"På torsdag röstar turkiska parlamentets utrikesutskott om Sveriges Natoansökan. Nästa vecka kan ratificeringen av ett svenskt medlemskap ske. Blir det så?
– Det är ännu svårt att svara på. Redan vid Natomötet i Madrid 2022 stod det klart att Sveriges Nato-inträde var beroende av de turkisk-amerikanska relationerna. Dessa har varit låsta på grund av Turkiets köp av ryska luftvärnssystem S-400 och USA:s inställda försäljning av F16-plan till Turkiet. Men efter att Erdogans försök att få medla i Gazakonflikten har avvisats och arabvärlden mer eller mindre ignorerar honom ser han – som den pragmatiker han är – en möjlighet att framhäva sig själv genom att spela ut Natokortet och fortsätta framstå som en viktig spelare.
Vissa påstår att Turkiet vill säga ja till Sverige för att hålla sig väl med USA, efter att Erdogan uttryckt stöd för Hamas terrordåd mot Israel. Vad säger du om det?
– Erdogans högljudda stöd för Hamas är främst för hemmabruk. Han vill behålla kontrollen över stämningen i Turkiet, men samtidigt har det förekommit signaler om att det är en öppning på gång i Natofrågan. För några dagar sedan, när han lämnade islamiska samarbetsorganisationen IOC sa han att: ”Jag räknar med att Biden kommer att vara värd för mig snart. Det skulle inte vara korrekt för mig att ringa Biden...”
Vad betyder det, enligt dig?
– Enligt en av mina källor, en tidigare toppdiplomat som har kontakt med Biden-administrationen, slöts nyligen ett avtal mellan Ankara och Washington. Den gick ut på att Erdogan lovade att ratificera Sverige Natomedlemskap mot att Biden pressar kongressen att godkänna F16-försäljningen till Turkiet och bjuder in Erdogan till Vita huset så snart som möjligt. Om detta stämmer kan vi förvänta oss ett snabbt godkännande av Sveriges Natomedlemskap från turkiska parlamentets utrikesutskott. I så fall kan en ratificering av svenska medlemskapet ske före Natos utrikesministermöte den 28 november. Man måste komma ihåg att Erdogan är den enda beslutsfattaren i frågan, men mycket hänger på om Erdogan bjuds in till Vita huset före mötet.
Finns det en chans att den internationellt efterlyste Rawa Majid kan bli utlämnad till Sverige efter att Natoansökan gått igenom – om han fortfarande befinner sig i Turkiet?
– Turkiet och Sverige är oeniga om hur utlämningar av personer som de definierar som brottslingar på flykt ska gå till. Sveriges rättssäkerhet och Turkiets brist på densamma skapar stora samarbetsproblem. Men Turkiets nya inrikesminister tycks ha fått stora befogenheter att bekämpa organiserad brottslighet och att samarbeta närmare med Interpol. Senast greps en albansk toppgangster i Turkiet. Så om detta mönster fortsätter kan Rawa Majids återkomst till Sverige vara möjlig."