Nordkoreanskt Hotell

2024-01-21
https://dagensbostad.se/hotellet-for-20-miljarder-dar-ingen-gast-bott/?mibextid=xfxF2i

Hotellet för 20 miljarder – där ingen gäst bott
Av Lars Östling|18 januari 2024|Konstruktion
Här är skrytbygget som kostade 20 miljarder, men som inte blivit klart.
Ryugyong Hotel med med sina 105 våningar har aldrig tagit emot en enda gäst.
Hotellet har jämförts med ”Mordor” på grund av den pyramidformade strukturen och sin plats i ett av de fattigaste länderna i världen: Nordkorea.
Ryugyong Hotel syns över hela den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang. Byggnaden var tänkt att välkomna sina första gäster för över 30 år sedan.
Den kommunistiska regimen under Kim Il-sung startade arbetet 1987. Det var en svartsjuk markering mot grannlandet Sydkorea, som var på väg att arrangera de olympiska sommarspelen 1988 och visa upp sina framgångar för världen.
Hotellet med smeknamnen ”Hotel of Doom”, ”Phantom Hotel” och ”Mordor”.
Enligt underrättelsekällor såg dåvarande ledaren Kim Il-sung hotellet som en symbol för sina stora drömmar för staten han grundade, medan hans son Kim Jong-Il- fick ansvaret för att avsluta det 330 meter höga bygget.
Det gick ju inte så bra.
1992 stoppades arbetet. Nordkoreas främsta bidragsgivare, Sovjetunionen, hade upplösts ett år tidigare och finansieringen av hotellet försvann. Under en period suddades bilder av Ryugyong Hotel bort från officiella fotografier.
Sen blev landets ekonomi om möjligt ännu sämre och det tomma hotellskalet en symbol för landets misslyckande. Numera har byggnaden smeknamnen ”Hotel of Doom”, ”Phantom Hotel” och ”Mordor” (skräckväldet i Sagan om Ringen). Totalt har 20 miljarder kronor plöjts ner på det oanvända hotellet.  Nuvarande diktatorn Kim Jong-un verkar hellre lägga pengar på raketer och vapen än ett gammalt hotell.
Tidningen Esquire har gett byggnaden epitet ”den värsta byggnaden i mänsklighetens historia”. 3 000 hotellrum och massor av ”roterande” restauranger var planerade. Men arbetet verkar fortfarande vara pausat. En knarrande byggkran har i åratal suttit oanvänd högst upp på toppen i en stad där ett ytterst fåtal turister får komma på besök.
Enegelsmannen Simon Koryo är en få utlänningar som fått se interiören:
– Nordkoreanerna har försökt dra ner på ambitionerna för att få hotellet klart. Jag fick åka upp till toppen av byggnaden i en bygghiss, det måste ha tagit en halvtimme. När man stod där uppe kunde man se hela Pyongyang.
– Det har faktiskt pågått konstruktioner i den gigantiska lobbyn på entréplan. Men exakt vad de gör och vad det ska användas till är oklart.
Efter det långa uppehållet har faktiskt glaspaneler fått plats på fasaden (i juli 2011) så att byggnaden inte ser fullt lika skräckinjagande ut.
Resten av byggnaden står fortfarande lika tom.
Kim Il-sung startade monsterprojektet och sonen Kim Jong-il (bilden) fick uppdraget att slutföra jobbet.
Hotellet har liknats vid ”Mordor” från Sagan om Ringen.
330 meter högt.
Den gigantiska entrén, som ingen får komma nära.
En av få bilder inifrån hotellet.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram