Amerikansk Presidentkvalifikation

2024-01-03
"Artikel II, sektion 1, klausul 5 säger : "Ingen person utom en naturligt född medborgare eller en medborgare i Förenta staterna, vid tiden för antagandet av denna konstitution, ska vara valbar till presidentämbetet; inte heller ska någon person vara berättigad till det ämbetet som inte ska ha uppnått en ålder av trettiofem år och varit fjorton år bosatt i USA."
Distinktionen mellan "naturligt född medborgare" och "födslorättsmedborgarskap" är central i Ingrassias analys. Den tidigare termen, påminner han oss om, är uttryckligen reserverad för dem som är födda på amerikansk mark av amerikanska medborgare föräldrar, ett krav som inte efterliknas för andra federala kontor. Detta stränga kriterium spårar tillbaka till grundarnas rädsla för utländskt inflytande på högsta regeringsnivå.
Debatten är inte ny. Presidentkampanjer av John McCain (R), Barack Obama (D), Ted Cruz (R) och Kamala Harris (D) har alla blivit föremål för granskning under denna klausul.
Juridiska forskare fortsätter att utforska denna terräng, med några, som Lawrence Solum, som tyder på att det räcker att vara född i USA av medborgarföräldrar för att anses vara en naturligt född medborgare.
John Eastmans argument angående Kamala Harris belyser ytterligare komplexiteten i denna fråga, och föreslår att ens föräldrars status vid födseln är avgörande för att bestämma behörighet.
I Nikki Haleys situation tyder rapporter på att hennes föräldrar inte var amerikanska medborgare vid tiden för hennes födelse 1972. Detta faktum, enligt konstitutionens standarder som tolkats av Ingrassia, diskvalificerar henne från presidentkandidatur eller vicepresidentkandidatur enligt det tolfte tillägget.
Ingrassia betonar att även om hon kan göra anspråk på medborgarskap efter födelseort, så uppfyller detta inte kravet på "naturligt födda" som upprätthålls av konstitutionen.
Diskussionen, noterar Ingrassia, avviker från prejudikatet från Wong Kim Ark, där högsta domstolen tog upp födslorättsmedborgarskap men inte sammanblandade detta med den specifika sorten av naturligt född medborgarskap som behövs för att bli presidentkvalificerad."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram