Ja nu är det väl hög tid att börja som vi brukar när allt blir ett...
Hur var det med den där pennan....
Vad sade Sergei Lavrov på presskonferensen med Ann Linde...
Har Deripaska mutat någon, känner han till Skifu och Clemin...
"Uppgifter: Putins vän tros fortfarande kontrollera Kubal
20 november 2023 05:00
Officiellt drog han sig ur för att undvika sanktioner och en hotande nedläggning av Kubal.
Nu kommer nya uppgifter om att den ryske oligarken Oleg Deripaska har fortsatt grepp om smältverket i Sundsvall.
– Det är ingen åsikt, det är bara att räkna, säger författaren och ekonomijournalisten Knut Kainz Rognerud.
Oleg Deripaska hade suttit i möte med Vladimir Putin samma dag som han 2006 avslöjade Rusals köp av smältverket i Sundsvall, och han sägs ha rört sig i stan och köpt hämtpizza på Pizzeria Ciao på Nygatan.
Den ryska kopplingen har legat som ett mörkt moln över Kubal sedan 2018. Först till följd av amerikanska sanktioner och nu senast till följd av kriget i Ukraina.
Det är fem år sedan den akuta krisen löstes genom att oligarken och mångmiljardären Oleg Deripaska minskade sitt ägarinflytande över Kubal och drog sig ur majoritetsägarrollen.
Nu ifrågasätts om det verkligen har skett. Flera källor som ST har varit i kontakt med hävdar att det fortfarande är Oleg Deripaska som styr smältverket i Sundsvall och att ägarförändringarna bara skett på pappret.
Vi rotade i det där, men eftersom vi saknar egna utredningsmöjligheter kunde vi inte gå till botten med ägarförhållandena.
Vem bestämmer här? Åsikterna går isär.
Så sent som förra året fattade Energimyndigheten två drastiska beslut utifrån upptäckten att den ryske oligarken fortfarande var registrerad hos Bolagsverket som bolagets verkliga huvudman. Officiellt skulle han ha dragit sig ur redan 2018 men fanns alltså kvar.
Energimyndigheten ansåg att det var ett brott mot sanktionsbestämmelserna och gick så långt att de spärrade Kubals konto för handel med utsläppsrätter och satte stopp för ett redan beviljat investeringsstöd på drygt 72 miljoner kronor.
– Vi rotade i det där, men eftersom vi saknar egna utredningsmöjligheter kunde vi inte gå till botten med ägarförhållandena. Vi kunde inte bevisa något men sa också att om det skulle komma in nya uppgifter så kan vi öppna upp ärendet på nytt, säger Rickard Faivre, jurist vid Energimyndigheten.
Förra året gick Kubal med vinst, men fallande aluminiumpriser har förändrat läget. I år går smältverket med förlust.
Kubal satte advokatbyrån Westerberg & Partners, som företräder Deripaskas intressen i ett annat jättemål i Sverige, på att överklaga Energimyndighetens beslut till förvaltningsrätten i Linköping. Kort efteråt avregistrerade sig Oleg Deripaska som huvudman utan att någon sattes i hans ställe vilket ledde till att Energimyndighetens beslut förklarades ogiltiga.
Jag har den informationen att han saknar inflytande eftersom han inte har aktiemajoritet.
Därmed fick Kubal rätt till ett statligt investeringsstöd på 36 miljoner kronor nästa år och ytterligare 35 miljoner året därpå.
Kubals nytillträdde vd Mats Andersson. Tidigare i höst efterträdde han Aleksandr Belotelov som återvänt till Ryssland.
Enligt Kubals nytillträdde vd, Mats Andersson, är investeringarna fortsatt aktuella och att det var ett förbiseende att Oleg Deripaska inte avregistrerats som huvudman redan 2018
– När det gäller frågor om hans inflytande över Kubal får jag hänvisa till våra ryska ägare. Jag har den informationen att han saknar inflytande eftersom han inte har aktiemajoritet, säger han.
Här går uppfattningarna isär. Enligt journalisten och författaren Knut Kainz Rognerud är det i praktiken Deripaska som fortfarande har det avgörande inflytandet över Kubal via ett komplicerat upplägg som omfattar barn, släktingar, vänner och stiftelser.
– Det är bara att räkna. Han har visserligen minskat sitt ägande till under 50 procent i ägarbolaget, men granskar man vilka som fick aktier på hans bekostnad så finner man att det alltid är han som finns i bakgrunden. Alla tecken tyder på det, säger Rognerud.
I sin bok "Sundsvallsoligarken" har Knut Kainz Rognerud utrett ägarförhållandena. Han hävdar att Oleg Deripaska fortfarande styr.
I sin Augustprisnominerade bok “Sundsvallsoligarken” har Knut Kainz Rognerud rett ut ägarförhållandena i Kubal. Huvudpersonen är en av världens rikaste män, god för 25 miljarder, som genom åren beskyllts för att ha byggt sitt rysslandsbaserade aluminiumimperium Rusal, tredje störst i världen, på våld och maffiametoder. Kubal köpte han upp 2007.
Elva år senare, 2018, drogs snaran åt när Oleg Deripaska blev föremål för amerikanska sanktioner. Kubal hotades av nedläggning och efter förhandlingar med inblandning av såväl amerikanska som svenska myndigheter blev lösningen att den ryske oligarken skulle minska sitt ägande.
... granskar man vilka som fick aktier på hans bekostnad så finner man att det alltid är han som finns i bakgrunden.
Kubal har nära 500 anställda. Bolaget omsätter tre miljarder och redovisade en vinst på nära 170 miljoner förra året.
Frågan är vem som har det beslutande inflytandet över smältverkets framtid?
Efter Ukrainakrigets utbrott aktualiserades frågan på nytt, och det var då Energimyndigheten upptäckte att Deripaska fortfarande var kvar som officiell huvudman.
Knut Kainz Rognerud menar att det bara är på pappret Oleg Deripaska lämnat Kubal.
– Det har varit ett spel för gallerierna, vilket man varit medveten om i såväl Sverige som USA, och som iscensattes för att rädda den internationella aluminiumbranschen, säger Rognerud.
Smältverket ägs av den ryska aluminiumjätten Rusal som i sin tur ägs av moderbolaget En+ Group – som i sin tur ägs till 44,95 procent av Deripaska. Det här går också att läsa sig till i Kubals årsredovisning för fjolåret.
Men Rognerud har gått ett steg längre. En kartläggning av ägarförhållandena för 2019 visar att Oleg Deripaskas barn ägde 3,42 procent av aktierna och hans välgörenhetsstiftelse ytterligare 3 procent. Vidare äger hans tidigare fru Polina och svärfar 6,75 procent av bolaget. Sammantaget blir det 58,12 procent.
En+ Group har getts möjlighet att kommentera detta, men har inte återkommit till ST.
Förra året gjorde Kubal en vinst på nära 170 miljoner, men på grund av sanktionerna ackumuleras Kubals vinster i bolaget. Totalt sitter Kubal på nära 800 miljoner i ackumulerade vinstmedel. Anställda som ST talat med berättar också att Kubal vid vissa tillfällen tagit emot ryskt aluminium från moderbolaget Rusal för omsmältning i Sundsvall. Det strider inte mot några sanktionsbestämmelser men har fått anställda att reagera.
Enligt Mats Andersson har det förekommit tidigare, inte i närtid, men efter 2018.
Fram till förra sommaren var Oleg Deripaska registrerad som Kubals huvudman. När Energimyndigheten upptäckte hans namn höll det på att kosta bolaget 72 miljoner kronor.
Den 27 juni avregistrerades Deripaska för att ersättas av - ingen."