Taylor Swift I Politiken

2023-12-08
För det är verkligen inte på så vis att Alex Soros och Open Society har lagt 50 M$ på ett projekt för att engagera kvinnor och unga politiskt....
"Taylor Swift har utsetts till årets person – och det är inte en dag för tidigt. Kulturjournalister har förvisso en helt annan favoritartist, men som maktfaktor är Swift tveklöst mest intressant.
De ser Swift som ett politiskt hot
Detta är en kommentar. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ah, Mandelaeffekten”, tänkte jag roat när jag såg att Taylor Swift är årets person, enligt Time Magazine. För visst känns det som att hon varit det tidigare? Kanske till och med flera gånger?
Sedan 2016 har hon varit om inte den bäst betalda så i alla fall en av de bäst betalda kvinnliga artisterna. Tre år i rad har hon nu varit etta. Hon är årets mest spelade artist globalt, och en av de senaste tio årens mest spelade. Allt tyder på att hennes The Eras Tour som gick av stapeln i år blir den mest lönsamma turnén någonsin.
(Om ni tillåter mig att bli privat, att blotta mitt allra innersta, så var 2023 även året då jag tog henne till mig. Jag tänker inte låtsas längre. Vill inte hälla mer bränsle över kulturkrigets skoningslösa flammor, men jag föredrar Swift över kulturredaktionernas stora favorit – den hopplösa flegmatikern Lana Del Rey.)
Times motivering är att Swift lyckats ingjuta hopp i människor under en mörk tid. ”Ingen annan kan i dag beröra så många människor.”
Nog påverkar hon folk. Och inte bara dem som lyssnar på hennes musik. Här är några exempel:
Det talas om ”Swiftonomics” för att hennes turné i så hög grad påverkat USA:s ekonomi positivt.
Inte ens Barack Obamas försök var i närheten.
Under pandemin fick hon kritik av andra artister för att hon släppte så många skivor på vinyl, i så många olika versioner, att inga andra hann baka sina lakritspizzor. Fabrikerna var uppbokade, sades det.
Häromdagen fick ett foto där Taylor Swift åt russin stor spridning. I bakgrunden skymtades en vinflaska, som fansen snabbt identifierade som Gaslighter rosé. Kort därefter var den helt slutsåld hos diverse vinhandlare.
iHeartRadio on Instagram: "Big week for raisins- the brain food behind “You’re Losing Me” 🫡👏"
Sedan det blev känt att hon dejtar fotbollsspelaren Travis Kelce har matchtröjor med Kelces namn på blivit en av de mest sålda. När hon själv satt i publiken under en match med Kansas City Chiefs slog matchen flera tv-rekord, på grund av den skyhöga mängder tonårstjejer som tittade.
På nätet ser man unga killar som bildbehandlar sina Spotify wrapped-resultat för att få det att se ut som att de lyssnat på betydligt mer Taylor Swift än de i själva verket har. Naturligtvis för att appellera till alla swifties.
Hon har även blivit en alltmer inflytelserik politisk kraft. Fram till 2018 ville den då 29-åriga artisten inte ta ställning i politiska frågor, av rädsla för att skapa splittring bland sina åhörare. Men i samband med det amerikanska valet skrev hon ett Instagraminlägg där hon bad sina följare att registrera sig på Vote.com så att de kunde rösta på Demokraterna. Sajten uppmätte rekordsiffror och menade att ingen annan enskild händelse någonsin lockat lika många röstare. Inte ens Barack Obamas försök var i närheten.
Inte konstigt att republikaner i USA är oroliga över hur Taylor Swift kan komma att påverka valresultatet. Och nog är det i sig obehagligt med en icke-folkvald person med den sortens makt. Låt oss hoppas att hon följer devisen sagd av tänkaren Uncle Ben i ”Spider-man”-filmen från 2001: ”Med stor makt kommer stort ansvar.”

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram