Kollektivrädsla Hos Tesla I SvD

2023-11-03
"Fackförbund strider för att få kollektivavtal i bolagen Tesla och Klarna. Hos elbilsföretaget gick verkstadsarbetare ut i strejk den 27 oktober och hos Klarna har facken varslat om strejk den 7 november om ingen överenskommelse nås före dess.
– Mycket står på spel och det kan bli långvariga konflikter, säger Anders Kjellberg.
Han är professor i sociologi vid Lunds universitet och har studerat den svenska arbetsmarknadsmodellen under lång tid. Han konstaterar att Tesla och Klarna hittills ställt sig utanför den svenska modellen. Något som är ovanligt bland stora bolag i Sverige. Här omfattas nio av tio arbetstagare av kollektivavtal, enligt Medlingsinstitutet.
För fackförbunden är striderna som nu pågår viktiga att vinna.
– Unionen och IF metall prioriterar de här konflikterna. Om de misslyckas med dessa kan det bli svårt att få till stånd kollektivavtal på Spotify och kanske på andra nya företag, säger Anders Kjellberg.
På sikt kan fler företag välja att stå utanför, om oviljan att teckna kollektivavtal sprider sig.
Men samtidigt kan det finnas en rädsla hos Tesla för ett genombrott i Sverige, påpekar Anders Kjellberg. Det kan få fackliga organisationer i andra delar av världen att ta strid för kollektivavtal.
– Det gäller kanske främst i Tyskland och i USA, säger han.
Opinionen har en viss betydelse för företag när de överväger att teckna kollektivavtal. Och fackförbundens möjlighet att ta till sympatiåtgärder kan också sätta press. I fallet med Tesla har hela LO sagt sig vara redo att stötta IF Metall i konflikten, enligt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
Fackförbundet Transport har också varslat om sympatiåtgärder. Från och med den 7 november ska inga Teslabilar lastas eller lossas i fyra hamnar om man inte kommer överens.
– Är det något land ett fack ska få igenom ett avtal med Tesla så är det i Sverige. Det är här kunderna finns, och det är hit bilarna ska och det är här de ska servas.
Han menar att om det hade varit fråga om tillverkning skulle det amerikanska bolaget bara kunna flytta tillverkningen till ett annat land, men service till Teslas kunder i Sverige går inte att flytta.
Vidare har Sverige världens högsta organisationsgrad bortsett från Island. Ungefär sju av tio är med i facket, enligt Anders Kjellberg. Organisationsgraden har också betydelse när det gäller effekten av sympatiåtgärder. Därtill kan facket kosta på sig att vara uthålliga, menar Anders Kjellberg.
– Detta handlar om ett hundratal anställda. IF Metalls konfliktfond på 11 miljarder kommer att räcka långt, säger han.
Han drar en parallell till konflikten i det amerikanska leksaksbutikskedjan Toys r us, som under 1995 hade en konflikt som blev tre månader lång innan facket fick igenom ett kollektivavtal. Och där spelade sympatiåtgärder en väldigt stor roll, minns Anders Kjellberg.
Enligt fackförbunden är riskerna för att strejk bryter ut hos Klarna överhängande eftersom förhandlingarna går trögt. Unionen och Sveriges Ingenjörer får i likhet med IF Metall uppbackning från andra förbund. Akademikerförbundet SSR och DIK har varslat om sympatistrejk. Unionen har också lagt sympativarsel på två av Klarnas leverantörer, Foundever Sweden AB och Teleperformance Nordic Aktiebolag för att sätta press.
Statliga myndigheten Medlingsinstitutet är inkopplat med medlare hos både Tesla och Klarna för att försöka lösa situationen på respektive bolag.
Enligt Medlingsinstitutets jurist Per Ewaldsson går det inte att spekulera i hur långvarig konflikten i Tesla kan bli eller förutse om strejk bryter ut hos Klarna. Både Tesla och Klarna sticker ut, menar han.
– Det är ovanligt med ärenden där så stora företag som Tesla och Klarna figurerar. Men jag kan inte peka på att det skulle vara en trend att fler större företag inte vill teckna kollektivavtal, säger Per Ewaldsson, chefsjurist Medlingsinstitutet.
Han säger att antalet ärenden, liknande Klarna och Teslas är ungefär lika stort varje år. Det tillkommer ungefär 10 000 nya kollektivavtalsbindningar på arbetsmarknaden årligen, och bara i ett 20-tal fall behöver man varsla om stridsåtgärder.
– Det är en klar indikation på att de allra flesta verksamheter tecknar kollektivavtal utan hot om stridsåtgärder, säger han.
Anders Kjellberg påpekar att många techbolag har kollektivavtal, även om det kan ta tid att få dem på plats. Paketleveransföretaget Instabee tecknade ett kollektivavtal som trädde i kraft oktober i år.
– De avvaktade tills avtalsrörelsen var slut så att de visste vad som gällde enligt det nya avtalet, men sen blev det ett avtal, säger Anders Kjellberg.
Ett annat exempel är spelföretaget Paradox, som tecknade kollektivavtal för tre år sedan med Unionen och Sveriges Ingenjörer."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram