Ja hur var det nu igen med Nils Bejerot och Jonas Hartelius...
I anledning av den Djupa Statens roll gällande narcotrafficking, så är frågan nu närmast retorisk..
"Thomas Lindéns narkotikautredning är en öppning för någonting bättre.
Slagordet glasnost uttryckte den siste Sovjetledaren Michail Gorbatjovs önskan om en mer orädd samhällsdebatt. Hans syfte var att med klarspråk och bättre genomlysning reformera den kommunistiska diktaturens stagnerande ekonomi och samhällsliv.
Mycket finns kvar att göra för att minska dödligheten bland missbrukare.
Termen är relevant för den svenska narkotikapolitiken, och för den utredning (SOU 2023:62) Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen, nyligen lämnat till regeringen. Redan titeln – ”Vi kan bättre! Kunskapsbaserad narkotikapolitik med liv och hälsa i fokus” – säger oss två saker: Den strikt förbudsbaserade svenska narkotikapolitiken har för det första inte varit bra, och för det andra varken varit kunskapsbaserad eller haft människors liv och hälsa i fokus.
De höga dödstalen bland narkomaner under senare år vittnar tvärtom, lika mycket som gängrelaterade skjutningar och sprängningar, om ett unikt svenskt misslyckande på detta område.
Lindéns utredning nämner bara i förbigående att andra länder närmat sig legalisering delvis på grund av den organiserade brottslighet som annars tar över narkotikamarknaden.
Den var också förhindrad att ompröva kriminaliseringen av eget bruk och innehav av droger, som under drygt 30 år slukat allt större polisresurser utan att minska drogbruk eller relaterade problem. Lindén nämner denna brist på resultat och pekar på önskvärdheten i att utreda en avkriminalisering. Han ifrågasätter också den förhärskande dogmen om att tillräckligt strikta förbud kommer att leda till det narkotikafria samhället.
Lindén påminner också om att svenska politiker inte kommer att kunna fortsätta att blunda för de vidare frågorna.
Framför allt visar han att mycket finns kvar att göra för att minska dödligheten bland missbrukare. Redan det visar hur omänsklig och cynisk den nuvarande politiken har varit. Det går exempelvis inte att köpa sprutor på svenska apotek, vilket Lindéns utredning nu föreslår. I något slags systemlogisk renhetsiver har svenska politiker ansett att det är bättre att sprutnarkomaner får gulsot och hiv av att dela nålar med varandra.
Ett kommunalt veto hindrade fram till 2017 att smittspridning i dessa utsatta grupper motverkades genom sprututbyten, att sjukvården vid särskilda mottagningar erbjuder rena sprutor under sekretess. Gabriel Wikström (S) förtjänar en eloge för att som folkhälsominister ha rivit upp detta veto. Men det finns fortfarande regioner i Sverige som ännu inte infört möjlighet till sprututbyte. De ansvariga politikerna har människoliv och lidande på sitt samvete.
Thomas Lindén föreslår fler behandlingar och metoder som fungerat i andra länder – som brukarrum, att missbrukare i stället för offentliga toaletter eller lekparker ska kunna injicera i rum kopplade till sjukvården, och drug checking, att den som brukar droger ska kunna kontrollera om preparaten är säkra. Sådana skademinimerande arbetssätt hindras dock av den nuvarande kriminaliseringen av eget bruk och innehav.
Lindén påminner också om att svenska politiker inte kommer att kunna fortsätta att blunda för de vidare frågorna. Allt fler svenskar använder narkotika på ett sätt de enligt utredningen beskriver som ”ansvarsfullt, kontrollerat och oproblematiskt”. För att det ”är kul, förbättrar hälsan och måendet, ger ökad prestation i arbetet och hjälper i vardagen”. Varken totalförbud eller moraliserande mot ”partyknarkare” har hindrat dem från att bli fler (ett av utredningens mer naiva förslag är att förebyggande informationsinsatser ska kunna minska drogbruk bland unga).
Detta kan majoriteten ogilla, men frågan hur dessa svenskar kan få tag på droger utan att behöva vända sig till kriminella kommer inte att försvinna. Inte heller legaliseringssträvanden i andra länder.
Precis som Gorbatjovs glasnost är Thomas Lindéns utredning bara början. Insikten om bristerna med dagens narkotikapolitik kommer bara att växa."