" Vad är det Sverige och USA har kommit överens om?
Försvarssamarbetsavtalet som undertecknades på tisdagen innebär att USA kommer att få tillträde till 17 stycken svenska regementen och övningsområden. Däribland Kiruna, Boden, Halmstad, Ronneby och Visby.
I praktiken innebär det att amerikanerna kommer att kunna stationera försvarsmateriel och ha militärer på plats i Sverige, redan i fredstid. Syftet är att USA lättare ska kunna försvara Norden och Baltikum och att logistikkedjan inte ska behöva börja på noll, med att frakta allt som behövs hela vägen från USA om ett krig skulle bryta ut.
Det är ett bilateralt avtal, som inte är kopplat till det svenska Natomedlemskapet, även om det självklart är det faktum att vi kommer att gå med i alliansen som gjort att det tagits fram.
Norge har ett liknande avtal, men där handlar det om fyra baser som amerikanerna har tillgång till. Även Finland och Danmark håller på att förhandla fram samarbetsavtal med USA.
Blir det massa amerikanska soldater i Sverige nu?
Nej. Att det är så många som 17 baser som omfattas beror på att Sverige är ett stort land och att man vill skaffa sig handlingsfrihet.
När jag härom veckan talade med en svensk expert inför avtalet antog han att det i praktiken kommer att bli 2–3 platser där materiel förvaras och att den personal som främst kommer att vara stationerad i Sverige är olika stabsfunktioner. Inte stora mängder amerikanska soldater med andra ord.
Det som däremot är intressant, och som han också påpekade, är att på den del av baserna där de amerikanska materielen och vapnen förvaras kommer det att råda amerikansk jurisdiktion. ”Så gör de överallt i världen”.
Det innebär alltså små hörn av Sverige där amerikanska lagar trumfar svenska.
I norska medier har man kunnat läsa att USA till och med har auktoritet över norska medborgare inom de områden på baserna där USA har exklusiv access.
Kan avtalet ersätta ett Natomedlemskap?
Återigen är svaret nej. Samarbetsavtalet är just ett avtal om samarbete och inte en garanti om att USA kommer att försvara Sverige om vi skulle bli anfallna. Det ersätter alltså inte Natos artikel 5.
Det ska främst ses som ett komplement till medlemskapet och något som underlättar försvaret av regionen.
Avtalet är nu undertecknat men det innebär inte att det redan trätt i kraft. Först ska det klubbas i den svenska riksdagen och i den amerikanska kongressen. Försvarsminister Pål Jonsson sa till Sveriges Radio i samband med signeringen i Washington att han hoppades att det skulle börja gälla inom ett år.
Det är ändå värt att understryka att det är en historisk överenskommelse som definitivt bryter den svenska alliansfriheten – och att en utländsk makt aldrig haft tillträde till svenskt territorium på det här sättet tidigare."