Svensk Kriminalitet I Norge

2024-01-27
Men vad står det egentligen mellan raderna här...
https://www.dn.se/sverige/norsk-polischef-vill-utbyta-sambandsman-svenska-kriminella-har-sokt-skydd-har/
"Mordförsök. Kidnappning. Sprängdåd. Knarksmuggling i industriell skala. Dåd i Norge som getts ”blågul” flagga blir fler.
För att effektivare komma åt gängen har norska rikspolisen föreslagit att placera sambandsmän i varandras polishus. Men svenskarna har ännu inte svarat på önskemålet, säger en norsk polischef.
I slutet av november skottskadas en 36-årig man intill en idrottshall i Moss sex mil söder om Oslo, där han numera bor.
Dagen därpå placerar norska medier in mordförsöket som en del i det svenska gängkriget, med offret kopplat till det ökända Foxtrot-nätverket.
En vecka före julafton meddelar norsk polis att tre personer gripits – en i Småland, en i Skövde och en som redan satt häktad i Sollentuna för annat brott. Två av de tre är nu överförda till norskt häkte och alla tre är misstänkta för mordförsök.
Varför tros tre män från Sverige ha rest över gränsen för att skjuta just 36-åringen, som utvandrat till Norge för tre år sedan? Två av männen är dessutom ostraffade: En 20-åring bosatt i en by i Skaraborg och en 19-årig småländsk idrottskille.
Den tredje är en statslös och bostadslös 24-årig man som dömts för flera brott tidigare. Han har bland annat blivit påkommen med elva gram cannabis och tio tabletter tramadol på sig i centrala Göteborg och har varit välkänd bland stadens ordningsvakter.
Polisutredarna i Norge vill än så länge endast säga att de misstänkta männen ”har kopplingar till kriminella nätverk i Sverige”. På bilder i sociala medier har 20-åringen visat upp sig i det kriminella mc-gänget Bandidos väst.
Var mordförsöket på 36-åringen i Moss en del i ett krig mellan Foxtrot och Bandidos som exporterats över gränsen? Enligt Peter Ljungdahl vid enheten för internationell grov brottslighet kan man inte vara säker på den saken.
– Här kan finnas andra motivbilder, det är inte givet vad som ligger bakom, säger han.
En svensk man häktad i Trondheim och med koppling till Foxtrot-nätverket misstänks av norsk polis ha skickat dessa meddelanden till personer inblandade i kidnappningen i maj i fjol.
Klart är att det finns flera händelser i Norge som ser ut att leda till den svenska gängmiljön. Ett exempel: En norsk artist bosatt i Trondheim kände sig tvingad att betala 750 000 kronor för att hans son, kidnappad av fyra tonåringar i maj i fjol, skulle släppas fri.
Även här finns Foxtrot-kopplingarna: En 24-årig svensk medborgare, skriven i Järfälla, häktades i Trondheim den 14 juni och väntar rättegång i april. Åklagaren Bente Bøklepp säger till DN att de nu dömda kidnapparna på den krypterade appen Signal stått i kontakt med ett konto som tillhör svensken. På dennes profil finns en ”Team Fox”-logga.
Under hösten har den blågula kriminaliteten i vårt grannland lett till bekymrade miner hos regeringarna. I slutet av september reste justitieminister Emilie Enger Mehl till Stockholm för möten med sin svenske kollega Gunnar Strömmer. ”Gränsöverskridande grov brottslighet” stod på dagordningen.
Tidigare i september hade dåvarande rikspolischefen Anders Thornberg känt sig nödgad att flyga till Oslo, till politidirektoratet, för att framträda med sin kollega Benedicte Bjørnland.
Tonen var allvarsam. En gemensam polisstation, halva huset i Norge, halva i Sverige, intill Fredsmonumentet vid riksgränsen i Morokulien, skulle manifestera ett tätare samarbete, sa de.
DN frågar Kjetil Tunold vid sektionen för organiserad kriminalitet vid Kripos, norska rikskriminalen, varför svenskarna numera härjar så pass i Norge.
– Norge är säkert en attraktiv marknad att expandera sin narkotikamarknad i, med lite högre priser, svarar han.
– Det kan vara en följd av att man i Sverige börjat jobba hårdare mot nätverken. Men vi har också sett att svenskar kommer för att få skydd. Och så finns ofta släktskap i nätverken, och ju högre invandrarandel desto större och fler släktsamband.
Hur vet ni att man lämnat Sverige för att söka skydd i Norge?
– Folk har sökt upp oss och berättat.
Hur fungerar samarbetet med svensk polis? Är den tillräckligt bra?
– Kontakten har varit bra hela tiden, den sker främst genom Europol.
Men, säger Kjetil Tunold:
– Möjligen borde det vara ännu bättre. Jag har intrycket att man delar information när man har kontakt, men har man inte den eller tar kontakten så hör man heller inget.
Kripos-företrädaren nämner här ett norskt initiativ som än så länge inte blivit av.
– Vi har föreslagit att vi också ska placera sambandmän direkt hos varandra, i respektive huvudstad. Men dit har vi inte kommit. Sitter man i samma hus blir det enklare.
Hör jag en kritik mot svensk polis?
– Ett bättre samarbete ligger även på oss i Norge.
DN har bett svenska Noa kommentera norrmännens önskemål om att utbyta sambandsmän. I en skriftlig kommentar svarar Noa:
”Svensk polis har ett nära samarbete med norsk polis, liksom med de övriga nordiska ländernas polismyndigheter. Vi delar en lång landgräns, samarbetar på en rad områden och stärker nu vårt utbyte rörande gängkriminalitet genom att dela mer underrättelser och erfarenheter. På Europols högkvarter i Haag har vi utsänd personal från alla EU/EES-länder under ett och samma tak, inklusive Norge. (...) Vi har löpande kontakt med norsk polis om hur vi ytterligare kan vässa vårt samarbete och ser fram emot att fortsätta den dialogen med dem.”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram