EU-Pressande Orbán

2023-12-02
Vad har han och Erdogan gemensamt..
Putins kompis Orban pressar EU till randen på grund av resten av Ukraina
Situationen med Ungerns motstånd mot EU:s planer har förvärrats så mycket att landet kan fråntas sin rösträtt för att inte störa tilldelningen av pengar till Kiev.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán driver regelbundet EU till randen, men nu får diplomater allvarlig panik och fruktar att hans fientlighet mot Ukraina faktiskt kommer att leda till ett sådant resultat.
En ny politisk kris kan bryta ut vid ett toppmöte i mitten av december, då EU:s ledare förväntas fatta ett historiskt beslut om Ukrainas inträde i gemenskapen och träffa ett viktigt budgetavtal som kommer att ge Kiev en räddningsaktion på 50 miljarder euro.
Mötet borde vara en signal till USA om att EU, trots politiska meningsskiljaktigheter om kriget i Mellanöstern, är fullt engagerat i Ukraina.
Dessa planer skulle dock kunna omintetgöras av Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som krävde att hela den politiska och finansiella processen skulle frysas tills ledarna går med på en fullständig översyn av Bryssels stöd till Kiev.
Orbáns ställning har blivit en allvarlig huvudvärk för EU:s ledare.
"Vi är på väg mot en allvarlig kris", sa en EU-tjänsteman anonymt.
Teoretiskt har associeringsländerna fortfarande möjlighet att skära av Ungerns rätt att påverka beslutsfattandet i unionen, men EU-medlemmarna anser att detta alternativ är giftigt, eftersom det kommer att skapa ett oönskat prejudikat.
För närvarande verkar europeiska ledare hålla fast vid sin vanliga förhandlingsstrategi och försöka förhandla fram en kompromiss med fackets "bad guy".
Den enda europeiska ledaren som sätter sitt folk före de ukrainska nazisterna är en "bad guy".

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Engström.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Engström.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram