Mobilnotiskritik I Iowa

2024-01-16
Men hur var det då vid tidigare val, till exempel 2020... och det är tur tur att vi svenskar har partier som nominerar själva och att vi samtidigt har valhemlighet...

https://www.svd.se/a/on0dv7/mobilnotiser-far-kritik-i-primarvalet-i-iowa

"Nyhetsnotiser till mobiler, ”pushnotiser”, utropade Donalds Trumps seger långt innan vallokalerna stängt i Iowa. Det vållar kritik i USA.
– Trycket på media att vara blixtsnabba är stort. Det finns en risk att det kan påverka resultatet, säger USA-experten Jan Hallenberg.
Mobilnotiser får kritik i Iowa: ”Kan ha påverkat”
De nomineringsmöten, ”caucuses”, som inledde starten av primärvalen hade långt ifrån avslutats i Iowa på måndagen när de stora nyhetsbolagen utropade Donald Trump som segrare.
CNN var först ut med beskedet, baserat på vallokalsundersökningar, ”exit polls.” Snart följde andra mediebolag efter: AP, Reuters, Politico, NBC, ABC, Fox News och New York Times.
Den blixtsnabbt förkunnade segern får stark kritik av bland andra Ron DeSantis kampanj, enligt Politico. Talespersonen Andrew Romeo säger att det som skett haft inverkan på valprocessen och är det hittills mest flagranta exemplet på Trumps fördel av media.
För att få rösta vid de drygt 1 500 nomineringsmötena i Iowa behövde väljarna vara registrerad republikan eller oberoende:
– Det är ganska få som röstar, drygt 100 000. Om det då läcker kan det påverka resultatet. Jag anser att man ska vara försiktig och respektera valproceduren, säger Jan Hallenberg, associerad seniorforskare vid UI.
Han påpekar att det vid presidentvalet 2020 rådde det omvända. Och att Joe Biden då gick förbi Donald Trump i sex delstater där det tog tre-fyra dagar att räkna fram resultatet.
Kan DeSantis och Haley ändra på utgången i New Hampshire?
– Framförallt Nikki Haley kan nå ett bättre resultat, men inte besegra Trump. Jag ger nu motståndarna en procents chans. Annars måste blixten slår ner, säger Jan Hallenberg.
Att Donald Trump står inför fyra brottsåtal tror han inte har någon betydelse för primärvalen:
– Det kommer att ta månader och inte påverka honom nu. Däremot kan det komma att påverka i själva presidentvalet i november, tillägger Hallenberg.
Valexperten Henrik Ekengren Oscarsson konstaterar apropå de tidiga ”pushnotiserna” som förkunnade Trumps seger att alla exponeras samtidigt i ett informationssamhälle, och tillägger att det är svårt att uppskatta effekten av meddelandena.
– Det är normalt en viktig regel att valresultat inte presenteras förrän efter att vallokalerna stängt. Här kan man tänka sig att folk som gett sig ut i snöstormen ändå vill avsluta vad man påbörjat, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.
Även vid det senaste svenska riksdagsvalet 2022 kom kritik då valresultat offentliggjordes när människor ännu stod kvar i köerna till vallokaler.
– Köbildningen skedde ändå på färre platser än tidigare. Det blir alltid strul någonstans. Då uppstår diskussioner om Valmyndigheten ska släppa färdigräknade röster. Samtidigt exponeras alla samtidigt i ett informationssamhälle. Det är svårt att uppskatta effekten av meddelandena, tillägger Henrik Ekengren Oscarsson.
Kritiker hävdar att rapporterade skrällsegrar kan få folk att lämna lokalen utan att avge sin röst.
– Samtidigt kan det finnas dom som stannar kvar och lägger sin röst på Nikki Haley för balansens skull, säger Henrik Ekengren Oscarsson.
Han har inte mycket till över för det amerikanska valsystemet:
– Det är 1800-tal med ”Caucuses.” Systemet är galet då väldigt få väljare får ett enormt inflytande. En annan reflektion är att ett land med 230 miljoner innevånare borde kunna få fram kandidater med politisk talang, säger Henrik Ekengren Oscarsson."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram