Trubbel För Gustafsson

2024-01-28
Men har man sett..
Han har säkert en stiftelse 😉


Olof Gustafsson sitter i spanskt häkte och riskerar att utlämnas till USA
Efter att ha suttit nästan två månader i spanskt häkte intervjuas nu Olof Gustafsson av Svenska Dagbladet. Den brottsmisstänkta svensken har försökt nå justitieminister Gunnar Strömmer för hjälp.
– Jag har inte fått något svar från ministern. Ambassaden frågade om jag var kall och behövde ett extra täcke i fängelset, det är allt, säger han till SvD.
Det var tidigt på morgonen den 4 december som spansk polis, tillsammans med federala agenter från amerikanska skatteverket, genomförde en razzia mot Olof Gustafssons bostad i Malaga.
Efter att ha varit i huset i sex timmar ska polisen ha beslagtagit bland annat klockor, smycken, datorer och telefoner.
Anklagelserna mot Olof Gustafsson rör bland annat smuggling, penningtvätt, bedrägeri samt att ha ingått i en kriminell organisation som bedriver illegal konsthandel.
”Skickar mig som köttstycke till USA”
Enligt Svenska Dagbladet kan Olof Gustafsson även komma att bli utlämnad till USA då amerikanska Skatteverket anklagar Escobar-vd:n för att ha lurat hundratals personer på mobiltelefoner. Själv nekar han och säger att det ”inte är olagligt att göra dåliga affärer”.
– Jag hoppas Sverige tar hem mig och ger mig en human rättsprocess, inte skickar mig som ett köttstycke till USA, säger han nu till tidningen.
– USA efterlyser mig och har begärt mig arresterad via Interpol. De misstänker mig för 35 fall av internationell penningtvätt och 41 fall av penningtvätt. Det extraordinära är att det potentiella straffet är 2050 år i fängelse.
Enligt dokument som tidningen tagit del av har brottsmisstanken kunnat bekräftas – men inte den potentiella strafflängden.
Vän med Escobars bror
Olof Gustafsson har blivit känd för att ha förvaltat den avlidna knarkbaronen Pablo Escobars namn i företaget Escobar Inc. Han är även vän och affärspartner med Pablo Escobars bror Roberto Escobar.
Den kommer naturligtvis ut brett så att ingen skall missa att han som kan ringa direkt till Jacob, nu verkligen sitter risigt till...
Wiki: Euromaidan ( / ˌ jʊər ə m aɪ ˈ d ɑː n , ˌ jʊər oʊ -/ YOOR -ə-my- DAHN , YOOR -oh- ; ukrainska : Євромайдан , [ jˈdˈromaniserad : I˛ˈromaniserad ɑn ] , lit. 'Euro Square'), eller Maidan-upproret , var en våg av demonstrationer och civila oroligheter i Ukraina , som började den 21 november 2013 med stora protester på Maidan Nezalezhnosti (Självständighetstorget) i Kiev . Protesterna utlöstes av president Viktor Janukovitjs plötsliga beslut att inte underteckna associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Ukraina, istället för att välja närmare band till Ryssland och den eurasiska ekonomiska unionen . Ukrainas parlament hade överväldigande godkänt slutförandet av avtalet med EU, men Ryssland hade satt press på Ukraina att förkasta det. Protesternas omfattning vidgades, med uppmaningar till Janukovitjs och Azarov-regeringens avgång. Demonstranter motsatte sig vad de såg som utbredd regeringskorruption, maktmissbruk , kränkningar av mänskliga rättigheter, och oligarkernas inflytande. Transparency International utnämnde Janukovitj till det bästa exemplet på korruption i världen. Den våldsamma spridningen av demonstranter den 30 november orsakade ytterligare ilska. Euromaidan ledde till 2014 års Revolution of Dignity
https://www.svd.se/a/jl4AAA/olof-k-gustafsson-vadjar-fran-fangelse-lat-mig-komma-hem
"Den svenska Escobar-vd:n Olof K Gustafsson riskerar utlämning till USA och ett långt fängelsestraff. Från cellen i Spanien vädjar han nu till justitieminister Gunnar Strömmer om att få komma hem.
Svenska vd:ns vädjan från fängelset: Ta hem mig
Telefonlinan till fängelset i spanska Murcia är lite knackig. Efter åtta minuter avslutas samtalet automatiskt och han får ringa upp på nytt. Men oron i Olof K Gustafssons röst är ändå tydlig.
– USA hotar mig med vad som praktiskt taget är en dödsdom, säger han.
Den fjärde december greps den svenska kändis-vd:n i sitt hem i Malaga. Sedan dess har han suttit i spanskt fängelse, i väntan på en rättsprocess. Han misstänks bland annat för smuggling, grov penningtvätt, bedrägeri och deltagande i en kriminell organisation som sysslar med illegal handel med konstverk. Förutom spansk polis deltog också federala agenter från det amerikanska skatteverket i gripandet av Olof K Gustafsson.
– USA efterlyser mig och har begärt mig arresterad via Interpol. De misstänker mig för 35 fall av internationell penningtvätt och 41 fall av penningtvätt. Det extraordinära är att det potentiella straffet är 2050 år i fängelse, säger Gustafson.
SvD har utifrån dokument från spanska myndigheter kunnat bekräfta brottsmisstanken – men inte det potentiella straffet. Det amerikanska justitiedepartementet har inte svarat på SvD:s frågor.
Olof K Gustafsson är vd för Escobar Inc, som uppger sig äga rättigheterna till den avlidna colombianske knarkbaronen Pablo Escobars namn. Genom bland annat en timslång SVT-dokumentär och ett långt SvD-reportage har han blivit känd för en bredare allmänhet.
Och det är just kopplingen till familjen Escobar som gör att han är utsatt nu. Det tror i alla fall Olof K Gustafsson själv.
– De vill komma åt Escobar-familjen, och de har inget annat sätt att göra det än via mig.
Har sålt vodka och mobiltelefoner
Knarkbaronen Pablo Escobar ledde från Colombia det nätverk som styrde stora delar av kokainsmugglingen till USA under 1980- och 1990-talet. Han sköts till döds 1993.
– USA har aldrig hittat några av hans pengar eller satt dit någon familjemedlem. Det är det de försöker med nu. Det är det enda som kan förklara att de hotar mig med fängelse i 2050 år.
2014 grundades Escobar Inc av Olof K Gustafsson och Pablos bror Roberto Escobar. Bolaget har bland annat sålt mobiltelefoner och vodka med Escobars namn. Den svenske vd:n säger sig ha mycket information om familjen Escobar som kan vara av intresse för amerikanska myndigheter.
– Jag känner till otroligt mycket känslig information. Jag är en av få personer som Roberto Escobar känner bra och gjort affärer med i över 10 år.
Olof K Gustafsson poängterar dock att han är oskyldig till alla brott som han anklagas för.
– Jag är 100 procent oskyldig.
Vädjar till Gunnar Strömmer
Anklagelserna om bedrägeri handlar om de mobiltelefoner som Escobar Inc sålt. Mellan 500 och 600 personer ska ha betalat för telefonerna, men inte fått några produkter. Enligt Olof K Gustafsson var det på grund av leveransproblem orsakade av pandemin.
– Våra affärer har påverkats av force majeure, det är inte olagligt att göra dåliga affärer.
Framför allt vänder sig Olof K Gustafsson emot att amerikanska myndigheter vill få honom utlämnad till USA.
– Affärerna har gjorts via svenska aktiebolag i svenska kronor, jag är svensk medborgare. Jag hoppas Sverige tar hem mig och ger mig en human rättsprocess, inte skickar mig som ett köttstycke till USA.
Han har försökt få hjälp från både ambassaden i Madrid och justitieminister Gunnar Strömmer, men är missnöjd med resultatet.
– Jag har inte fått något svar från ministern. Ambassaden frågade om jag var kall och behövde ett extra täcke i fängelset, det är allt.
UD: Får stöd av ambassaden
Olof K Gustafsson säger att det ”otroligt dystert och destruktivt” att sitta frihetsberövad och tänka på den potentiella fängelsedomen.
– 2000 år. Du behöver ingen miniräknare för att förstå att bara två procent av det innebär att jag får leva resten av livet i ett amerikanskt fängelse.
På frågor från om Olof K Gustafsson svarar svenska utrikesdepartementet med en kort kommentar till SvD:
”UD har kännedom om att en svensk medborgare, en man i 30-årsåldern, frihetsberövades i Spanien i början av december. Mannen företräds av advokat. Den frihetsberövade lämnas konsulärt stöd av ambassaden i Madrid”.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram