Nämen har man sett, inte ens Molom längre som adress för överklagande...
Och vilken part skall de skadelidande hålla till ansvar, om exempelvis EBM har varit genomkorrumperat och har satt detta i system....
Majoriteten av konkursförvaltarnas anmälningar till EBM läggs ned
Nyheter
Konkursförvaltare lämnar varje år in tusentals anmälningar om misstänkta brott. Men majoriteten av brottsmisstankarna, 78 procent, läggs ned av EBM utan påföljd. Det skriver undersöknings- och rådgivningsbyrån Look Closer i en debattartikel på DI.
Undersöknings- och rådgivningsbyrån Look Closer menar att landets konkursförvaltare skulle kunna vara en av de bästa vapnen mot den organiserade brottsligheten men endast en av fem anmälda brottsmisstankar leder till åtal, enligt debattskribenterna.
2022 inkom 4 067 anmälningar om brottsmisstankar till Ekobrottsmyndigheten (EBM) från konkursförvaltare. Dessa omvandlades till 15 356 enskilda brottsmisstankar, enligt färsk statistik från myndigheten som Look Closer analyserat.
Men merparten av anmälningarna går alltså samma öde till mötes. Av de misstänkta brotten som inkom under förra året så har drygt 12 000 lagts ner helt utan påföljd fram till i dag. Det motsvarar över 78 procent av fallen, skriver Look Closer.
Kritik från konkursförvaltare
Undersöknings- och rådgivningsbyrån menar att det har sett ut på detta sätt under många år och hänvisar till när EBM själva gjorde en stickprovskontroll i en rapport 2021. Då visade det sig att nedläggningsgraden var 63 procent baserat på ett urval med 300 anmälningar.
Rapporten var ett svar på kritik från konkursförvaltare som upplevde att deras anmälningar inte togs på allvar.
Men enligt Look Closer såg EBM inget alarmerande med utfallet.
Enligt undersöknings- och rådgivningsbyrån leder EBM:s användande av det som kallas förundersökningsbegränsning och åtalsunderlåtelse till ”att samhället inte följer pengarna och missar chansen att kartlägga och beivra relevanta personer”.
Look Closer menar att de olika aktörerna bakom en misstänkt konkurs ofta återkommer i andra senare konkurser – ”men då med betydligt större förluster för fordringsägarna, inklusive staten i form av obetalda skatter”.
Resurserna till konkursutredningar
Vidare framgår det av debattartikeln att resurserna till konkursutredningarna har under en längre tid stramats åt. Look Closer hänvisar till Kronofogdens statistik som visar att i hälften av de så kallade avskrivningskonkurserna under perioden 2015-2022 så uppgick arvodet till mindre än 12 000 kronor.
”Med den taxan förstår alla att det inte blir speciellt mycket tid över för djupare granskningar när de strikt formella delarna är avklarade. Vi ser ofta exempel på hur konkursförvaltare efter kontakt med tillsynsmyndigheten väljer att inte fortsätta efterforskningar då de inte får gehör för detta”.
I praktiken innebär detta, enligt Look Closer, att samhällets främsta verktyg för att upptäcka brottslighet i bolag inte ges nödvändiga resurser vilket leder till att bevis inte samlas in och att vissa brott kanske aldrig ens anmäls.
”Miljarder försvinner i de kriminellas fickor”
”Att det under flera år varit i princip straffritt att begå ekonomisk brottslighet i en överväldigande majoritet av de anmälda konkursbolagen ser vi nu resultatet av. Mediernas rubriker och larmrapport efter larmrapport om att miljarder försvinner ner i de kriminellas fickor med hjälp av olika bolagsupplägg talar sitt tydliga språk”, skriver debattskribenterna.
Undersöknings- och rådgivningsbyrån Look Closer menar att landets konkursförvaltare skulle kunna vara en av de bästa vapnen mot den organiserade brottsligheten men endast en av fem anmälda brottsmisstankar leder till åtal, enligt debattskribenterna. 2022 inkom 4 067 anmälningar om brottsmisstankar till Ekobrottsmyndigheten (EBM) från konkursförvaltare. Dessa omvandlades till 15 356 enskilda brottsmisstankar, enligt färsk statistik från myndigheten som Look Closer analyserat. Men merparten av anmälningarna går alltså samma öde till mötes.
Av de misstänkta brotten som inkom under förra året så har drygt 12 000 lagts ner helt utan påföljd fram till i dag. Det motsvarar över 78 procent av fallen, skriver Look Closer.
Kritik från konkursförvaltare Undersöknings- och rådgivningsbyrån menar att det har sett ut på detta sätt under många år och hänvisar till när EBM själva gjorde en stickprovskontroll i en rapport 2021. Då visade det sig att nedläggningsgraden var 63 procent baserat på ett urval med 300 anmälningar.
Rapporten var ett svar på kritik från konkursförvaltare som upplevde att deras anmälningar inte togs på allvar. Men enligt Look Closer såg EBM inget alarmerande med utfallet. Enligt undersöknings- och rådgivningsbyrån leder EBM:s användande av det som kallas förundersökningsbegränsning och åtalsunderlåtelse till ”att samhället inte följer pengarna och missar chansen att kartlägga och beivra relevanta personer”.