Nåja, den svenska Skattemyndigheten i sig kanske är värd en granskning själv..
Eller menar man på allvar att den Djupa Staten inte finns, eller då möjligtvis inte tänkte på att den måste hållas kontrollerad...

Samarbetar inte Skattemyndigheten med EBM och FI....
"Skatteverket har intensifierat sina kontroller av företag som misstänks ha tagits över av oseriösa aktörer. Under det första halvåret 2023 har myndigheten granskat cirka 450 bolag och vidtagit åtgärder i 80 procent av fallen.
– Vi misstänker att en stor del av det här ingår i någon form av organiserad brottslighet, säger Åsa Gabrielsson på Skatteverket.
Ett aktiebolag med fläckfritt förflutet säljs till en bolagsförmedlare som sedan säljer det vidare till kriminella aktörer vilka använder det för bedrägerier, penningtvätt och andra typer av ekonomisk brottslighet. Upplägget har beskrivits av Dagens Industri och i fjol inledde Skatteverket en särskild granskning av fenomenet med syfte att motverka att oseriösa aktörer använder företag som en fasad för brott.
Under första halvan av 2023 har Skatteverket utrett omkring 450 bolag som valts ut genom ett ”riskbaserat urval” och vidtagit åtgärder i 80 procent av fallen. Dessa åtgärder innefattar att dra in F-skatt, moms- eller arbetsgivarregistrering, vilket gör det svårare att använda företaget i brottsligt syfte.
– Om skatteregistreringarna försvinner faller en del av fasaden som ger sken av att det är en verklig verksamhet, säger Åsa Gabrielsson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Exakt hur urvalet görs vill hon inte svara på i detalj. En typisk varningsflagga är om en person med tidigare ekonomisk brottslighet i bagaget tar över ett företag. En annan om en person som misstänks vara målvakt, det vill säga någon som placerats i styrelsen för att ta det straffrättsliga ansvaret för andras brottslighet, dyker upp i registren.
– Sedan utreder vi om man ska få ha kvar sina skatteregistreringar eller inte. I många fall bedrivs ingen verksamhet i de här bolagen, och då kan vi dra in registreringarna med den motiveringen, säger Åsa Gabrielsson.
Metoden för att sålla ut misstänkta bolag har varit träffsäker med tanke på att myndigheten vidtagit åtgärder i åtta av tio fall som granskats.
– 450 företag kan låta mycket, men det är bara en liten del av alla företagsöverlåtelser som gjorts under den perioden, säger Åsa Gabrielsson.
I de fall där utredarna misstänker att brott kan ha blivit begångna är Skatteverket skyldiga att anmäla det till Ekobrottsmyndigheten och underrätta sin egen skattebrottsenhet.
– Vi på beskattningen får inte ha några register över vilka som begått brott, men eftersom vi misstänker att en stor del av det här ingår i någon form av organiserad brottslighet skickar vi i de fallen det är aktuellt brottsanmälningar till Ekobrottsmyndigheten och underrättar Skattebrottsenheten som har andra möjligheter att ha den typen av uppgifter, säger Åsa Gabrielsson.
I somras presenterades ett betänkande från den statliga utredningen om bolag som brottsverktyg med ett antal åtgärder för att stävja att oseriösa aktörer tar över företag. Maxstraffet för bolagsmålvakter och de som utser sådana föreslås höjas från ett år till två års fängelse och företagskapning ska kriminaliseras.
Utöver straffskärpningarna föreslås också att Bolagsverket får en mer kontrollerande roll för att upptäcka och agera mot felaktigheter. Förslagen välkomnas av Åsa Gabrielsson. För även om ett företag blir av med tillståndet att bedriva skattepliktig verksamhet kan det fortfarande utnyttjas i brottsliga syften. Exempelvis kan bolagets bankkonton fortsatt användas för penningtvätt.
– Jag tycker det vore positivt om Bolagsverket får en tydligare brottsutredande roll. Även om vi plockar bort skatteregistreringarna går det fortfarande att utnyttja bolaget, men de skulle kunna se till att även det försvinner, säger hon.
Exempel. Så kan företag utnyttjas av kriminella
En företagare som under flera år drivit en legitim verksamhet gör en ”exit” och säljer sitt tomma aktiebolag till en förmedlare.
Bolaget är värt mer än ett nystartat företag eftersom det har en god historik och kreditvärdighet.
Förmedlaren säljer vidare bolaget till en kriminell aktör. Den verkliga huvudmannen döljer sig bakom målvakter i styrelsen.
Företaget kan med hjälp av sin goda historik som fasad göra bedrägerier, undanhålla skatter och avgifter eller lura till sig ersättningar, bidrag och förmåner. De kan också tvätta pengar genom bolaget.
När brott uppdagas är det ofta målvakterna som hålls ansvariga i kraft av deras poster som styrelseledamöter."