Tusenhövdat Artistiskt Mellouppror..

2024-01-28
Man får ta vad man har....
https://www.dn.se/kultur/1-000-svenska-artister-i-upprop-mot-eurovision/
"Runt 1 000 svenska artister kräver att Israel utestängs från årets upplaga av Eurovision song contest. Anledningen är kriget i Gaza.
”Det som sker i Gaza är en humanitär katastrof”, skriver artisterna i ett gemensamt upprop.
Artisterna anser att Israels public servicebolag KAN ”legitimerar folkmordsretorik” då de enligt dem ”sprider uttalanden och inlägg som avhumaniserar palestinier.” Samtidigt nekas journalister fri tillgång till Gaza.
Europeiska radio- och TV-unionen, EBU, borde därför utesluta Israel ur tävlingen, menar man.
– För mig var det självklart att skriva på uppropet. Jag har som många andra gått med en stor frustration över tystnaden i Sverige, i jämförelse med till exempel Norge där engagemanget för Palestina är mycket bredare och mer resolut. Mello i sig är inte en knäckfråga för mig, men sammanhanget är stort och samtalet behövs, säger Bebban Stenborg från Shout Out Louds som backar initiativet, vilket även Expressen rapporterat.
EBU:s ställning är att KAN uppfyller kriterierna för att delta. Organisationen är samtidigt angelägen om att Eurovision song contest ska vara ett icke-politiskt evenemang.
Artisterna anser att EBU ägnar sig åt dubbelmoral då man tidigare valt att utesluta Ryssland på grund av kriget i Ukraina och Belarus då man ansåg att landets mediebolag inte levde upp till kraven om yttrandefrihet.
”Att länder som sätter sig över humanitär rätt välkomnas att delta i internationella kulturevenemang bagatelliserar folkrättsbrott och osynliggör offrens lidande”, skriver artisterna i uppropet som DN har tagit del av.
Bebban Stenborg förväntar sig att att EBU ändrar sitt beslut.
– Vi vill att EBU och SVT håller fast vid sin ordinarie hållning, att alla deltagarländer förväntas upprätthålla grundläggande demokratiska värden och respektera folkrätten. Vi vill helt enkelt att den principen ska gälla även för Israel, säger hon.
Det är inte bara i Sverige som röster höjs mot musiktävlingen. Islands deltagande i tävlingen är just nu oklart på av den hårda kritik som förekommit i landet mot att Israel välkomnas.
1 400 personer i Finlands musikbransch gick tidigare i år ihop i ett gemensamt upprop där man uppmanade public service-bolaget Yle att avstå från Eurovision om Israel deltar.
Bland de svenska riksdagspolitikerna har vänsterledaren Nooshi Dadgostar sagt att hon är kritisk till evenemanget. Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar menar att det ”måste vara upp till public service-bolagen” i Europa.
Flera internationella aktivister har också uppmanat till bojkott av evenemanget."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram