Nu är det dags för självbildsrevision i de lite bredare lagren..

"Sverige har beskrivits som en humanitär stormakt. ”Made in Sweden” betraktades som en konkurrensfördel. Duktigt och lite präktigt. Påverkade terrordådet i Bryssel Sverigebilden – och vad får det för betydelse?
Sverigebilden: ”Skyddar inte alla medborgare”
GENÈVE Ett tryggt och stabilt land där alla behandlas lika. Där humanitära värden sätts på piedestal. En förebild på den internationella arenan. Så har Sverige uppfattats av omvärlden under många år.
På senare tid har koranbränningar, dödliga gängskjutningar, misslyckad integration och utanförskap radikalt ändrat bilden av Sverige, anser bedömare som SvD har talat med.
Bilden har särskilt svärtats av koranbränningarna. I flera muslimska länder finns nu uppfattningen att Sverige är ett islamfientligt land, uppger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör på myndigheten Svenska institutet. I många länder talas nu mer ifrågasättande om Sverige – på en helt ny nivå.
– Religiösa ledare, statsmän och etablerade medier pratar nu negativt om Sverige. Tidigare handlade det mer om privata konton. Bilden av Sverige som islamofobiskt verkar också ha satt sig i vissa kretsar.
Sverigebilden började solkas i samband med påverkanskampanjen 2021 som påstod att svensk socialtjänst kidnappade muslimska barn, enligt henne.
– Det blev startskottet. Kampanjen är en bas varifrån uppfattningen om ett islamofobiskt Sverige svingat sig in i nya mer etablerade grupper efter koranbränningarna.
Tidskriften Alkompis som följer hur Sverige beskrivs i arabiska medier märker en stor skillnad sedan koranbränningarna startade. Sverigebilden är nu mer negativ och skeptisk, säger vd Julia Agha.
”Vi har blivit mål för terrorism på ett helt annat sätt än tidigare. ”, säger Julia Agha
”Vi har blivit mål för terrorism på ett helt annat sätt än tidigare. ”, säger Julia Agha Foto: Emma-Sofia Olsson
Stäng
”Vi har blivit mål för terrorism på ett helt annat sätt än tidigare. ”, säger Julia Agha Foto: Emma-Sofia Olsson
– I stora drag handlar det om uppfattningen att den svenska demokratin inte skyddar alla medborgare, särskilt inte muslimer.
Tidigare sågs Sverige som en positiv kraft, en värdemässig förebild som stöttar demokrati och mänskliga rättigheter – så rosenröd är bilden inte längre, enligt Julia Agha.
Hon säger att de falska budskapen i kampanjen om socialtjänsten fick stor spridning i arabspråkiga länder.
– Långt ifrån alla trodde på dem. Många undrade om det verkligen stämde.
Men kampanjen satte en bild i arabvärlden om att det händer något negativt kopplat till muslimer i Sverige, säger hon. Bilden förstärktes av koranbränningarna, och även när en docka av Turkiets president Erdogan hänges upp vid stadshuset.
Uppfattningen att Sverige är islamfientligt kan ha spelat in när två svenskar sköts till döds i ett terrordåd i Bryssel i mitten av oktober, tror hon. Den misstänkte terroristen sa sig vilja döda svenskar för att hämnas muslimer.
Sofia Bard, chef för Sverigebildsanalys vid Svenska institutet säger att nyheten om Brysseldådet spreds som en löpeld över världen. Även sociala medier svämmade över av artiklar och inom två dagar fanns över 500 000 inlägg i sociala medier, säger hon.
Det som särskilt stack ut var uppmärksamheten i Västeuropa, säger hon.
– Många inlägg var på tyska och portugisiska. Det kan bero på att många i Europa lever med terrorhot. Dådet kopplades av många till koranbränningarna och bilden att Sverige uppfattas som islamfientligt.
Gängkriminaliteten med dödsskjutningar späder också på den negativa Sverigebilden, konstaterar hon. Starten var flyktingkrisen 2015 som följdes av debatt om migration, bristande integration och ökad kriminalitet i Sverige, enligt henne. Särskilt i övriga Norden förfasas man över det svenska gängvåldet – eller det ”svenska tillståndet” som det ibland kallas.
– Våra rapporter visar att allt färre i de nordiska grannländerna instämmer i påståendet att Sverige utvecklas i rätt riktning. Sverige upplevs inte som lika tryggt längre, säger Sofia Bard.
Vilka följder får en mer negativ Sverigebild?
Framförallt påverkas säkerheten, menar Madeleine Sjöstedt. Reaktionerna på koranbränningarna har lett till att Sverige gått från att vara ett ”legitimt till ett prioriterat mål” för våldsbejakande islamistisk extremism. I augusti höjdes terrornivån från tre till fyra på den femgradiga skalan. Hot och våld har också riktats mot svenska diplomatiska beskickningar i Irak och Libanon.
– Vi har blivit mål för terrorism på ett helt annat sätt än tidigare.
Den ändrade Sverigebilden kan också få ekonomiska och handelspolitiska följder. Det kan utvecklas en skepsis att göra affärer med svenska företag, säger Madeleine Sjöstedt.
Det märks redan inom näringslivet. Nio av tio företagare i Sverige är oroliga för att gängkriminaliteten försämrar bilden av Sverige internationellt, enligt en undersökning från Stockholms Handelskammare som Novus gjort. Företagarna är bekymrade över att det blir svårare att locka kompetens, besökare och investeringar.
SEB:s vd Johan Torgeby har sagt att en särskilt negativ syn på Sverige som beror på problem med brottslighet och ökat våld påverkar utländska investerare, vilket lett till en extremt stor försäljning av svenska aktier, vilket SvD tidigare har rapporterat om.
Även självbilden påverkas av att Sverigeryktet i omvärlden naggas i kanten, menar Anders Carlander, forskare och psykolog vid Göteborgs universitet. ”Made in Sweden” anses inte längre vara samma självklara konkurrensfördel när rapporterna om gängvåld och skjutningar avlöser varandra.
– Fallet från toppen där Sverige setts som duktigt, lite präktigt och malligt land är hårt. Vi är nu i en negativ spiral som kan påverka den goodwill Sverige haft i världen, säger han.
Men uppmaningen i muslimska länder att bojkotta svenska varor efter koranbränningarna har inte fått någon större effekt, säger Sofia Bard. Fast en viss oro gnager inom det svenska näringslivet. Studier av exempelvis Saudiarabien visar att det finns en uppfattning om att Sverige inte alltid behandlar muslimer på jämlikt sätt, tillägger hon.
– Det är viktigt att vi nu bibehåller den traditionella bilden av Sverige, ett modernt land där medborgarnas rättigheter respekteras. Och ett land där man kan gå runt med blågul Sverigetröja och känna sig säker."