Trump Dömd Att Betala 868 Miljoner Till Carroll..

2024-01-27

Men det förefaller ju närmast helt seriöst och inte alls riggat för opinionsbildningens skull..
Nu måste till och med de mest nyttiga idioterna börja fundera på om detta verkligen är riktigt rimligt.....
https://www.svd.se/a/3Ey8dA/trump-stormar-ut-fran-slutpladering-i-fortalsmal
" USA:s tidigare president Donald Trump döms att betala 83,3 miljoner dollar, nära 900 miljoner kronor, i den förtalsrättegång i New York som avslutades på fredagen.
”Oerhört löjligt!” skriver Trump på sociala medier.
Trump döms till skadestånd för förtal
Juryn i New York behövde inte ens tre timmars överläggande för att komma överens: Donald Trump ska betala jätteskadeståndet till författaren och journalisten E Jean Carroll, som anser sig ha blivit förtalad av ex-presidenten.
Carroll nöjde sig omedelbart efter domen med att le stort inför kamerorna utanför domstolen. Trump hade då lämnat byggnaden men lät via sociala medier meddela att han tänker överklaga det ”oerhört löjliga” utslaget.
”Vårt juridiska system är utom all kontroll och används som politiskt vapen”, skriver han vidare och anklagar som ofta förr president Joe Biden för att använda domstolarna för att besegra honom i en ”häxjakt”.
Det nya skadeståndet går utöver det som Trump tidigare ålagts att betala Carroll, som i maj i fjol vann en civilrättslig rättegång mot Trump som rörde sexuellt övergrepp. En jury fann då Trump skyldig och han dömdes att betala motsvarande 52 miljoner kronor till den nu 80-åriga Carroll. Även den domen har Trump överklagat.
Den aktuella rättegången gällde bara om Trump gjort sig skyldig till förtal 2019, när han var president och anklagade Carroll för att vara en lögnare och ”galning” när hon berättade om de sexuella övergrepp hon sade sig ha blivit utsatt för.
Juryn skulle bara ta ställning till hur stort skadestånd som skulle utkrävas, inte om övergreppet i en provhytt på varuhuset Bergdorf Goodman i New York 1996 ägt rum.
Det nu utdömda beloppet är betydligt högre än vad Carrolls advokat krävt – sammanlagt 24 miljoner dollar – för de skador som förtalet inneburit samt för att ha fått sitt rykte förstört genom den ”hatstorm” som följde efter Trumps uttalanden.
– Han förstörde helt mitt anseende. Jag är här för att få tillbaka mitt goda rykte och för att hindra honom för att fortsätta ljuga om mig, sade Carroll när hon vittnade under rättegången.
Trump infann sig i rättssalen under rättegångens två sista dagar, på torsdagen för att kort vittna och förklara sig oskyldig, på fredagen som åhörare.
Under Carrolls advokat Roberta Kaplans slutplädering valde ex-presidenten att tydligt skaka på huvudet, resa sig och lämna salen. Före sortin stannade han upp och granskade dem som var närvarande, innan hans livvakt följde honom ut."
Ja nu blir det väldigt besvärligt för inte bara den Svenska Rättsstaten....
https://www.dn.se/varlden/karin-eriksson-trumps-svindlande-skadestand-har-ett-pris/
”Detta är inte Amerika”, skriver expresidenten på Truth Social. Både högern och vänstern hävdar att demokratin står på spel i presidentvalet 2024. Det betyder inte att båda sidor har lika mycket rätt. Men Trump lär knappast hålla igen i kampen mot sina fiender, av omsorg om tilliten till institutionerna i USA.
"Den före detta presidenten och presidentkandidaten Donald Trump döms till ett svindlande skadestånd för att ha förtalat kolumnisten och författaren E Jean Carroll.
Även rättsstaten kan få betala ett pris.
I en artikel i New York Magazine i juni 2019 konstaterar E Jean Carroll att det finns två problem med den historia som hon är i färd med att berätta.
Det ena är att hennes huvudperson förnekar allt. Det andra är att hon riskerar att göra honom mer populär genom att avslöja vad han gjorde.
Sedan skriver hon i alla fall om ett tre minuter långt sexövergrepp i ett provrum på underklädesavdelningen på Bergdorf Goodman i New York i mitten av 90-talet.
Det är den här historien som nu landar mitt i debatten om Trump och rättvisan inför presidentvalet 2024.
När artikeln i New York Magazine publicerades påstod den dåvarande presidenten Donald Trump att han inte kände Carroll och att hon bara var ute efter att sälja böcker. Han fortsatte med hårdare tillmälen. Hon stämde honom för förtal. Sedan fastnade rättsprocessen i anklagelser och motanklagelser.
I fjol kom en jury fram till att Trump gjort sig skyldig till ett sexuellt övergrepp (dock inte våldtäkt) och att han skulle betala 5 miljoner dollar i skadestånd. Nu säger en annan jury att den före detta presidenten och nuvarande presidentkandidaten är skyldig till förtal och att han ska betala drygt 83 miljoner dollar (motsvarande 870 miljoner kronor). Eftersom det rör sig om civilrättsliga mål har fängelsestraff aldrig varit aktuellt.
Trump planerar att överklaga domen som han beskriver som ”fullständigt löjlig” i ett inlägg på plattformen Truth Social. Han påstår också att han är måltavla för en häxjakt som orkestreras av den politiska motståndaren Joe Biden. Han hävdar att rättssystemet har spårat ur och att rättsprocesserna är politiserade. Han skriver att ”de” har tagit bort all yttrandefrihet.
Tidigare under fredagen stormade han ut ur rättssalen.
Är han upprörd på riktigt? Ja, vem skulle inte bli förbannad över ett kravbrev på nära en miljard?
Men Donald Trump vet förstås att den här domen har både plus och minus. Det är precis som Carroll förutsåg: Det som Trump förlorar i kassan, kan han ersätta med politiskt kapital.
Den amerikanska högern har hittills tagit lätt på alla åtalen mot den före detta presidenten. Många av de republikanska väljarna sluter tvärtom upp bakom Trump, när de uppfattar att han attackeras av etablissemanget. Han vann en stor seger i nomineringsmötet i Iowa i förra veckan och han besegrade Nikki Haley med bred marginal i primärvalet i New Hampshire i tisdags.
Haley vägrar att ge upp kampen om nomineringen till Republikanernas presidentkandidat och har under de senaste dagarna varit måltavla för den politiska rivalen Trumps vrede. Han har kallat henne för ”fågelhjärna” och ”bedragare” och lovat att förskjuta dem som bidrar med pengar på hennes kampanj.
Hon skulle kunna säga ett och annat om Donald Trumps kvinnosyn. Men hon är förmodligen medveten om att sådana anklagelser provocerar hans kärnväljare. I stället betonar hon att USA måste lämna kaos och drama bakom sig. I ett inlägg på plattformen X beklagar hon att debatten handlar om ”83 miljoner” i stället för problemen vid gränsen eller kampen mot inflationen. Hon tillägger att USA kan bättre än både Trump och Biden – som om Biden hade något att göra med att slutsatserna från juryn i New York.
Det svindlande skadeståndet – som ligger betydligt högre än vad Carroll hade krävt – riskerar att ytterligare undergräva förtroendet för rättsväsendet bland Trumpanhängarna. För dem bekräftar summan att domen är politisk.
Det är en farlig utveckling.
”Detta är inte Amerika”, skriver expresidenten på Truth Social. Både högern och vänstern hävdar att demokratin står på spel i presidentvalet 2024. Det betyder inte att båda sidor har lika mycket rätt. Men Trump lär knappast hålla igen i kampen mot sina fiender, av omsorg om tilliten till institutionerna i USA.
Den som inte följt alla turer i rätten i New York får kanske förhålla sig försiktigt till vad som hände i provrummet på Bergdorf Goodman för närmare 30 år sedan.
Men är det svårt att se hur Trump nu ger sig på själva rättsstaten? Nej, det är det inte.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram