Barken France

2023-12-19

Det största segelfartyget som någonsin byggts, barque "Frankrike". Frankrike var en enorm femmastad bark byggd 1911 i Bordeaux. Med ett massivt stålskrov, master, gårdsplan och bommar av stålrör, mjukades Frankrikes ut med timmerfodrade däck och interiör – inklusive en god lounge, sju lyxiga passagerarhytter, ett bibliotek, mörkrum och till och med en havsvattenterapi. Det enorma fartygets seglardagar avslutades i juli 1922 då hon, lastad med krommalm från det franska territoriet Nya Kaledonien, landade på ett rev efter att ha blivit kalkad. Det blev ingen förlust av liv då hon var bara 60 sjömil från Noumea. På grund av ekonomiskt tryck av låga laståterkomster vägrade dock hennes ägare betala för bogserhjälp och det stora skeppet lämnades åt havet. Under andra världskriget användes hon för målskytte av amerikanska militärflygplan.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram