Förlusten arbetas in i det allmänna medvetandet...
Snart så kommer fler på att resa frågan om varför länder inte enbart har legoknektar...

"Den ryska Wagnergruppen tycks vara på väg att återuppstå, sannolikt i ny skepnad. Det rapporteras efter uppgifter om att gruppen återupptagit rekrytering av frivilliga stridande. Rekryteringen ska ha startat i de ryska städerna Perm och Novosibirsk kring Uralbergen och Sibiren, enligt ryska och ukrainska medier. Intresserade mellan 20 och 55 år erbjuds sexmånaderskontrakt med lön mellan på motsvarande 10 000 – 28 000 kronor.
– Det här är en åtgärd för att få friskt blod i förbanden och till striderna i Ukraina. Ryssarna behöver stridande eftersom de tillfogas betydande förluster på slagfältet, säger Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, till SvD.
Den senaste veckan har ryssarna förlorat mellan 4 000 och 5 000 man plus mer än 100 stridsfordon i Avdiivka i östra Ukraina enligt en ukrainsks sagesperson, säger Jörgen Elfving. Med en paramilitär styrka behöver Ryssland inte uttala sig om förluster, som därmed blir lättare att dölja.
– På så sätt blir förlusterna bara en not i bokföringen, säger han.
Rekrytering till en paramilitär grupp är också ett bättre alternativ än ny allmän mobilisering som inte gick lysande förra året, enligt Elfving. Ett väntade ryskt presidentval nästa år gör också att Putin sannolikt vill undvika ny mobilisering.
Till skillnad från när Wagnergruppen leddes av Jevgenij Prigozjin rekryteras nu inga tidigare fångar, enligt den lokala Kremlvänliga nyhetssajten 59.ru. Man väljer bara personer med erfarenhet av stridande eller privata militärstyrkor.
– Vi behöver desperata och modiga människor, säger en representant för Wagner till den ryska sajten.
Wagnergruppen kollapsade efter att Prigozjin iscensatt ett misslyckat väpnat uppror mot Kreml på midsommardagen. Efter att Prigozjin dog under oklara omständigheter i en flygkrasch i oktober förklarade Kreml att Wagner inte längre existerar. Stridande legosoldater erbjöds att skriva kontrakt med ryska styrkor eller flytta till Belarus.
Sedan blev det tyst kring Wagner – tills nu. Gruppen rapporteras i dagsläget ha inlemmats i det ryska nationalgardet Rosgvardia, som inte hör till försvarsministeriet. Chef för enheten uppges vara Prigozjins son:
– Det är oklart om Pavel Prigozjin verkligen har militär bakgrund eller är en galjonsfigur som ska föra varumärket vidare, säger Jörgen Elfving.
Han säger att det fortfarande finns många frågetecken kring Wagner.
– Det är splittrat och soppigt kring Wagner just nu. Det verkar som om man från rysk sida inte satt ner foten om Wagnergruppen. Ingen tycks ha fullständig kontroll, ansvaret är helt pulvriserat.
Ryssland har tydligen insett att man skapade en sorts Frankensteins monster när man tillät Wagner att existera, säger han. Sedan såg man vad som hände på midsommardagen. Nu vill Kreml hitta sätt att omhänderta resten av Wagner. Man vill ha kvar ett säkerhetsföretag som även kan verka för ryska intressen i Syrien och Afrika, anser han.
– Men den nya rekryteringen inriktar man sig på de fattigare regionerna i Ryssland, och köper sig lojalitet. Många där får löner de aldrig skulle haft annars och erbjuds förmåner för familjen om personer stupar.
Kan en återuppstånden Wagnergrupp göra skillnad på slagfältet? Tveksamt, anser Elfving. Läget bedöms just nu tämligen låst och varken Ukraina eller Ryssland gör större genombrott.
– Det rör sig inte mycket och man slåss om samma städer. Ukraina har inte nått den framgång som förväntades, och ryska försvaret har byggt ut försvaret mot Cherson med betydande minfält och fortifikationer.
Om inget avgörande händer hamnar man i samma situation som förra året, tror Elfving. Det blir ett ställningskrig, något som liknar första världskriget, säger han. Till våren är frågan om väst ställer upp med mer krigsmateriel.
– I väst har man börjat darra på manschetten när det gäller stöd till landet. Det börjar skymma för Ukraina.
Putin har sannolikt räknat med brist på militära framgångar följt av att väst tröttnar på att ge militärt stöd. Det kan leda till att Ukraina tvingas till förhandlingsbordet, säger han. Chansen att Ryssland då ger upp de illegalt annekterade områdena bedöms som liten, menar han.
– Risken är att det slutar med ett rumphugget Ukraina."