Evergrande-Domino

2024-01-29
Ja vad innebär detta ur ett dominoeffekt perspektiv, egentligen..
https://www.dn.se/ekonomi/marianne-bjorklund-evergrandes-likvidation-ar-toppen-pa-ett-isberg/
"Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande är ett steg närmare kollaps. En domstol i Hongkong begärde på måndagen bolaget i likvidation. Evergrande, som äger svenska elbilsbolaget Nevs, är toppen på ett isberg på Kinas krisande fastighetsmarknad skriver DN:s Asienkorrespondent Marianne Björklund.
1. Vad betyder det att en domstol i Hongkong begärt det kinesiska fastighetsbolaget Evergrande i likvidation?
En likvidation innebär att bolagets ekonomi tas över av en utnämnd likvidator som försöker sälja företagets tillgångar och använda pengarna till att betala skulder. I Evergrandes fall handlar det om en enorm skuldbörda. Bolaget är världens mest skuldsatta fastighetsbolag och är skyldigt långivare över 3 000 miljarder kronor.
Domen i Hongkong kom efter att Evergrande misslyckats med att övertyga internationella långivare om en plan på hur lånen ska omstruktureras.
Evergrande skakade finansmarknader i hela världen redan 2021 sedan när bolaget ställde in betalningar på internationella lån. Sedan dess har hela den kinesiska fastighetsmarknaden hamnat i kris. Sektorn badar i skulder, miljontals byggen har pausats och priserna faller.
2. Domen föll i Hongkong, vad innebär den för Fastlandskina där Evergrande har sitt huvudkontor och merparten av sina tillgångar och skulder?
Det återstår att se. Även om Hongkong tillhör Kina är rättssystemet där annorlunda än på fastlandet.
Visserligen finns ett avtal om att domstolar i Kina ska kunna erkänna en likvidator som tillsätts i Hongkong. Men hittills har kinesiska domstolar bara godkänt en sådan förfrågan av fem gånger.
Vad gäller Evergrande har kommunistpartiet intresse av att hålla bolaget vid liv. Evergrande har tiotusentals kunder som köpt fastigheter på prospekt och väntar på att byggen av det de betalat för ska färdigställas. Arga köpare har redan protesterat mot att de varken får pengarna tillbaka eller de lägenheter de köpt. Den typen av missnöje vill kommunistpartiet undvika.
Därför kommer likvidatorn troligen tvingas börja med att ta över Evergrandes tillgångar utanför Kina.
3. Vad betyder fastighetsmarknaden för kinesisk ekonomi?
Mycket. Fastighetsmarknaden växte med hjälp av billiga lån i raketfart och står nu för en fjärdedel av kinesisk ekonomi. Bolagen lånade, sålde och byggde i en evig spiral. Men nu håller bubblan på att spricka. Det började med att regeringen ansåg att bolagens skuldsättning var ohållbar. Striktare regler infördes för att minska överbelåningen. Det sammanföll med pandemins ekonomiska svacka och satte företagen i en ond cirkel. För att minska sina skulder sålde de fastigheter till rabatterat pris. Ekvationen gick inte ihop och nu har de problem att betala räntan på skulderna.
Fastigheter har dessutom betraktats som en trygg sparform. Men nu faller priserna och hundratusentals har köpt lägenheter som väntar på att byggas färdigt. Krisen påverkar dessutom leverantörer av cement, arkitekter och byggjobbare.
Samtidigt är den kinesiska finansmarknaden skakig och krisande fastighetsbolag bidrar till osäkerheten.
På måndagen stoppades handeln i Evergrandes aktie på Hongkongbörsen efter ett inledande ras på över 20 procent.
4. Varför ska någon i Sverige bry sig om ett kinesiskt fastighetsbolag?
Av flera skäl. Här finns en direkt svensk koppling. Evergrande äger det svenska elbilsbolaget Nevs. Ett ägande som varit ödesdigert för Nevs. I mars förra året varslade bolaget 320 av 340 anställda och lade verksamheten i träda eftersom Evergrande inte hade råd att driva verksamheten vidare.
Men en fastighetskris i världens näst största ekonomi påverkar också på ett större plan. Kina har tidigare varit drivande i den globala tillväxten. En trögare utveckling där kan också leda till sämre ekonomi globalt och i Sverige."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram