Israel & Gaza I DN

2024-01-06
"Strax före torsdagens kabinettsmöte publicerade Gallant sin plan för ett framtida Gaza: inga israeliska bosättningar på remsan; palestinsk – men inte israelisk – medverkan i områdets civila skötsel; israelisk–egyptisk kontroll av ”smuggelkorridoren” Filadelfi mellan Gazaremsan och Egypten, samt frihet för Israel att ingripa militärt i händelse av fientlig aktivitet.
– Dagen efter kommer Hamas inte att styra Gaza. Israel kommer inte heller att göra det. Där bor palestinier, och det naturliga är att de styrs av palestinier, sade Yoav Gallant vid en pressträff.
Receptet, som inte låter sensationellt i främmande öron, är sprängstoff i Netanyahus koalition. Premiärministerns nyckelallierade, extremistpartierna Religiös sionism och Judisk styrka, kämpar med näbbar och klor för att få till stånd förnyad israelisk bosättning på remsan, att förhindra palestinsk medverkan i dess skötsel och att främja utvandring av palestinier från Gaza till andra länder.
Netanyahu känner storpolitiken och inser att extremisternas drömmar inte går att förverkliga utan att Israels relationer till arabstaterna och västvärlden kollapsar. Men han är beroende av dem för sin politiska överlevnad. Att Gallant tog sig för att presentera en Gazaplan som om den vore Israels officiella ståndpunkt passar honom inte alls. Minuterna efter att Gallant presenterat sin plan mottog pressen en skarp reaktion från ”en högt placerad källa i krigskabinettet”:
”Försvarsministerns skiss över arrangemangen efter kriget är bara ett förslag. Det slutgiltiga beslutet kommer att fattas i säkerhetskabinettet.”.
Israel har under striderna tre regeringar: i krigskabinettet fattas konkreta militära beslut. Där ingår förutom Gallant och Netanyahu också de bägge liberala ledarna (och före detta överbefälhavarna) Benny Gantz och Gadi Eizenkot. Extremistledarna finansminister Bezalel Smotrich och polisminister Itamar Ben-Gvir är till sin harm och frustration inte medlemmar av krigskabinettet. De ingår i ”säkerhetskabinettet”, ett större forum. Hela regeringen, kring 30 ministrar, sammanträder sällan och kortfattat. Under säkerhetskabinettets möte på torsdagskvällen, strax efter Gallants utspel, gick det stormigt till. Både Gallant och överbefälhavaren Herzi Halevy attackerades av extremisterna för att göra upp planer bakom ryggen på politikerna.
Ex-generalen Gallant, som ledde Israels första stora krig mot Hamas nyåret 2008–2009, tillhör Netanyahus parti Likud. Utöver detta har de inte mycket gemensamt. I april i fjol sparkade Netanyahu försvarsministern sedan denne kritiserat det antidemokratiska systemskifte som splittrat nationen och fått tusentals reservofficerare att ställa in sina repetitionsövningar. Men massiva demonstrationer och hot om generalstrejk tvingade Netanyahu att återinsätta Gallant i ämbetet. Detta var en stor förödmjukelse i Netanyahus, och än mer i hustrun Saras, ögon. Gallant har också fått svälja en hel del från sin chef: när koalitionen upprättades för ett år sedan bröts ockupationen av Västbanken loss från försvarsdepartementet och gavs till finansminister Smotrich och dennes stab av bosättaraktivister."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram