Digital Informationsförmedling & Expert I SvD

2023-10-31
Mmmmmm....
Plötsligt vaknar den där hunden som Scavino delade, surprise..
"Veckan efter att terrorstämplade Hamas inlett sina attacker i Israel var några av de populäraste sökningarna på Tiktok ”grafiska videor från Israel” och ”livesändningar i Israel just nu”, skriver CNN.
På sociala medier sprids propaganda snabbare än någonsin från alla håll och båda parterna har lång erfarenhet av den uppkopplade världen.
– Både Israel och Hamas var tidiga på bollen och har sedan 2000-talets start haft en stark närvaro på internet, säger David Bergman som är doktor i psykologi vid Försvarshögskolan.
Han nämner bland annat november 2012 när Israel dödade dåvarande Hamas-ledaren Ahmed Jabari, för att sedan ladda upp en video av attacken på Youtube.
Samma dag hade Israels militär (IDF) skrivit ett inlägg på X (dåvarande Twitter) där de rekommenderade Hamas medlemmar att ”inte visa sina ansikten ovan jord” under de kommande dagarna.
En skillnad från då är att det nu har blivit allt lättare att skapa falsk media. David Bergman pratar om en Ukraina-effekt.
Videomaterial från datorspelet Arma 3 har använts som falsk information i Rysslands anfallskrig mot Ukraina.
När Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 spreds stora mängder falsk och missvisande information på sociala medier.
Ett exempel är en video med krigsscener och texten ”Ryssland vs Ukraina krigsstart”. Den visade dock inga verkliga scener från invasionen utan scener från det realistiska datorspelet Arma 3.
Videon var en av flera som anklagades för att sprida falsk information och en liknande spridning sker nu i kriget mellan Israel och Hamas.
Mängder av gamla filmklipp, videor från krigsspel och förvrängda uttalanden har lett till att EU-kommissionen krävt information om vilka åtgärder techjättarna har tagit när det gäller spridning om Hamas attacker i Israel med fokus på olagligt innehåll och desinformation.
Techjättarna är Meta (Facebook och Instagram), Tiktok och X – vars ägare Elon Musk har fått en kraftig varning från EU.
En tidigare X-anställd sa till SvD att lögner om Israel och Hamas har spridit sig ”som en okontrollerad skogsbrand” på plattformen.
”Både Israel och Hamas var tidiga på bollen” säger David Bergman.
David Bergman menar att den som först rapporterar om krigets händelser nästan alltid är en person som är på plats och som filmar med sin mobil. I krigssituationer är den personen inte sällan någon som tillhör en av de krigande parterna.
– I detta fall blir det ofta personer från antingen Israels eller Hamas sida. Videorna och bilderna som sprids direkt efter en attack kan lätt bli ensidiga och ger då en dålig helhetsbild, om ens en korrekt bild överhuvudtaget.
I början av denna vecka släppte Hamas ett videoklipp på tre kvinnor som hålls gisslan. De anklagar Israels regering för att ha misslyckats i kriget och uppmanar regeringen till eftergifter i samtalen med Hamas. Detta är ett av flera klipp som har anklagats för att vara propaganda och att kvinnorna ska ha blivit tvingade till att medverka.
Ett annat exempel på desinformation är ett inlägg med tre foton som togs 2019 när Israels militär utförde ett luftangrepp i Gaza, men postades med en felaktig text som hävdade att bilderna var från ett anfall i oktober i år.
Precis som i början av Rysslands invasion av Ukraina har det spridits ännu ett klipp från datorspelet Arma 3. Det påstods vara en verklig video på en Hamaskrigare som skjuter ned en israelisk helikopter.
Hur ska man göra för att undvika felaktig information?
– Man rullar med ögonen när man får höra det här, men det är viktigt att vara källkritisk. Tänk på att våldsamma bilder och videor kan skapa starka känslor. Då är det extra viktigt att vara källkritisk, säger David Bergman.
Det har också uppstått oro om vilka som tar del av informationen, vare sig den är felaktig eller inte. Bland annat läggs stora mängder klipp ut på sociala medier där många barn och unga spenderar tid.
Israels militär har spenderat 1,5 miljoner dollar (omkring 17 miljoner kronor) på internetannonser sedan Hamas inledde sin attack, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Bland annonserna finns videor med explosioner, maskerade soldater med vapen och raketattacker.
Dessa ska nyligen ha dykt upp på mobilappar, bland annat spelappar som riktar sig mot barn – som Angry Birds. Reuters har kontaktat Israels utrikesdepartement som förklarar att de inte har ”någon aning” om hur annonserna hamnat på dessa spelappar."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram