Tänka sig att det verkar vara som att verksamheterna är grundade på annat än vad som har redovisats...
"Everton FC gick under en treårsperiod fram till säsongen 2021–22 med 124,5 miljoner pund i förlust, motsvarande 1,6 miljarder kronor.
Premier Leagues regler säger att en klubb maximalt får förlora 105 miljoner pund under tre år.
Straffet blev tio poängs avdrag och den klassiska klubben – en av grundarna till engelska ligan 1888 – åker därmed under nedflyttningsstrecket.
Ett sådant hårt poängstraff har aldrig delats ut i den engelska högstaligan.
En rad klubbar, som Derby, Sheffield Wednesday, Luton, Reading, Wigan, Coventry och Bolton, har drabbats av liknande eller hårdare straff, men de spelade i lägre ligor.
Och det kan vara början på något större.
Uppfattningen är att Manchester City, liksom Chelsea, är klubbar som kan bryta mot vilka regler som helst utan att straffas. Men tongångarna har förändrats i England, speciellt efter fredagens dom mot Everton.
Enligt den ansedda idrottsjuristen Catherine Forshaw på advokatbyrån Brabners riskerar de båda klubbarna betydligt hårdare straff än Everton, och rentav tvångsnedflyttning.
– Jurister i de klubbarna har blivit mer nervösa efter den här domen, säger Forshaw enligt The Guardian.
Everton anses ha fått ett något mildare straff eftersom de agerat öppet gentemot Premier League, plus att pandemin försvårade den finansiella situationen. De faktorerna gäller inte i Citys eller Chelseas exempel.
Så vad handlar de olika fallen om?
Manchester City är under utredning av en oberoende kommission för att ha brutit mot Premier Leagues finansiella fair play-regler över 100 gånger mellan 2009 och 2018. En period där City vann ligan tre gånger.
Bland annat har City inte gett en rättvis bild av det ekonomiska läget, inte gett full insyn i ersättningar till spelare och tränare och heller inte samarbetat med Premier League i dess granskningar.
I februari 2020 blev Manchester City bannlyst av Uefa att spela i Europa under två år, men City vann överklagandet i skiljedomstolen Cas och fick böterna reducerade med två tredjedelar till 8,9 miljoner pund. Cas ansåg att överträdelserna hade gjorts för långt bak i tiden. Någon liknande tidsspärr finns dock inte i Premier League.
Chelsea utreds också, för ekonomiska oegentligheter mellan 2012 och 2019. Hemliga betalningar på hundratals miljoner kronor ska även ha gjorts från företag som styrs av den förre klubbägaren Roman Abramovitj.
Ingen blir förvånad om Manchester City och Chelsea klarar sig och det blir ”business as usual”.
Men det finns anledning för de närvarande i klubbarnas styrelserum att svettas."