Ja vi kan väl säga som att att vi har hållit detta i ljuset av verkligheten längre än andra...
Att få ersättning av det allmänna reser väl möjligen också frågan om det verkligen är överhuvudtaget lämpligt med den nuvarande formen av självtillsyn, svaret torde vara tämligen uppenbart..

"Advokater har dömts till fängelse för grova brott, läckt hemliga uppgifter och haft kärleksrelationer med gängkriminella.
Efter kritik vill Advokatsamfundet nu skärpa tillsynen.
– Vi har inte varit tillräckligt bra, säger generalsekreteraren Mia Edwall Insulander.
När polisen fick tillgång till knäckta, krypterade chattar var det inte bara de kriminellas planer som uppdagades. Även några advokater avslöjades med att planera och begå brott.
Det mest kända exemplet är två försvarare som kallade sig Kungen och Prinsen där den förstnämnda dömdes för förberedelse till mord och den sistnämnda för synnerligen grovt narkotikabrott och brott mot yppandeförbudet. Bland annat gav han råd till personer inom det tungt kriminella Vårbynätverket hur de skulle kunna fortsätta sin narkotikahandel utan att bli upptäckta av polisen.
I fjol upptäcktes att en kvinnlig advokat hade en relation med en gängkriminell som även var en klient.
Dessutom har advokater kritiserats för gangstervurm, som när flera advokater agerade statister när en dömd rappare spelade in en musikvideo i en rättssal.
Advokatsamfundet har ett självsaneringssystem, en disciplinnämnd som tar emot anmälningar om advokater som misstänks bryta mot reglerna och advokatetiken. Men disciplinnämnden har kritiserats av åklagare och journalister för att vara senfärdig, tandlös och inte ta problemen på allvar. En låtsasdomstol, har Expressens Fredrik Sjöshult kallat det.
Nu planerar Advokatsamfundet att inrätta en tillsynsenhet för att skärpa det förebyggande arbetet. Bland annat ska en riskbaserad tillsyn över advokater och byråer arbetas fram.
Anmälningarna mot advokater har blivit ”färre men värre”, säger Mia Edwall Insulander.
– Vi jobbar brett mot alla men tillsynsenheten ska riktas in där behov och risker bedöms som störst. Dessutom ska det göras bokföringsgranskningar, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander.
Detta är möjligt redan i dag men görs inte särskilt ofta, säger hon.
Dessutom planerar Advokatsamfundet att öka samverkan med andra myndigheter, så att tillsynsenheten lättare kan ta emot information om en advokat, även om det inte sker via en formell disciplinanmälan.
Är den här förändringen, tillsynsenheten, ett kvitto på att ni varit för dåliga?
– Ja, inte tillräckligt bra uppenbarligen. Vi måste ta det förebyggande tillsynsarbetet på ännu större allvar. Jag tycker ändå det har fungerat och vi har till exempel uteslutit fler än någonsin, fyra advokater två år i rad, säger hon.
Du har tidigare bemött kritiken om olämpliga advokater med att det handlar om enskilda fall i en stor advokatkår. Varför behövs då en ny tillsynsenhet?
– Jag vill absolut inte säga att det är få advokater, de fall som finns är för många. Generellt har etiken blivit bättre och antalet anmälningar minskar, men de är färre men värre.
Mia Edwall Insulander beskriver en ny form av grov kriminalitet de senaste åren som hon tror har bidragit till att vissa advokater gör övertramp och även begår brott.
– Främst på brottmålssidan där vi ser allvarliga överträdelser som restriktionsbrott, att man läcker information. Försvarsadvokater kommer väldigt nära sina klienter och utsätts för påtryckningar och försök till infiltration och det är en utmaning att stå emot det. Det gäller inte bara för oss advokater, utan hela rättsväsendet.
Mia Edwall Insulander vill inte låta en extern instans granska advokater.
En annan förklaring, tror hon, är att advokatkåren har vuxit kraftigt och konkurrensen hårdnat om klienterna och uppdrag som är värda stora belopp. Det kan driva fram advokater som vill gå sina klienter till mötes, även om det innebär övertramp.
En annan kritik som riktats mot advokater de senaste åren är saltade fakturor och det finns flera exempel på när domstolar kraftigt satt ner det belopp som försvararen har begärt.
Mia Edwall Insulander tror att problemet med överfakturering har minskat men även det ska ingå i den nya tillsynsenheten.
– Vi behöver öka kontrollen av detta.
Hon hoppas att tillsynsenheten ska vara på plats i januari 2024.
Ytterligare ett förslag från Advokatsamfundet är att det ska ställas högre kvalifikationskrav på brottmålsadvokater som tar sig an allvarliga, komplicerade mål som exempelvis gängmord, och mål med mycket unga misstänkta.
– Vi arbetar på ett förslag så att man som advokat måste ha arbetat en viss tid med brottmål, kanske två till fem år. Förslaget är inte klart och synpunkter från kåren ska inhämtas.
Men, påpekar Mia Edwall Insulander, här gäller det att få med sig domstolarna som är de som förordnar en försvarare utifrån en advokatlista.
Varför har ni inte vidtagit de här åtgärderna tidigare?
– Det hade kunnat komma tidigare, samtidigt har vi förstärkt arbetet på andra sätt och till exempel höjt straffavgiften för advokater.
Fakta.Advokatsamfundet och disciplinnämnden
Det finns omkring 6 570 advokater i Sverige och det är Advokatsamfundet som bestämmer vem som får kalla sig advokat.
Alla advokater är skyldiga att följa god advokatsed, som det kallas.
Den som anser att en advokat har brutit mot god advokatsed kan anmäla advokaten till Advokatsamfunds disciplinnämnd som prövar ärendet.
Disciplinnämnden består av elva ledamöter: åtta advokater som väljs av Advokatsamfundets fullmäktige och tre offentliga representanter som utses av regeringen.
Påföljderna är erinran, varning, varning med straffavgift och i de allvarligaste fallen uteslutning ur Advokatsamfundet.
Justitiekanslern (JK) granskar alla Advokatsamfundets beslut i disciplinärenden och får överklaga disciplinnämndens beslut till Högsta domstolen.
Totalt behandlades 622 ärenden av Advokatsamfundets disciplinnämnd under 2022.
Av dem ledde 80 fall till en erinran, 32 advokater fick varningar, 11 fick varning med straffavgift och 4 advokater uteslöts."