Presidentimmunitet

2024-01-10
Kan detta möjligen ha bäring på Benghazi..
"Donald Trumps kamp i rättssalarna fortsätter. På tisdagen pågick förhandlingar i Washington DC, där domare ska komma till en slutsats kring ett av Trumps och hans advokaters flitigast förekommande argument: Donald Trump kan inte åtalas för vad han gjorde som sittande president. Iallafall inte om han inte fällts i riksrätt för det. Alltså kan han, enligt argumentet, inte åtalas för sitt försök att bortse från demokratin och sitta kvar vid makten trots valförlusten. Enligt advokaterna gjorde han allt detta i egenskap av president – det var till och med hans plikt som president att se till att allt gått rätt till.
Den särskilda utredaren Jack Smith har å sin sida två huvudargument:
En president har inte immunitet i brottsfrågor, endast i civilrättsliga frågor.
Det Trump gjorde, gjorde han i egenskap av presidentkandidat, inte president.
Behövs riksrätt först
Under tisdagens förhandlingar tycktes de tre domarna föga imponerade av Trumps advokaters argumentation.
– Jag tycker att det är paradoxalt att säga att hans konstitutionella plikt att se till att lagarna efterlevs tillåter honom att bryta mot straffrättsliga lagar, sa domaren Karen Henderson.
Andra domare pekade på att tolkningen leder in på farliga vägar där presidenter i praktiken skulle kunna välja att bryta mot vilka lagar som helst utan några konsekvenser.
– Skulle en president kunna beordra SEAL Team 6 att mörda en politisk rival? Det vore ju en officiell presidenthandling, att ge order till SEAL Team 6, sa domaren Florence Pan.
Trumps advokat John Sauer svarade att vid ett sådant tillfälle skulle presidenten bli ställd inför riksrätt och dömas där snabbt. Domaren lät sig inte nöjas, utan krävde ett ja eller nej.
– Om han ställdes inför riksrätt och dömdes först, svarade Sauer och höll därmed fast vid att den politiska riksrätten krävs innan en president kan dömas straffrättsligt.
Donald Trump var själv på plats under förhandlingarna, men hördes aldrig. Efteråt passade han dock på att hota för konsekvenserna om alla åtal mot honom skulle ”förstöra hans kandidatur”.
– Det kommer att leda till fullständigt vansinne i landet. Det skulle vara väldigt dåligt. Ett mycket dåligt prejudikat. Som vi sa: Det skulle öppna Pandoras ask."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram