Kommunikationsutbyte

2024-01-05
Det borde snart inte vara omöjligt för fler att inse vikten av kommunikation för att nå ett utbyte oavsett vad det gäller...
Oxytocin är ett peptidhormon och neuropeptid som normalt produceras i hypotalamus och frisätts av hypofysen. Det finns hos djur sedan tidiga evolutionsstadier, hos människor spelar det roller i beteende som inkluderar social bindning, reproduktion, förlossning och perioden efter förlossningen.
"Det finns skillnader i hur män och kvinnor upplever sex.
Det konstaterar Åsa Kalmér, i grunden skådespelare och regissör, som kommer ut med nya boken ”Naket: hans mest intima” (Romanus & Selling, 2024) där hon låtit män mellan 26 och 95 år prata öppet om sex. Det är en uppföljare till hennes lika frispråkiga bok om kvinnors sexualitet som gavs ut för två år sedan.
Kvinnorna beskrev sexuell njutning och upphetsning som en inre upplevelse. Männen vill se.
– De vill se bröst, vaginor, vader och rumpor, ja allt möjligt, berättar Åsa Kalmér.
”Närhet alla vill åt, hud mot hud”
Även om det kan förändras med åldern: ”Efter 50 och ett antal födda barn får man ha mysbelysning, gärna stearinljus och sedan kan man kisa lite”, säger en man i boken och skrattar. ”Det är inte alltid som vare sig hon eller jag är fotogenique, men det är härligt.”
Flera av de 21 männen som intervjuats uttrycker att one-night-stands och knullkompisar skapat en känsla av ensamhet.
– I grunden är det närhet alla vill åt, hud mot hud och värme, säger Åsa Kalmér.
Annan sida av mäns sexualitet
Det Åsa Kalmér främst tar med sig från de långa samtalen med männen är att de är ”ömsinta, generösa och förtjusta i kvinnans njutning” – en annan sida av den manliga sexualiteten än den hon ser beskriven i media.
Där möter hon ofta en problematiserande bild av män som sexuella rovdjur, menar hon.
– Jag upplever att det offentliga samtalet inte riktigt är uppdaterat. Det är inte så att de flesta män bara vill dra över tjejerna. Jag tror att vårt prat om könsrollerna står och stampar lite.
”De flesta män vill inte bara dra över tjejerna”, säger Åsa Kalmér.
Flera män i boken säger att attraktion är bäst när den får växa fram över tid. De pratar länge och väl om kvinnans njutning under sex, och särskilt om vad deras långvariga partners tycker om och hur de ska göra för att få dem att komma.
Och så vill de ständigt lära sig mer. ”Varje kvinna är en erfarenhet som kan hjälpa en att hitta till en annan kvinnas orgasm”, förklarar en man.
Egot växer när hon njuter av sex
71-årige Pavel ”mår som en kung hela dagen” när han lyckats tillfredsställa sin partner. En annan säger att egot växer när han får en kvinna att njuta. ”Det är en win-win situation. Det är en bekräftelse. Jag njuter av att göra kvinnor glada. Kanske vill jag vara den bästa älskaren”, säger han.
Flera pratar om den kvinnliga anatomin. Om att ”hitta G-punkten” och förstå sig på klitoris.
”Det är ju ett organ på fyra ben med två tappar och är insprängt över hela skötet, till och med runt anus, så det är det jag laborerar med”, berättar en 64-årig man.
Åsa Kalmér har intervjuat 21 män, äldst är änklingen Jack, 95. Han tror sig ha misslyckats med att tillfredsställa sin livskamrat eftersom han inte ”förstått var klitoris sitter”.
Men kunskapen om klitoris fanns inte förr i tiden, förklarar den 95-årige änklingen Jack som är äldst i boken. Han tror sig ofta ha misslyckats med att göra det riktigt skönt för sin livskamrat. ”Det är inte säkert att jag någonsin förstått var klitorisen sitter egentligen”, säger han.
Hade svårt att få erektion
Flera män känner att de behöver prestera, att de ska kunna ge njutning under sex och alltid vara redo med en bra erektion. Den egna orgasmen blir för vissa något som behöver hanteras: å ena sidan upplever de en press att själva komma vid varje samlag, å andra sidan får de inte komma för tidigt.
64-årige Marcus har gjort just den resan. Som ung försökte han hantera de för tidiga utlösningarna genom att dra ut på förspelen. ”Det kunde skapa en dålig stämning med en tjej om hon ville att jag skulle komma in i henne direkt. Då vågade jag inte säga det, för då kände jag mig som en liten pojke”.
Efter 50-årsåldern blev det istället svårt för honom att få erektion. ”Därför måste jag vara extremt trygg för att kunna prestera, för att kunna komma”, förklarar han.
”Vi borde se det vackra i penisen”
40-åriga Jim önskar att kvinnor ska ta mer ansvar, särskilt när det är hon som vill ha sex. ”Jamen gör mig hård då”, kan han vilja säga till henne samtidigt som han känner en förväntan på att han ska göra henne ”blöt”. ”Generellt har jag upplevt att det är mannens ansvar att se till att båda är redo”, konstaterar Jim.
Männen uttrycker en stor kärlek till det kvinnliga könsorganet. Det är vackert, skönt och smakar gott. En tycker om att ge oralsex och hade önskat att få detsamma tillbaka: ”Ge penisen den beundran och kärlek den förtjänar”, säger han och skrattar.
– Jag tycker han har rätt i det, instämmer Åsa Kalmér. Männen förhärligar kvinnans könsorgan, vi borde se mer av det vackra i penisen.
Porren – en generationsfråga
En av männen i boken föreslår att män ska sluta att skicka, ibland oönskade, dickpics till kvinnor. Istället är det kvinnor som borde ta bild på sina kön och ge till män.
Är kvinnorna intresserade av det?
– Vem vet, nu när de läser det här så kanske någon tänker att de ska pröva. Men jag vet inte. Jag har aldrig gjort det, men jag får kanske testa – till min man då, säger Åsa Kalmér.
I samtalen med Åsa Kalmér berättar männen att ”stora kukar” i porrfilmerna kunde ge dem komplex i unga år.
De flesta män i boken dras till porr. Hur de påverkats är en generationsfråga kopplad till internets snabba framväxt. En 33-åring, alltså relativt ung, berättar att han som barn letade efter undangömda FIB Aktuellt-tidningar i skogen. Den som är 26 beskriver en fri tillgång till porr online redan från tioårsåldern.
Porr har ”flyttat gränserna”
Idag får 26-åringen inte ens erektion av porr, men tittar ändå ”tvångs­mässigt”. ”De som har kollat på porr lika tidigt som jag har problem”, säger han. En annan tror att dagens unga män vill ha mindre sex eftersom porren ”flyttat gränserna” för vad de kan tända på.
”Alla stora kukar” i porrfilmerna kunde bidra till komplex i unga år. För en man ledde det till dåligt självförtroende ”även med sådant som inte hade med sex att göra, till och med matte gick dåligt”, säger han.
Som vuxen verkar ingen av dem lida av några direkta komplex för sina penisar, enligt intervjuerna i boken.
– Samtidigt sa nästan alla att den gärna hade fått vara lite större, säger Åsa Kalmér.
44-åring berättar om gruppsex
Långtifrån alla män har upplevt problem eller press kring sin sexualitet. En 44-årig dj berättar att han haft ett utlevande sexliv med öppna förhållanden och gruppsex. För att vara en inspiration har han valt att berätta om det för andra. ”Många vågar inte utföra allt de fantiserar om, men när de har pratat med mig kanske de vågar”, säger han.
Oron för att männen inte skulle vilja öppna sig om sitt sexliv för en kvinna visade sig obefogad, konstaterar Åsa Kalmér.
– Kanske för att jag är van vid att lyssna. Jag dömer inte och blir inte förskräckt, även om något provocerande eller tragiskt, så som övergrepp, tas upp. Jag tror många är tacksamma över att få öppna sig. Man pratar tyvärr inte så mycket om sitt sexliv med sin partner, sina vänner och ännu mindre med barn eller föräldrar.
Bordellbesök provocerande
Det som provocerade Åsa Kalmér var bland annat en mans berättelse om att gå till bordeller utomlands. En vana han ansåg sig förtjänt av efter långa arbetsdagar.
– Han såg det som en belöning för allt sitt slit som familjeförsörjare, som att ”köpa en flaska champagne på fredagen”. Det är ju kontroversiellt, men jag är tacksam för att han vågade dela med sig. Han blir en representant för den stora grupp män som lever så och ser på sex på det viset istället för att få sexet i sina äktenskap att fungera. Det hade varit konstigt att bara ha med män i boken som lever efter moderna värderingar och moral, säger hon.
Åsa Kalmér, född 1961, är skådespelare, regissör och författare till två böcker om sexualitet – kvinnors (2022) och nu männens (2024). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Mannen som gick till bordeller var ett undantag bland de intervjuade. Efter de 21 samtalen tar Åsa Kalmér snarare med sig en känsla av att den manliga sexualiteten ibland fått ett oförtjänt dåligt rykte som ”rå och smutsig” medan den hon mötte var ömsint och generös. Männens sexualitet tycks ha hamnat i skymundan, tycker hon och undrar: Var är männens motsvarighet till tidningsartiklar om kvinnors orgasm och sexualitet?
– Män kan vara väldigt sensuella, vackra och sköra, men det är ord som oftast används om kvinnor. Vi behöver bejaka mannen och låta honom få vara sig själv, hela sig själv."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram