Livesänt På Youtube Utan Stensö

2024-02-01
Den här livesändningen försökte både Ulf Bejerstrand och Håkan Bergmark att bjuda in mig till. Märkligt.. ..och vilken tur att jag tackade nej.
https://twitter.com/martinofficiell/status/1753038623849460140
Expos artikel: "Samlingen består av fem män och en kvinna. De sitter i sina respektive hem och sänder live på Youtube. Det är en extrainsatt sändning som hålls för att prata om dagsaktuella politiska frågor. Bilden pryds av Knapptryckarnas logotyp och en text: ”Live med Knapptryckare”. Partiet fick just sina första kommunala mandat då sju SD-politiker i Forshaga skiftat partibeteckning. Den ideologiska grunden är ett kraftigt konspirationstroende och en slags hemmasnickrad form av direktdemokrati där de invalda är bundna att rösta som partiets medlemmar vill. Politikerna ska alltså bli knapptryckare. Med i sändningen är det konspirationistiska partiets ledare Ulf Bejerstrand och medlemmarna Marie Jakobsson, Öystein Rönne och Håkan Bergmark. Förutom dessa medverkar också AFS-aktivisten och partiets företrädare i kyrkomötet Lennart Matikainen och den tidigare sverigedemokratiska kyrkopolitikern Thomas Gjutarenäfve, mer känd som Damp-Janne i komediserien Leif och Billy på SVT. Samtliga har gjort sig mer eller mindre kända inom konspirationistiska och högerextrema kretsar genom sina Youtubekanaler där de sprider konspirationsteorier, fientlighet mot demokratiska institutioner och rasism. I den här sändningen ska de bland annat prata om Natoprocessen och den svenska stridsviljan. De är, föga förvånande givet den politiska miljö de verkar i, mycket kritiska till att Ryssland skulle utgöra något som helst hot mot Sveriges säkerhet. Knapptryckarnas partiledare, Ulf Bejerstrand, var under senare delen av 2010-talet notorisk förintelseförnekare och har sin politiska bakgrund i bland annat Ny Demokrati. Nu är han så upprörd över regeringens varningar för ett ökat krigshot i Sverige att han önskar livet ur försvarsminister Pål Jonsson. Sedan uppmanar han svenska folket att beväpna sig. – Alla borde beväpna sig för att möta Putin, men på väg till Ryssland kan man ju passera riksdagen också, säger Bejerstrand ackompanjerad av skratt från övriga paneldeltagare. I samma anda fortsätter samtalet. Politiker ska dö. Spärra in dem. Spräng dem i bitar. Samtalet genomsyras fullständigt av längtan till väpnad kamp och önskningar om att svenska riksdagsledamöter och regeringsmedlemmar ska skjutas ihjäl. – De är äckliga, de är psykopater, de är sinnessjuka. De borde egentligen avrättas allihop. Jag brukar säga det – återupprätta galgbacken i Gamla stan så får vi det här blodbadet, säger knapptryckaren Öystein Rönne och får ett leende och en tumme upp av AFS-aktivisten Lennart Matikainen samtidigt som det rasslar till i kommentarsfältet. Retoriken är för en sansad människa chockerande. Men uttalandena är långt ifrån en isolerad händelse. Snarare följer de en tankelogik den konspirationistiska miljön närt sedan länge: samhället är genomruttet av korruption och ”globalisternas” dolda maktagenda och måste stoppas med alla till buds stående medel. I februari 2023 varnade Säkerhetspolisen för hotet mot vår demokrati från det som myndigheten kallar för ”anti-statliga aktörer” – alltså den konspirationstroende politiska miljö som växte sig allt starkare under och i spåren av coronapandemin. En del av miljön skildras också i Totalförsvarets forskningsinstituts rapport Rutten demokrati i vilken Knapptryckarna nämns i ett kortare stycke som en av aktörerna i den ”antidemokratiska extremistmiljön”. I helgen samlas den konspirationstroende miljön återigen tillsammans med delar av den svenska extremhögern för en så kallad ”Kärleksmanifestation”. Den här gången ska man ”ta tillbaka SR och SVT”. För dem är public service en indoktrineringscentral som förgiftar befolkningen med ”människofientliga ideologier”, som det uttrycks på manifestationens sajt. De skriver att personalen består av ”extremister som går den internationella finanselitens ärenden”. Och ska man tro Knapptryckarnas ledare Ulf Bejerstrand blir det, åtminstone i framtiden om SVT fortsätter ”pumpa ut lögner”, ett våldsamt övertagande av public service vi kommer få se. Precis som det han fått berättat för sig av en ungersk åsiktsfrände. – Först var det snällt, sen gick det våldsamt till och slutade med att man sprängde dörrarna, rusade in och slängde ut alla därifrån och övertog tv och radio. Det är inget jag uppmanar till men det kan mycket väl bli så, fantiserar han i en av sina livesändingar. Erik Glaad"

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram