Woffie, USA, Ryssland & En Europeisk Mardröm

2024-01-20
Ja nu är det verkligen jättesvårt att se vad som är på väg att hända...
Det är naturligtvis helt oplanerat, helt jävla säkert...

https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/WREmJK/usa-blir-mer-som-ryssland-om-trump-vinner

"USA och Ryssland är bittra fiender. Vi ser dem som två helt olika samhällen.
Men om Donald Trump väljs till president i höst kan det bli ändring på det.
Trump och Putin delar många djupt konservativa värderingar.
Trump vill stoppa könsbyte och Putin har redan förbjudit hela hbtq-rörelsen.
Många ser USA som frihetens bastion nummer ett och Ryssland som ett totalitärt och förtryckande samhälle. Men med Trump och hans gren av intolerant konservatism så kan de skillnaderna börja suddas ut efter presidentvalet i november.
Det är bara ett och ett halvt år sedan som Högsta domstolen i USA avskaffade rätten till fri abort. En rättighet som amerikanska kvinnor åtnjutit sedan 1973 och som de konservativa på den tiden tyckte var en självklarhet.
Nu pågår det en rad försök runtom i amerikanska delstater att inskränka andra rättigheter. I delstaten West Virginia har en republikan lagt fram ett lagförslag som skulle förbjuda transpersoner från att befinna sig inom 762 meter från skolor. Detta för att skydda barn från att komma i kontakt med transpersoner och bli ”smittade”.
Lagförslaget beskriver transpersoner som ”obscena” och innebär i praktiken att de inte skulle kunna röra sig fritt ute i samhället.
I Florida har guvernören och presidentkandidaten Ron DeSantis lett en kampanj för att förbjuda ”olämpliga” böcker på skolbiblioteken. Det har lett till att en rad böcker med sexuellt innehåll eller som tar upp slaveriet har gallrats bort från hyllorna.
USA:s tidigare president Donald Trump ställer upp för omval i USA i höst. Med honom vid makten skulle USA bli mer som Ryssland, skriver Aftonbladets Wolfgang Hansson.
Putin skrev 2022 under en order om att landets bibliotek skulle bränna 53 böcker av ryska och utländska författare som ansågs främja homosexualitet.
DeSantis utmanar Trump om presidentposten men åsiktsmässigt är det inga större skillnader mellan dem.
Extremistisk
Trump själv har också trappat upp retoriken mot transpersoner. Han jämför könsbekräftande vård med kemisk kastrering och sexuella övergrepp på barn. Ett vallöfte är att han under dag ett av sin nya ämbetsperiod kommer att skriva under en exekutiv order om att alla federala myndigheter ska sluta främja könsbyten. Oavsett ålder.
Rysslands Högsta domstol förbjöd i slutet av förra året hbtq-rörelsen och stämplade den som extremistisk.
Putin har redan förbjudit hela hbtq-rörelsen i Ryssland och kandidaterna för republikanska partiet i USA går i liknande tankar.
När Putin häromdagen inledde sin valkampanj (i motsats till Trump är hans omval i mars bara en formsak) så valde han att valtala om toaletter. Han hånade de gemensamma toaletter för män och kvinnor som finns i många länder i väst.
– Det är väldigt svårt för folk med traditionella värderingar att leva under sådana omständigheter, slog han fast.
Däremot berörde han inte med ett ord de hundratusentals stupade ryska soldaterna i Ukraina.
När Donald Trump under sin tid som president fick möjlighet att utse tre domare till Högsta domstolen hade han ett krav. De måste vara för att avskaffa rätten till fri abort.
Aborter begränsas
Tack vare den kraftiga konservativa majoritet som Trump lyckades skapa i domstolen så är det numera upp till varje delstat om de vill tillåta abort eller inte. I ett stort antal republikanskt styrda delstater är abort numera i praktiken totalförbjuden.
I Ryssland vill regeringen införa striktare regler för abort. Aborter på privata kliniker ska förbjudas helt. Tillgången till abortpiller ska kraftig begränsas och fördyras. Ryssland lider av en befolkningsminskning och kriget i Ukraina har fått Putin och andra ryska politiker att se abort som ett sätt att förneka nationen framtida soldater.
I USA är Trump starkt beroende av kristna evangeliska röster för att bli omvald.
I Ryssland har Putin format en stark allians med den ryskortodoxa kyrkan som står för nationalistiska och starkt konservativa värderingar.
Rätten till abort har blivit en vattendelare i amerikansk politik. Sittande vicepresidenten Kamala Harris är för rätten till abort.
Under sin tid i Vita huset hade Donald Trump aldrig ett ont ord att säga om Vladimir Putin. Tvärtom berömde han den ryske presidenten som ”mycket smart”. När det gällde Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016 sade Trump att han litade mer på Putins försäkran om att Ryssland inte blandat sig i än de egna säkerhetstjänsternas bevis för att så varit fallet.
Hållhake
Det har spekulerats i att Putin har någon slags hållhake på Trump. Men kanske är det så enkelt att de delar värdegrund. Trump drömmer att bli den diktator som Putin redan är där han slipper en bångstyrig opposition och hans ord är lag.
Trump hävdar gång på gång att om han blir president ska han att fixa fred i Ukraina på 24 timmar. Han har däremot inte sagt något om hur det skulle gå till.
Enda möjligheten att åstadkomma en ”snabbfred” är att Trump och Putin gör en överenskommelse över Ukrainas huvud. En sådan skulle garanterat innehålla att Krim och provinserna i östra Ukraina förklaras vara ryskt territorium. Trump skulle kunna driva igenom en sådan ”deal” genom att helt strypa det amerikanska militära stödet till Ukraina.
En utveckling som vore en mardröm för Europa."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram