Pengakåta Kändisar

2024-01-09

https://www.expressen.se/debatt/kandisarna-gor-vad--som-helst-for-pengar/

Kändisarna gör vad som helst för pengar

Vår samtid utvecklas i en farlig riktning.

Hur mycket pengar man tjänar är viktigare än vad man gör.

Allt flyter ihop på ett sätt som gör det svårt att ta något på allvar, skriver John Lapidus.

”Tesla har gjort mer för klimatet än IF Metall”

Är det rimligt att strejken mot Tesla växer när det bara rör drygt hundra mekaniker? German Bender från Arena Idé tycker att det är en viktig principfråga. Benjamin Dousa, tillträdande vd för Företagarna, tycker att strejken är oproportionerlig.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Persbrandts trovärdighet hyllas av flera recensenter, men som sportnörd har jag väldigt svårt att frigöra mig från hans mångåriga samarbete med Bet365, skriver debattören.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alex Schulman hyllar Foodora och andra tvivelaktiga företag i devota reklaminslag
Foto: CHARLOTTE BRUNZELL / IBL
John Lapidus, forskare i ekonomisk historia.
Foto: MOUNIR RABHI HALLNER

DEBATT. Med orden: ”de gör vad som helst för rikedom”, går Dag Hammarskjöld till storms mot belgiska kolonisatörer, amerikanska imperialister och all världens hycklare och månglare.

Det är en stark scen. Det är en bra film och en fantastisk rolltolkning av Mikael Persbrandt, som lär få en välförtjänt Guldbagge nu på måndag.

FN:s generalsekreterare 1953-61 Dag Hammarskjöld.
Foto: UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Men när jag hörde att Persbrandt skulle göra rollen som Hammarskjöld var min första tanke att bojkotta filmen. Varför ska en spelreklamsmiljonär skildra ett så viktigt historiskt skeende? Varför måste den som gör vad som helst för rikedom få huvudrollen i en film med budskap om fred och rättvisa?

Jag är fortfarande kluven. Persbrandts trovärdighet hyllas av flera recensenter, men som sportnörd har jag väldigt svårt att frigöra mig från hans mångåriga samarbete med Bet365. Där, med Hammarskjöldskt darr på stämman, i reklamvideos som ska föra tankarna till globala skeenden av största vikt, levererar han ödesmättade fraser som ”Vi finns överallt” och ”Ni hittar oss i världens alla hörn”.

Hur rikedomen än förtjänas har den blivit allt större statusmarkör i toppskikten även inom grupper där det brukade räcka långt med den ära som yrket och kändisskapet i sig gav.

Allt flyter numera ihop och förtingligas på ett sätt som gör det svårt att ta något på allvar. På ytan är Persbrandt trovärdig i rollen som Hammarskjöld. Men hur ska vi kunna lita på honom som FN:s generalsekreterare när han dagligen gör gällande att det absolut viktigaste i livet är spel och dobbel?

Ett lika belysande exempel som Persbrandt är Alex Schulman. Han är samhällsengagerad kolumnist på Dagens Nyheter samtidigt som han, i podden med Sigge Eklund, hyllar Foodora och andra tvivelaktiga företag i devota reklaminslag. Som mest tragikomiskt blev det när han gick till angrepp mot Ica-handlarna i en av sina kolumner.

Problemet var att han hade råkat glömma sitt feta sponsoravtal med Willys, vilket företrädare för Ica inte var sena att påtala. Att detta inte blev en större nyhet och skandal säger mycket om hur toleranta vi har blivit mot kändisarnas utförsäljning av sig själva och sin trovärdighet.

En farlig utveckling

Men det handlar inte bara om reklam. Hur rikedomen än förtjänas har den blivit allt större statusmarkör i toppskikten även inom grupper där det brukade räcka långt med den ära som yrket och kändisskapet i sig gav.

En föga förvånande utveckling i det samhälle vi nu skapar. Samtidigt en farlig utveckling, som sänder signaler om att det viktiga inte är vad man gör utan hur mycket man tjänar.

Särskilt problematiskt blir det när högprofilerade tv-journalister, vars budskap sprids till stora delar av befolkningen, blir mångmiljonärer eller rentav miljardärer. Där är vi kanske inte ännu i Sverige. Men när jag kollar på CNN eller Fox News tänker jag alltid på Hunger Games och de samhällsbevarande journalister som skildras i den filmen.

Visst är CNN:s Anderson Cooper en duktig reporter. Men det blir groteskt när någon med hundratals miljoner i årslön gör inkännande reportage om hemlöshet och utslagning.

CNN:s Anderson Cooper.
Foto: PIP / POLARIS / PIP / POLARIS POLARIS IMAGES

Minst lika problematisk är den journalistik som frossar i lyx och rikedom. Här bör kvällstidningarnas sportreportrar ta sig en ordentlig funderare. De skriver oavbrutet om hisnande övergångssummor och om Zlatans senaste Ferrari eller Messis nya miljardvilla. Det är artiklar som, inte minst bland ungdomen, bidrar till höjd status för dyra klockor och jackor och sänkt status för att spela fotboll och ha kul.

Jag var ganska säker på att jag skulle få bioupplevelsen med Hammarskjöld förstörd av tankar på hyckleri och Bet365. Mikael Persbrandt lyckades motbevisa mig på den punkten, så låt mig redan nu gratulera till den välförtjänta Guldbaggen. Men i tacktalet får du gärna avsäga dig huvudrollen för spelbolagen.


Av John Lapidus

forskare i ekonomisk historia


Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram