Folkbildande Svenne-Man

2023-12-29
Nämen.... Det handlar absolut inte om Folkbildning...
"Gunnar Ardelius är författare och generalsekreterare för Sveriges Museer. I höstas kom han med boken ”Ingenmansland”, där han diskuterar den moderna mansrollen. Före jul publicerade han sin andra text i brittiska The Guardian och blir framöver återkommande medarbetare hos dem.
Du har skrivit en text om fadersrollen och nu en som handlar om din alkoholism. Vad vill The Guardian ha från dig?
– Jag tycker det är givande att se på sig själv med uppriktighet lite utifrån. När det gäller Sverige så förändras landet fort och det uppstår ett glapp när vår självbild rör sig betydligt långsammare. Vi ser till exempel gärna oss själva som ett världsföredöme vad gäller ekonomisk jämlikhet, medan Andreas Cervenka (i sin bok ”Girig-Sverige”) har visat att vi har en galopperande ojämlikhet som bara växer.
Hur var reaktionerna på din text om att misslyckas som närvarande pappa?
– Redaktören var nyfiken på hur det är att leva i ett samhälle som har så goda förutsättningar för att leva jämställt – där skiljer ju Sverige ut sig. Och då faller det tillbaka hårt på oss själva att leva upp till det, vi kan inte skylla på staten. Texten blev väldigt läst, sen har jag inte rotat runt i kommentarsfälten. Jag brukar undvika det.
Du blir lite svenne-mannen i världen? Som en uppföljning på fotoprojektet ”Swedish dads” som blev populärt för ett par år sedan? Det som visade upp föräldralediga pappor.
– Jag kanske lyfter fram hur det ser ut bakom det där lyckliga och lyckade. Men det handlar inte bara om mansrollen, jag är intresserad av annat. Som museisektorn. Det väckte stort intresse i omvärlden när det kom nyheter om att museum i välfärdslandet Sverige inte har råd att hålla öppet och att tak rasar in på grund av underlåtenhet. Det finns många exempel på krocken mellan vad man förväntar sig av nationen Sverige och vad som faktiskt pågår här."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram