Kungliga Lägenhetsaffärer

2024-01-28
Tänk att detta kommer nu också....
https://www.di.se/nyheter/kungens-lagenheter-hyrs-ut-for-smapengar/
Om du har kontakter med kungafamiljen har du chansen att få hyra en av de 350 bostäder som hovet disponerar utan att att ödsla tid på att stå i bostadskö. Dessutom är bostäderna oftast mycket billigare än jämförbara bostäder, visar en granskning som Hem & Hyra har gjort.
Vad sägs om 132 kvadratmeter i Gamla stan för 8.800 kronor i månaden?
Kötiden för att hyra en lägenhet i centrala Stockholm är ungefär 20 år. Men för de 350 bosstäder som ingår i den så kallande kungliga dispositionsrätten finns inget kösystem, skriver Hem & Hyra. Bland dem finns 120 bostäder på Djurgården och 180 i Gamla stan, på Östermalm, i Solna eller i närheten av Drottningholms slott.
Bostäderna på Djurgården hyrs ut av hovförvaltningen, genom den Kungliga Djurgårdens förvaltning, och de avslöjar inte hyran på bostäderna, eller vilka som får hyra dem. De övriga bostäderna i Stockholmsregionen hanteras av Statens fastighetsverk, som omfattas av offentlighetsprincipen.
”Det är vi som sitter med hyresavtalen. När någon bostad blir ledig meddelar vi Ståthållarämbetet (en del av hovet, reds anm) det. Därefter får vi via telefon eller mejl besked av Ståthållarämbetet vem som ska ha lägenheten”, säger Peter Wallin som är fastighetsdirektör vid Statens fastighetsverk, till Hem & Hyra.
Enligt Hem & Hyras genomgång är hyrorna för bostäderna mycket lägre än andra bostäder i Stockholms innerstad. En lägenhet i Gamla stan på 132 kvadratmeter hyrs exempelvis ut för drygt 8.800 kronor i månaden, vilket är lika mycket som en studentlägenhet på 40 kvadratmeter i Skrapan på Södermalm.
Staffan Larsson, som är ståthållare och chef för Ståthållarämbetet, hyr en 221 kvadratmeter stor bostad i Hagaparken för 17.170 kronor i månaden, vilket motsvarar 78 kronor per kvadratmeter. Enligt SCB ligger snitthyran för en bostad i Solna kommun på 125 kronor per kvadratmeter.
De flesta som hyr bostäderna är anställda av hovet, eller har tidigare varit det. Men bland hyresgästerna finns också grevar och grevinnor, entreprenörer, kulturpersonligheter och släkt och bekanta till kungafamiljen, skriver Hem & Hyra.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram