USA Vill Få Olof K Gustafsson Utlämnad Från Spanien

2023-12-21

https://omni.se/svensk-vd-gripen-i-spanien-misstankt-for-penningtvatt/a/76rLvw

Ja vad kan allt detta handla om och vad är det där med mobiltelefonerna för någonting....
"Olof K Gustafsson, vd för Escobar Inc, har gripits i Spanien. Han misstänks bland annat för grov penningtvätt, bedrägeri och konstsmuggling. Nu vill amerikanska myndigheter få honom utlämnad till USA, berättar hans advokat.
Svenska vd:n misstänks för konstsmuggling
Smuggling, grov penningtvätt, urkundsförfalskning och bedrägeri. Men också deltagande i en kriminell organisation som sysslar med illegal handel med konstverk. Det misstänks den svenska företagaren Olof K Gustafsson för, visar dokument från spanska myndigheter.
Olof K Gustafsson är vd för Escobar Inc, som säger sig äga rättigheterna till den avlidna colombianske knarkbaronen Pablo Escobars namn. Han driver bolaget tillsammans med Pablos bror Roberto Escobar.
I ett SvD-reportage från i maj beskrivs Olof Gustafssons lyxliv i Marbella, med dubbla Rolexklockor i guld och en gul Ferrari med frun Svetlanas namn inbroderat i läderklädseln.
– Jag har redan gjort allt jag vill göra. Därför behöver jag inte ha några mål, drömmar, idéer eller tankar. Vill jag bygga en villa så gör jag det. Vill jag köpa en bil så gör jag det. Vill jag ha en bra utbildning för min dotter så fixar jag det. Allting löser sig med pengar och med makt, sade han då.
I den timslånga SVT-dokumentären ”Olof Inc”, publicerad i december 2021, pratar Olof K Gustafsson bland annat om hur han sålt Picasso-tavlor på vad han kallar ”den grå marknaden”.
Hade tre Picasso-målningar i bilen
Polisen slog till mot Olof K Gustafssons bostad i Marbella på morgonen den fjärde december.
– De slog in dörren, tog mig och Olof och lade ner oss på golvet. Han fick handfängsel. Vår dotter var med oss, berättar Svetlana Gustafsson.
Poliserna tog dem från sovrummet till vardagsrummet, där de informerades om brottsanklagelserna. Under sex timmar sökte polisen igenom huset och tog pengar, klockor, smycken, datorer och telefoner.
Domstolen i franska Bourg-en-Bresse deltar i den polisutredning som nu pågår. Detta efter en tullinspektion i Frankrike 2020, då tre Picasso-tavlor hittades i bakluckan på en bil som Olof K Gustafssons åkte i. Åklagare Karine Malara skriver i ett mejl till SvD att en begäran om husrannsakan har skickats från domstolen i Frankrike till spanska myndigheter.
Svetlana och Olof K Gustafsson har bott i Spanien tillsammans med sin dotter sedan 2020, då Svetlana inte fått uppehållstillstånd i Sverige.
Svetlana och Olof K Gustafsson har bott i Spanien tillsammans med sin dotter sedan 2020, då Svetlana inte fått uppehållstillstånd i Sverige. Foto: Linus Sundahl-Djerf
”Jag kan bekräfta att en utredning pågår. I den här delen av utredningen har domstolen i Bourg-en-Bresse inte utfärdat någon arresteringsorder”, skriver Malara.
Olof Gustafssons advokat, Federico Moglia, säger att han inte vet om tavlorna faktiskt var målade av Picasso eller inte.
– Det finns inga dokument som styrker det. Men Frankrike gjorde en stor sak av det, de tog tavlorna och startade en utredning om konstsmuggling.
Levererade inte mobiltelefoner
Förutom spansk polis deltog också federala agenter från det amerikanska skatteverket i tillslaget. De anklagar Olof K Gustafsson för bedrägeri och grov penningtvätt efter att Escobar Inc marknadsfört och sålt mobiltelefoner. Det ska handla om 500–600 personer som inte har fått sina betalda produkter. Enligt Federico Moglia orsakades leveransproblemen av pandemin.
– Det är inget bedrägeri utan ett företag som hade problem med sina leveranser.
Han påstår att Escobar Inc försökt betala tillbaka pengarna, men att detta inte gått eftersom betaltjänsterna Klarna och Stripe stängt ner företagets konton. Escobar Inc har också haft en omskriven rättstvist med Klarna, som handlade om vad som hänt med de här pengarna. I somras avgjordes fallet i Stockholms tingsrätt, som gick på Klarnas linje.
Anklagelserna om penningtvätt handlar, enligt Federico Moglia, om 1,2 miljoner dollar som Olof flyttat mellan konton i USA och Förenade Arabemiraten.
– De menar att det är pengar han fått från bedrägerier, men det är pengar som han haft länge. Det är ingen penningtvätt, säger Federico Moglia.
Olof K Gustafsson har nu suttit frihetsberövad i mer än två veckor. Under tiden har det pågått förhandlingar om att utlämna honom till USA.
– Enligt oss är det totalt orimligt att han ska lämnas ut till USA. Han är svensk medborgare och bor i Spanien. Dessutom är det här en civilrättslig fråga, inte en straffrättslig, säger Federico Moglia.
UD: Ambassaden arbetar med fallet
Sedan han greps har Svetlana fått träffa Olof en gång i veckan, och prata med honom på telefon åtta minuter i taget. Hon säger att hon varit i kontakt med det svenska konsulatet i Marbella, men inte fått den hjälp hon velat.
– De svarade direkt och sade att de skulle komma och hjälpa oss nästa dag. Konsulatet har varit här men det verkar inte som att de kommer hjälpa Olof, säger Svetlana Gustafsson.
Den svenska polisen, ambassaden i Madrid, och konsulatet i Malaga hänvisar frågor om händelsen till UD. På frågor om gripandet av Olof Gustafsson svarar UD:s presstjänst:
”UD har kännedom om att en svensk medborgare, en man i 30-årsåldern, frihetsberövades i Spanien i början av december. Mannen företräds av advokat. Ambassaden i Madrid arbetar med fallet. Mannen är häktad och misstänkt för bedrägeri. Vi går inte in på närmare detaljer med hänvisning till konsulär sekretess.
SvD har sökt det spanska rättsväsendet, som inte velat svara på några frågor."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram