"Hur prissätter vi marknaden för brottslighet respektive att skydda sig mot brottslighet? Kommer vi att upptäcka att försäkringsbolagen inte prissatt sig korrekt i relation till hur marknaden i termer av den kriminella ekonomin utvecklas?
Om brottspremien är 500 kronor per privatkund och år i Sverige, kan vi räkna med minst en relativt skalenlig motsvarande peng per företag som tecknar en cyberförsäkring. Det blir intressant att följa hur premierna för brottligheten i det längre perspektivet kommer att påverka både försäkringsbolagens och andra verksamheters konkurrenskraft.
För att ta ett exempel, om än analogt. Ett fall i Nacka tingsrätt för ett antal år sedan involverade gärningspersoner inom sakförsäkring och organiserad stöld av hemelektronik. Upplägget var att uppgifter om kunder som köpt exklusiva hi-fi produkter på en butikskedja och tecknat försäkringar såldes till en stöldliga som kort därpå gjorde inbrott. Effektivt. Brottslighet med bäst avkastning är skrivbordsarbete. Inte gatuförsäljning. Det handlar alltmer om vilka potentiella måltavlor som sitter på vilken information och hur man genom infiltration kommer åt den. Cash må vara king, men information är en ännu tyngre valuta.
Och om vi tänker ett steg till. Enligt polisen har de kriminella gängen kopplingar till landets storbanker, och personal på bankerna hjälper gängen att lura kunder på pengar. Detsamma torde gälla försäkringsbolagen. Anta ett scenario där information om vilka större bolag som tecknar cyberförsäkring läcker till kriminella aktörer?
Åter till toppmötet för AI-säkerhet i Storbritannien. Går det för långt, så är det viktigaste att veta i princip hur man drar ur sladden, svarade Elon Musk på frågan om hur riskerna med ondskefull AI ska hanteras. Det man behöver är en lokal avknapp som kan skyddas offline.
Tyvärr finns det ingen enkel avknapp som stänger av risken för brottslighet. Inte heller med dagen efter piller. Det väsentliga nu är att fler organisationer gör en hållbar kalkyl som reflekterar riskmiljön som vi lever i. Själv kommer jag att se över mina försäkringspremier inför 2024. Jag vill inte betala mer än absolut nödvändigt, varken nu eller senare."