Trump-Triumf I DN

2024-01-16
Nu drar de i par...

https://www.dn.se/varlden/karin-eriksson-med-trumps-triumf-far-republikanerna-skorda-vad-man-satt/

" Snön täcker de bördiga åkrarna i nordöstra Iowa, USA:s kornbod. Under lysrören på Christian Life Center i småstaden Decorah får Republikanerna skörda vad man sått.
Stämningen på måndagskvällens nomineringsmöte är vänlig. De flesta i lokalen applåderar, när olika mötesdeltagare går fram till talarstolen och argumenterar för sina kandidater. Det talas om Ron DeSantis handlingskraft och Nikki Haleys valbarhet, och så får alla lämna sina röstsedlar. Rösträkningen tar någon kvart och vinnaren blir som väntat mannen som lämnade Vita huset i januari 2021.
Donald Trump tar täten i primärvalen i Republikanerna, med en historisk segermarginal i nomineringsmötet i Iowa. På valvakan håller han ett av sina mildaste tal någonsin, med formuleringar om att förena det amerikanska folket och artiga komplimanger till rivalerna i partiet. Syftet med det lena tonfallet är förstås att få partikamraterna att tro att kampen om nomineringen är över, precis när den börjat.
Det går inte att skriva att Trump är tillbaka i amerikansk politik. Han har aldrig varit borta.
På sätt och vis startade hans kampanj en bister vinterdag i Washington för tre år sedan, när han vägrade acceptera förlusten i presidentvalet 2020 och uppmanade sina anhängare att slåss utav helvete för att rädda sitt land.
Man måste visa styrka och man måste vara stark, sade Trump i talet i en park intill Vita huset den 6 januari 2021. Sedan var han tyst när hans anhängare stormade Kapitolium, i tron att de kunde stoppa maktskiftet i USA.
Det var en hisnande obehaglig strategi, men den här januarinatten i Iowa är det svårt att beskriva den som annat än effektiv.
För många av väljarna i Iowa har Trump aldrig avgått. De ger honom en segermarginal som en sittande president, som det vore illojalt att svika. De har lyssnat på hans retorik om hur allt var så mycket bättre för fyra år sedan. De har funderat över inflationen, krigen och migrationen och dragit slutsatsen att Trump har rätt. De har accepterat hans propaganda om det stulna valet. De tror att han talar sanning, när han säger att han står åtalad för deras skull, och att han ska skydda dem mot attacker. En del uppfattar till och med att han är utvald av Gud.
Men det fanns inget förutbestämt med Trumps triumf i Iowa. Republikanerna hade en möjlighet att göra upp med arvet efter den tidigare presidenten under veckorna och månaderna efter stormningen av Kapitolium. Fast partitopparna valde att släta över och glömma bort, för att slippa konfrontationer med Trumps hängivna väljarbas.
Det fanns också en tid, något år efter valet, när Donald Trump framstod som bitter och förgrämd. Han orerade i timmar om gamla oförrätter. På ett kampanjmöte i Ohio gick besökare i förtid.
I mellanårsvalet gick det dåligt för flera av hans allierade i viktiga vågmästarstater. Han var i underläge när han lanserade sin kampanj för 2024 i mitten av november förförra året. Mätningar visade att många väljare var beredda att gå vidare. Partiet hade en ny stjärna – den populära guvernören i Florida.
Nu får Ron DeSantis nöja sig med andraplatsen i Iowa. Hans kampanj har kantats av misstag. Han väntade länge med den formella lanseringen – för att få genomslag för sina idéer i Florida. Under många månader blev han en måltavla för Trumplägrets attacker. Negativa kampanjer är kanske inte sympatiska, men funktionella.
Möjligen gick DeSantis också vilse i kulturkriget. Väljarna uppskattade guvernörens handlingskraft under pandemin, men de var inte lika engagerade i hans fejder med Disney och stora delar av lärarkåren i sydöstra USA. Hans lite buttra framtoning har också legat honom i fatet – som en Trump utan den märkliga karisman eller den burdusa humorn.
Nikki Haleys kampanj har vuxit i skymundan. Hon har sin chans i primärvalet i New Hampshire nästa tisdag. Men precis som så många andra tunga toppolitiker på högerkanten har hon uppenbara problem med att hitta en hållbar linje gentemot Donald Trump.
Både Haley och DeSantis har undvikit att utmåla Donald Trump som ett hot mot demokratin eller gå till frontalangrepp mot den tidigare presidentens lögner om det stulna valet. I debatterna har de gnällt över att Trump inte är med på scen, som det vore det största hotet mot demokratin med den före detta presidentens kampanj. De har förbundit sig att stötta Trump om han erövrar partiets nominering. De har sagt att de ska benåda honom om de hamnar i Vita huset. Allt för att dämpa splittringen i partiet.
De har inte vågat eller velat utnyttja det faktum att Trump står åtalad för brott på 91 punkter. I stället har Donald Trump kunnat framställa sig som ett offer för häxjakter från etablissemanget i Washington.
Kampen är inte över, även om hans segertal vill få det att låta så. Iowa är en ganska glest befolkad delstat som står för halvannan procent av delegaterna på Republikanernas konvent i Milwaukee. Republikanerna i delstaten har en tradition av att stötta kandidater som inte erövrar partiets nominering.
Trump tvingas också pendla mellan kampanjerna och rättssalarna under kommande månader. Kanske påverkas en del stödtrupper om han faktiskt fälls för grova brott. Han är älskad av sina fans, men fortfarande impopulär i breda lager av det amerikanska folket.
Men efter beskedet från Iowa kan ingen blunda för möjligheten att Trump återvänder till Vita huset, och att han gör det med ett valprogram som kan få stora konsekvenser globalt. Han har inget intresse av traditionellt internationellt samarbete. Han kan i praktiken överge efterkrigstidens allianser för kortvariga pakter med olika auktoritära ledare världen över.
Han har sagt att han kan få stopp på kriget i Ukraina på ett dygn, men aldrig avslöjat hur det ska gå till. En av mötesdeltagarna i Decorah säger frankt att det ukrainska folket får förbereda sig på att ge upp landområden till Ryssland i utbyte mot fred.
Det går ett budskap i natten från de snötäckta majsfälten i Iowa till åkrarna i Ukraina, från USA:s kornbod till Europas, och från ett politiskt slagfält till ett regelrätt krig.
Donald Trump tänker inte komma till undsättning. Han har fullt upp med att fira segern över sina fiender på hemmaplan."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram