Trump Inget Diktatorsmaterial I SvD

2024-02-04
Tänk till lite om vilket signalvärde som detta innehåll har...
https://www.svd.se/a/bgEXa3/donald-trump-ar-inget-diktatorsmaterial
"Mycket av både den amerikanska och den europeiska bevakningen av det amerikanska valet präglas av oron för att Donald Trump för andra gången ska sväras in som USA:s president.
En stor del av världen undrar vad det är som gör att många amerikaner stöder Donald Trump. En del av frågan handlar också om vad Trump egentligen vill. Svaret på den frågan är mycket enkelt. Trumps agenda är Trump – att segra.
I presidentvalet 2020 fick segrande Joe Biden 81 283 501 röster vilket var 51,3 procent, medan Donald Trump fick 74 223 975 röster (46,8 procent).
Barton Swain som är ledarskribent på Wall Street Journals konservativa men Trump-kritiska ledarsida har i en signerad krönika utvecklat resonemangen som gjort att många GOP-väljare inte sällar sig till Never Trump-republikanerna.
De anser att Demokraterna i kongressen misshandlat president Trump i två riksrättsprocesser. De skyller valresultaten för GOP i mellanårsvalet 2018 och presidentvalet 2020 på Demokraternas agerande.
Swain skriver att Aldrig Trump-alarmisterna vägrar att erkänna ”vänsterns antidemokratiska och författningsstridiga beteende de senaste åren”: För det första försöket i en riksrättegång att bli av med en president genom att felaktigt hävda att han hade konspirerat med Ryssland. För det andra det falska påståendet från 51 tidigare underrättelsetjänstemän att nyheten om Joe Bidens son Hunter Bidens bärbara dator var rysk desinformation. För det tredje försök att hindra Trump från att kandidera med motiveringen att han är skyldig till brott som han inte har dömts för.
Swain och hans WSJ-kollega Holman Jenkins anser att Trumps motståndare rättfärdigar sitt eget grundlagsstridiga och odemokratiska beteende med att en andra mandatperiod skulle kunna göra honom till diktator. WSJ-skribenterna pekar på det osannolika att en man som visar så lite intresse för politik och ideologi på något sätt skulle kunna uppvisa despotiska krafter.
De pekar på det osannolika att en man som visar så lite intresse för politik och ideologi på något sätt skulle kunna uppvisa despotiska krafter.
Det är, skriver Swain, sant att Trump alltid har njutit av att låta som en stark man. Han beundrar autokrater, men han beundrar dem för deras mediala skicklighet snarare än för deras politik. Trump skulle inte veta hur han skulle kunna tillskansa sig nya maktbefogenheter ens om han ville.
Wall Street Journal har i en ledare utvecklat resonemanget genom att peka på den intellektuella förvirring som präglar GOP i dag. Problemet är inte bara Trump. Efter en seger för Trump kommer mellanårsvalet 2026 då GOP kommer att utraderas, eftersom Trump kommer ha ställt till med stora bekymmer för USA.
Donald Trump är en fara för amerikansk konservativ politik men hans destruktiva kraft överdrivs av politiska skäl. Anti-Trump-agitationen gör honom farligare än han är, menar den konservativa ledarsidan i tidningen med USA:s största upplaga.
Den som vill begripa faran med Trump rekommenderas läsa den konservativa republikanen Liz Cheneys bok ”Oath and Honor” (Little Brown & Co) om Trumps agerande i samband med mobbens attack mot kongressen den 6 januari 2021. Det verkliga hotet är kanske inte Trump, utan hans omoraliska och maktlystna anhängare."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram