Nürnbergrättegångarna Mot IG Farben..

2024-01-24
Hänger alltid dockorna, aldrig dockmakarna.
IG Farben, det ökända tyska kemikaliekonglomeratet, var mer än bara en affär under andra världskriget; det var i praktiken en medskyldig till nazistregimen. Med sina händer djupt i krigsmaskineriet, finansierar Hitlers krigsinsatser och skamlöst utnyttjar koncentrationslägerarbete, var IG Farben ett affischbarn för företagsmissemang. Efterkrigstidens, de så kallade IG Farben-rättegångarna, en del av de större Nürnbergrättegångarna, skulle ge rättvisa. Men låt oss bara säga att resultatet var mer som en örfil på handleden än en fast hand av rättvisa.
Oj Nürnbergrättegången mot IG Farben
– en masterclass i juridiskt teatrik med minimalt innehåll.
Begränsat tillämpningsområde:
Endast en handfull av IG Farbens topppartier åtalades och dömdes. Det bredare nätverket av finansmän, aktieägare och möjliggörare fick se showen från sina hem, orörda och obekymrade.
Lättsamma menningar:
De straff som utmätts var skrattretande mildare jämfört med brottens allvar. Det är nästan som om rätten bara viftat med fingret åt dem och säger: "Gör inte om det!" "
Ekonomiska och politiska schackspel:
Efterkrigstidens iver att återuppbygga Tyskland innebar att ekonomiska och politiska överväganden överträffade moraliskt ansvar. Om man är avgörande för ekonomisk återhämtning kan man tydligen komma undan med precis vad som helst.
Individuellt fokus, kollektiv blindhet:
Rättegångarna löste sig in på individuellt ansvar, och kringgick lämpligt nog IG Farbens kollektiva skuld som företagsenhet. Det är som att skylla på dockan men inte dockspelaren.
De orörda ekonomiska intressena:
Och här är kickern - de ekonomiska maktaktörerna som påverkade och gynnade IG Farbens krigsaktiviteter? De var nästan osynliga i prövningarna. Det verkar som om du har tillräckligt med pengar och inflytande så är du immun mot ansvar.
Affärer som vanliga efter försök:
Trots IG Farbens delaktighet i krigsbrott fortsatte man att verka i någon eller annan form. Detta motsvarar att ge en bankrånare jobb som bankchef.
Sammanfattningsvis
Nürnbergrättegångarna mot IG Farben var en mästerlig uppvisning av selektiv rättvisa, där ekonomiska intressen och företagsmönster tycktes göra vissa aktörer oåtkomliga. Det handlade mindre om att ge rättvisa för avskyvärda brott och mer om att sätta upp en show för att freda allmänheten, medan de riktiga maktmäklarna kom undan skottfria.
Efter kriget delades IG Farben upp i flera företag (som BASF, Agfa, Bayer AG och Hoechst), men har formellt fortsatt att existera.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram