Miljöbrottsåtalad I Sundsvall

2024-01-05
Tänka sig att det alltid är samma visa....
Men tro mig när jag postulerar att detta också är ett
"En Sundsvallsbo är en av de huvudåtalade i Sveriges största polisutredning om grova miljöbrott.
Sopberg och avfall med farliga gifter har lagts på 20 olika platser i landet.
– Han förnekar brott, säger mannens advokat Filip Rydin.
Det är avfallsföretaget NMT Think Pink som blivit föremål för polis och åklagares intresse. Företaget har varit verksamt i flera år och tagit emot stora mängder avfall och sopor för förvaring.
Men enligt polisutredningen har det visat sig att soporna och miljögifterna har flyttas runt eller grävts ned på olika platser i landet utan att företaget haft tillstånd att hantera så stora mängder. På en av fastigheterna förvarades 48 000 ton sopor.
I sopbergen fanns arsenik, bly och andra gifter som bland annat kan orsaka cancer, lungproblem och hjärnskador.
Polisutredningen har pågått i flera år och förundersökningen omfattar runt 45 000 sidor. Ärendet ska enligt de ansvariga åklagarna vara den största miljöbrottsutredningen i Sverige.
I förra veckan åtalades totalt elva personer för grova miljöbrott eller medhjälp till grova miljöbrott, däribland företagets kvinnliga vd Bella Nilsson, som kallat sig ”Queen of Trash” i annonskampanjer. Hon har bytt namn och heter numera Fariba Vancor.
– Hon förnekar brott. Det här är förvånande uppgifter för henne. Företaget har bedrivit en laglig verksamhet i många år och inga sådana här misstankar har framkommit tidigare, säger hennes advokat Jan Tibbling.
En av huvudmännen, som åtalas för 20 olika grova miljöbrott tillsammans med Bella Nilsson, är hennes före detta make Thomas Nilsson. Han bodde tidigare i Stockholmsområdet men är skriven i Sundsvall sedan i somras.
Han hävdar också att han är oskyldig. Han har jobbat åt företaget men inte haft någon ledande roll eller insyn i affärerna.
– Han har inte haft något operativt ansvar i företaget utan bara varit arbetstagare, säger hans advokat Filip Rydin.
En annan av de medåtalade är också bekant i Sundsvallsregionen. Det är företagaren Leif-Ivan Karlsson som åtalas för 16 grova miljöbrott.
Han ägde det skrotfärdiga fartyget Baltic Star som tidigare stod uppställt i Vivstavarvs hamn i Timrå under två och ett halvt års tid, och sedan flyttades till Lunde Hamn utanför Kramfors.
Även Leif-Ivan Karlsson hävdar att han är oskyldig.
– Han förnekar brott, säger hans advokat Ivan Fialdini till ST.
I en intervju i Expressen hävdar Leif-Ivan Karlsson att han över huvud taget inte hade någon kännedom om sophanteringen.
– Jag skulle ägna mig åt marknadsföring och se till att omsättningen ökade och enligt avtalet inte blanda mig i pengar och sånt, säger han.
Senare väntas ett åtal ytterligare i ärendet, gällande ekonomin i företaget. Flera inblandade misstänks även för olika ekobrott i samband med de påstådda miljöbrotten."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram