Intern Politisk Nervositet

2024-01-23
Nämen så förunderligt...
https://www.dn.se/varlden/de-rustar-for-en-revolt-mot-presidenten-folk-i-bidenkampanjen-ar-mycket-mycket-nervosa/
"De rustar för en revolt mot presidenten: ”Folk i Bidenkampanjen är mycket, mycket nervösa”
NASHUA. Missnöjet med Joe Biden växer, samtidigt som Donald Trumps stärker sin ställning i väljarkåren.
Ändå är kongressledamoten Dean Phillips den enda etablerade demokraten som utmanar den sittande presidenten i primärvalen.
Hans kampanjmöten i New Hampshire blir en samlingsplats för oroliga väljare.
För 90 dagar sedan var det nästan ingen som kände till Dean Phillips. Men det är inte bara en nackdel.
– Två tredjedelar av landet hatar mig inte. Jag hade varit mycket mer känd om jag hade varit en fullständig idiot, säger han, till åhörarnas stora förtjusning.
Det är bara det första av åtskilliga skratt på kampanjmötet i Nashua i södra New Hampshire med den hittills ganska anonyma demokratiska kongressledamoten från Minnesota.
Men det är inte glädje utan skräck som fått många av besökarna att ta sig hit.
De har sett att Donald Trump närmar sig nomineringen till presidentkandidat i Republikanerna med stormsteg. Och de fruktar att Biden kan förlora USA-valet i november.
– Det är mycket skrämmande, säger Barbara Young, som har kommit till kampanjmötet i sällskap med sonen Patrick.
Både hon och hennes son tycker att Joe Biden har gjort ett jättebra jobb i Vita huset.
Men hon vill inte se en repris av valkampen 2020.
– Det är för mycket som står på spel. Jag är rädd för att Trump kan vinna den här gången. Många väljare är så trötta på båda partierna att de är beredda att stanna hemma eller slänga bort sin röst på någon som inte kan vinna, säger hon.
Syskonen Gela Fuxman och Steve Wax, som åkt upp till New Hampshire från grannstaten Massachusetts, bedyrar att de älskar Joe Biden och mycket som den sittande presidenten har uträttat i Vita huset. Men det är svårt att stötta honom, om han riskerar att förlora i november.
– Jag vill bara hitta någon som kan slå Trump och rädda det här landet från att bli en diktatur, säger hon.
– Biden var rätt person 2020. Men jag tror inte att han är rätt person nu, säger han.
Den här oron får måttlig uppmärksamhet i amerikanska medier. Washington Post rapporterar att den tidigare presidenten Barack Obama har riktat kritik internt mot efterträdaren Bidens presidentkampanj. New York Times avslöjar att det finns slitningar mellan Vita huset och kampanjhögkvarteret i Wilmington, Delaware.
Nyhetssajten Axios uppger att högt uppsatta demokrater tycker att Biden och hans medarbetare är alldeles för tillbakalutade. Obamas tidigare chefsstrateg David Axelrod medger att det finns en utbredd oro i partiet – eftersom hotet är så stort.
Mätningarna talar sitt tydliga språk. Enligt en sammanvägning från sajten FiveThirtyEight anser endast 39 procent av amerikanerna att Biden gör ett bra jobb, medan 55 procent är kritiska till den sittande presidentens jobb. Den före detta presidenten Donald Trump är också impopulär bland väljarna – men inte lika impopulär. Och missnöjet bland väljarna minskar när det gäller Trump, samtidigt som det ökar när det gäller Biden.
– Alla är nervösa. Och risken nu är inte att Mitt Romney blir president utan att republiken kollapsar. Så folk är riktigt rädda, säger Matt Bennett, en av grundarna till den progressiva tankesmedjan Third Way, till New York Times.
På plats på kampanjmötet i Nashua berättar Molly Phillips att hon aldrig varit stormförtjust i Biden. Hon tycker att han har missat att infria vallöften och att Vita huset för ensidigt ger sitt stöd till Israel i Gazakriget.
– Det är helt galet att den sittande presidenten riskerar att förlora mot någon som åtalats på nästan hundra punkter, säger hon.
”Det är helt galet att den sittande presidenten riskerar att förlora mot någon som åtalats på nästan hundra punkter”, säger Molly Phillips, som tycker att Joe Biden har misslyckats på flera punkter.
Kongressledamoten Dean Phillips kan bara instämma. Han har länge varit kritisk till Bidens beslut att ställa upp för omval, trots att presidenten skulle fylla 86 år under nästa mandatperiod.
– Vi vet alla att Joe Biden är en bra man. Jag respekterar honom. Men han skulle ha lämnat över stafettpinnen. Han är på nedgång, säger Phillips på scenen.
Han berättar att han förgäves försökte förmå två populära guvernörer – Gretchen Whitmer i Michigan och JB Pritzker i Illinois – att ställa upp som motkandidater. De ville inte ens ta hans samtal. De hade siktet inställt på att skydda sina politiska karriärer och ställa upp i presidentvalet 2028, hävdar han.
– Mitt budskap till dem är att det kanske inte blir något presidentval 2028 om Donald Trump vinner, säger han.
”Vi vet alla att Joe Biden är en bra man. Men han borde inte ställa upp igen”, säger Dean Phillips på kampanjmötet i Nashua. Gela Fuxman och Steve Wax lyssnar i bakgrunden.
Till slut kom han fram till att han fick ställa upp själv som kandidat, mot alla odds och mot partitopparnas vilja. I oktober anmälde han sin kandidatur: en 55-årig entreprenör och mångmiljonär från storstadsområdet runt tvillingstäderna Minneapolis och Saint Paul. Under mötet med väljarna i Nashua berättar han om sina stora prövningar, med en biologisk pappa som dog i Vietnamkriget och en dotter som överlevt en cancerdiagnos. Han är en utpräglad mittenkandidat, med progressiva ståndpunkter om till exempel sjukvården.
Hans kampanj stöttas av mäktiga finansiärer från techbranschen. Hedgefondmiljardären Bill Ackman – som tidigare gått i spetsen för kampanjen för att få Harvards rektor Claudine Gay avsatt – har sponsrat ett kortlivat experiment där en artificiell version av Phillips svarade på läsarnas frågor.
Enligt de nationella opinionsmätningarna är han fullständigt chanslös gentemot den sittande presidenten i primärvalen. Men bråken runt delstaten New Hampshire har gett honom en liten möjlighet att synas och höras, i tisdagens val.
Joe Biden och Demokraternas ledning försökte rucka på schema för primärvalen och inleda omröstningarna om vem som ska bli partiets presidentkandidat i South Carolina. New Hampshire, som legat i täten i ett sekel, satte sig på tvären.
Dean Phillips har stöd av mäktiga finansiärer – och många, många plakat i New Hampshire.
Striderna slutade med att New Hampshire genomför primärvalet enligt traditionen – men utan vallistorna med Joe Bidens namn. De som stöttar den sittande presidenten måste skriva hans namn på valsedlarna. I gengäld är det oklart om delstaten tilldelas några delegater på partikonventet i Chicago i augusti.
Formellt kan tisdagens primärval i Demokraterna alltså vara meningslöst. I praktiken kan valet bli en första fingervisning om stödet från partiets kärnväljare.
Det pågår en gräsrotskampanj för att förmå demokratiska väljare att skriva Bidens namn på valsedlarna. Den gästas av allt fler höga politiker i partiet – däremot inte presidenten själv.
Den politiska strategen Jeff Weaver ser det som ett exempel på att oron växer bland Bidens medarbetare.
– De är nervösa. De är mycket, mycket nervösa, säger han till DN.
Weaver ingick i ledningen för Bernie Sanders presidentvalskampanjer 2016 och 2020. Nu är han rådgivare för Phillips kampanj. Han konstaterar att intresset för kampanjen har tagit fart i spurten i New Hampshire.
– Presidenten har bestämt sig för att inte komma hit och det har förolämpat många. Vi vet att den verkliga anledningen är att han förlorade stort här 2020. Folk gillar inte att han straffar dem för att de inte röstar på honom, säger han.
Phillipskampanjen drömmer om tvåsiffrigt stöd, upp mot 20 procent eller mer, i tisdagens primärval i New Hampshire. Men Dean Phillips påstår att han kommer att fortsätta, hur det än går.
Han säger också att det är ”patetiskt” att Biden skickar olika ombud för att kampanja i New Hampshire.
– Ledarskap betyder att leda, inte att delegera till andra, och inte att undvika debatter och undvika kameror och undvika frågor och undvika väljare, säger han.
Kanske tänker han längre än han vill ge sken av.
I staden Rochester vandrar de lokala politikerna mellan kampanjen för att få folk att skriva Bidens namn på valsedlarna och valmöten med Dean Phillips.
Patricia Turner är en av dem.
– Jag tycker att Biden har gjort ett bra jobb och jag tror att han kommer att fortsätta göra ett bra jobb. Men jag gillar Dean Phillips också. Jag hoppas att han ställer upp 2028, säger hon.
Partikamraten Chuck Grassie tror att de allra flesta demokrater stöttar Biden i slutändan.
– Vi är inte glada över det som hänt. Det är olyckligt att Joe inte står på valsedeln. Men många kommer att skriva hans namn. Jag också, säger han.
Väljaren Barbara Youngs röst i primärvalet går emellertid till Dean Phillips:
– Jag bestämde mig på mötet. Jag tror att han är det bästa som vi kan få."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram