Dröjande Nato-Ja Från Ungern

2024-02-01
Ja frågan är ju om ...
https://www.svd.se/a/pQ3Q1G/kristersson-svar-dag-framfor-oss
"Statsminister Ulf Kristersson (M) ska under dagen träffa Ungerns premiärminister Viktor Orbán för att diskutera den svenska Natoansökan.
I Budapest står det samtidigt klart att Sveriges medlemskap inte kommer att ratificeras på nästa veckas extrasession.
Nato-ja dröjer – Kristersson möter Orbán
Oppositionspartierna har fått igenom sitt krav att parlamentet nästa vecka ska kallas in från vinterledigheten för att rösta om den svenska Natoansökan. Men efter ett möte på torsdagen står det klart att det då inte kommer att ske någon giltig omröstning om den svenska Natoansökan. Det uppger parlamentsledamoten Ágnes Vadai för TT.
Regeringspartiet Fidesz ledamöter väntas helt enkelt inte dyka upp på extrasessionen, vilket gör att det inte går att fatta ett giltigt beslut. Och de dök inte heller upp på torsdagens möte där agendan skulle diskuteras.
Viktor Orbáns parti Fidesz har egen majoritet i parlamentet och kan helt styra över vad som beslutas. Och de har ingen brådska med att godkänna det svenska medlemskapet. Både parlamentets talman och utrikesminister Péter Szijjártó har den senaste tiden varit tydliga med att de inte ser någon anledning att avgöra frågan innan parlamentet återsamlas den 26 februari.
Gergely Gulyás, en av Orbáns medarbetare, säger på en pressträff i Budapest att Ungern är för ett svenskt Natomedlemskap, men att det behövs mer förtroendeskapande steg innan ett godkännande, enligt den ungerska nyhetssajten Index. Han lyfter också upp det besök i Budapest, som Orbán bjudit in Kristersson till.
De båda har dock möjlighet att träffas redan på torsdagen i samband med EU-toppmötet i Bryssel.
– Vi har ganska många saker att prata om, säger Kristersson vid ankomsten till Bryssel.
Mötet kom till efter Orbáns inbjudan till Kristersson om att komma till Ungern. Hur samtalen kommer att gå vill han inte spekulera i. På frågan vad han tror att Orbán vill säga svarar Kristersson:
– Det vet jag inte än, vi har haft en bra brevväxling där han bjöd in mig till Budapest och jag har svarat att jag gärna kommer.
Angående när Ungern ska rösta om Sveriges medlemskap säger Ulf Kristersson att det är upp till dem, men ju snabbare desto bättre.
– Ju snabbare Ungern fattar sitt ratificeringsbeslut desto snabbare kan vi prata om saker som bara är möjliga att diskutera när Sverige är medlem, säger han och nämner bland annat Jas Gripen och gemensamma företagsintressen.
Ulf Kristersson understryker att det inte handlar om någon förhandling om Sveriges Natomedlemskap som han och Orbán ska diskutera."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram