Vattendammar I Alby

2023-11-13
Så börjar då den förväntade men ack så helt orimliga kampen mellan egennýtta och allmännytta..
" I februari går Statkraft till domstol för att få tillstånd att riva de två vattendammarna i Alby. Något som skulle ödelägga de vattenspeglar som funnits på platsen ända sedan 1900-talets början.
– Vi kommer göra allt vi kan för att stoppa det, säger Jan Filipsson, en av många Albybor som vill ha kvar dammarna.
Statkraft kommer inom kort att ansöka om att få riva de båda dammarna som finns i Alby. "Det är vattendirektivets krav som driver oss till att göra åtgärder", säger Anders Bergman, ansvarig för Statkrafts tillstånds- och koncessionsprocesser.
Det är EU:s vattendirektiv från 2000 som föranlett den omprövning som påbörjades av vattenkraften 2022, och som nu gör att Statkrafts två dammar i Alby åter har hamnat i blickfånget.
– Just nu håller vi på att färdigställa våra ansökningshandlingar där vi avser att söka för en utrivning av de här dammarna, säger Anders Bergman, ansvarig för Statkrafts tillstånds- och koncessionsprocesser.
Beskedet har väckt ilska och oro hos ortsbefolkningen, som börjat mobilisera för att få behålla de vattenspeglar som funnits i Alby sedan tidigt 1900-tal.
– De ville riva dammarna 2011, men den gången blev det stopp. Och förhoppningsvis så blir det samma sak nu när de vill riva dem igen, säger Jan Filipsson, en av många Albybor som riskerar att förlora sin sjötomt.
Jan Filipsson var med och kämpade för dammarnas bevarande 2011, och kommer föra samma kamp igen nu när rivningshotet är tillbaka för de över 130 år gamla dammarna.
Vi träffar honom och ett 20-tal andra Albybor vid den nedersta dammen. En plats som utgör en säker passage till den andra sidans skog och stigar, och på sikt också det industriområde som man hoppas ska få Alby att blomma upp igen.
– Men river de dammarna så kommer byn bli helt avskuren från friluftslivet på andra sidan älven och det som ska byggas där, säger Maria Lindquist, som ofta använder dammarna för promenader.
Hon tillhör dessutom den skara som äger en fastighet i direkt anslutning till Ljungan, varför tanken på att vattenspeglarna ska försvinna känns allt annat än angenäm.
– Vi bor precis intill den övre spegeldammen och där kommer det bara att bli ett stenskravel kvar om dammen försvinner, konstaterar hon.
Maria Lindquist använder ofta dammarna för att ta sig över till skogsområdet som finns på andra sidan Ljungan, och som i alla tider varit en naturlig plats för Albyborna att söka sig till för ett aktivt friluftsliv.
I dag har Maria en sjöliknande miljö precis vid tomtgränsen....
... men rivs Albydammen så kommer den förvandlas till något som mer liknar den miljö som i dag finns nedströms dammluckorna.
Ur ett vattenreglerande perspektiv fyller dammarna inte längre någon funktion. Däremot är de ett naturligt inslag i Albys samhällsbild.
– Dammarna har funnits längre än samhället och bebyggelsen. Allt utgår från dagens vattenlinje, inte hur det såg ut innan dammarna byggdes, säger Jan Filipsson och blickar ut över den stilla spegelytan uppströms, samtidigt som ljudet av forsande vatten stiger upp från älvfåran fyra meter närmare havsnivå.
Hur det kommer se ut om den nivåskillnaden planas ut är svårt att föreställa sig i dag.
Samtidigt finns det de som vet.
De som minns den där dagen för 30-talet år sedan då dammluckorna havererade och spegelytan uppströms snabbt förvandlades till en rännil omgärdad av gyttja.
– Det är så det kommer att se ut här igen om de får riva dammarna, konstaterar Jan Filipsson.
Jan Filipsson berättar att han brukar fiska ovanför Ringdalsdammen, och att det största djupet han hittat bara är en halvmeter högre än den nivå som finns nedanför dammluckorna.
Förra gången som Statkraft ville riva dammarna fanns en idé om att ersätta dem med lägre vattentrösklar för att bevara en del av spegelytorna.
Några sådana tankar har inte framförts den här gången, samtidigt som intresset för att både främja vattenlivet och bevara spegeldammarna genom att anlägga omlöp har varit svagt.
– Det är ett alternativ, men vi ser inte att det bidrar med lika mycket nytta, säger Anders Bergman, Statkraft.
Nyttoargumentet ifrågasätts dock av Albyborna, som i stället tror att det är plånboken som talar.
– Det handlar bara om pengar. De vill slippa underhållet och att behöva skicka hit folk då och då, säger tidigare kommunalrådet Sten-Ove Danielsson."
Skall vi gissa på att de längre ner inte skall fånga upp flödet...

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram