Familjeguld

2024-02-05
https://www.dn.se/sverige/alex-schulman-a-herregud-dar-ar-ju-vart-familjeguld/
Jag hittade en portmonnä fylld med pengar när jag var barn. Det låg mitt på trottoaren, såg ut som ett lockbete, som om någon filmade mig i smyg för att se om jag skulle ta upp den. Jag vägde den i handen, klämde, den var tung av mynt och prasslig av sedlar. Jag stoppade den på mig och den brände nästan hål i jackfickan när jag sprang hem.
Lamslagen av ångest, över att jag eventuellt stulit, visade jag den för pappa och han fällde upp glasögonen i pannan och granskade den noga och så kom det högtidliga och lite för långa talet om vikten av ärlighet. Och vi pälsade på oss och gick till polisstationen och jag lämnade över portmonnän och där kom beskedet: om inte ägaren hörde av sig inom si och så många dagar så skulle jag få alla pengarna. En skev, otäck väntan tog sin början, och slutade i förtid när en tant hörde av sig till polisen och sen såg jag inte till de där pengarna mer.
Men de febriga drömmarna under de där dagarna! Världen som öppnades framför mig, jag visste vad jag ska skulle göra och använda framtiden till.
Kanske är det med samma frossa en rad olika personer i detta nu går runt och väntar i Mölndalstrakten. Det har nämligen hittats guld på västkusten. Och det är som det ofta är med guld, folk blir galna.
Historien i korthet. Youtube-stjärnorna Lucas Simonsson och Carl Déman köpte ett hus i Mölndal, och skickade in byggare för att renovera. När hantverkarna skulle blåsa ut vinden upptäckte de ett gömt hyllplan på vilket det fanns guld till ett värde av 7,3 miljoner kronor. 10 kilo guld och 4 kg platina. Och plötsligt gör alla anspråk på guldet. Hantverkarna som gjorde fyndet tycker att guldet självklart tillhör dem, Youtube-stjärnorna menar att det är glasklart, deras hus, deras guld, och mannen som sålde huset till Youtube-stjärnorna hävdar att guldet var hans föräldrars, och att guldet därför omedelbart bör överlämnas till honom.
Chockade och nervösa hantverkare sitter i ett hörn, chockade Youtube-stjärnor i ett annat
Hela händelsen har rört upp stora känslor, det märks i medierapporteringen. Hantverkarna berättar om när de gjorde fyndet: ”Vi kollade vad det var och blev chockade och nervösa.” Youtubestjärnorna säger att de är ”chockade av fyndet”. GP rapporterar att säljaren blev ”chockad” när han fick höra om fyndet.
Chockad tycks alltså vara nyckelordet. Alla går runt och är chockade. Chockade och nervösa hantverkare sitter i ett hörn, chockade Youtube-stjärnor i ett annat. Alla lamslagna, apatiska.
Tre parter, alltså, och alla vill ha guldet. Och inte ens de juridiska experterna vet hur det ska gå. Och när man trodde att det inte kunde bli mer spännande – på fredagseftermiddagen gav sig ännu en kombattant in i leken. Det är säljarens syskon, som inte stillatigande tänker se hur guldet som de tvärsäkert vet tillhör dem försvinner i orätta händer. Enligt GP uppges syskonen vara ”chockade” över fyndet.
”Å herregud, är det där guldet varit gömt!” utropar ett av syskonen i media och jag skrattar rakt ut när jag läser det, det är nästan för bra för att vara sant, jag säger INTE att han ljuger, men det är bara så obetalbart fräckt och roligt.
Fyra parter slåss nu om guldet och det slår mig att jag skulle kunna bli den femte. Ett enkelt samtal till polisen, en anmälan, jag hävdar att vårt släktguld som varit borta länge tycks upphittat, och sen ringer jag GP. ”Å herregud”, utbrister jag häpet till reportern. ”Är det alltså DÄR pappa gömde vårt familjeguld!”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram