Nog är detta priming så det räcker...

"Sverige tycks slutligen vara på väg in i Nato.
Men Donald Trump vill fortfarande ut.
Enligt tidskriften Rolling Stone smider den före detta presidenten nya planer för att undergräva försvarssamarbetet.
Det är känt att Trump var beredd att lämna organisationen under sin mandatperiod från januari 2017 till januari 2021. Då stretade rådgivarna emot.
Enligt en artikel i magasinet Rolling Stone har den före detta presidenten inte ändrat inställning sedan dess. Tidskriften uppger att han och hans rådgivare diskuterar hur de ska kunna överge alliansen – alternativt banta samarbetet radikalt.
Trump ställer inte upp på själva grundidén i artikel 5 i det nordatlantiska fördraget – den som säger att ett väpnat angrepp mot ett medlemsland är ett angrepp mot dem alla. Han kräver att övriga Natomedlemmar ska satsa betydligt större resurser på försvaret.
Han ska också ha gjort klart för den närmaste kretsen att han inte vill ha några ”Nato-älskare” i staben i Vita huset nästa gång.
Trump är förstås väl medveten om att åtskilliga av hans partikamrater i Washington har varma känslor för samarbetet. I somras presenterade den republikanske senatorn Marco Rubio ett tillägg till försvarsplanen ihop med den demokratiske senatorn Tim Caine. De vill införa en ny regel som säger att en president måste ha stöd av två tredjedelar av senaten för att lämna Nato.
Om förslaget blir lag blir det svårt för Trump att överge alliansen helt och hållet. Men han kan fortfarande undergräva samarbetet.
Rolling Stone uppger att Trump leker med tanken om ett Nato på ”standby”. Tidningens källor hänvisar bland annat till en färdplan från tankesmedjan Center for Renewing America, där den konservativa redaktören och akademikern Sumantra Maitra diskuterar hur USA kan röra sig bort från Europa och mot ett passivt Nato. Ett av huvudförslagen är att avveckla stora delar av Natobyråkratin.
En person från den tidigare Trumpadministrationen bekräftar för Rolling Stone att Trump gillade flera av idéerna i rapporten. Säkerhetspolitiker i hela västvärlden har anledning att läsa artikeln i Rolling Stones noga.
Donald Trump har kopplat greppet om Republikanerna inför primärvalen nästa år. Det mesta talar för att han blir partiets presidentkandidat – igen. Han är impopulär bland allmänväljarna, men det är Joe Biden också. Och hans kritik mot Nato får betydelse, även om han misslyckas med att återerövra Vita huset i presidentvalet 2024.
Den före detta presidenten är även en magnifik opinionsbildare på högerflanken av amerikansk politik. Hans upprepade attacker på det omfattande militära biståndet till Ukraina har fått fäste bland väljarna. Stödet för USA:s strategi i kriget minskar ständigt på hemmaplan. Och expresidenten har bara börjat. Allt talar för att utrikespolitiken blir en viktig slagpåse i Trumpkampanjen nästa år.
Flera av hans republikanska rivaler i primärvalen propagerar för olika varianter av isolationism i Washington.
Vivek Ramaswamy - delar skepsisen mot Nato.
Techentreprenören Vivek Ramaswamy berättade nyligen för DN att han tycker att hoten från Kina är viktigare än Nato. Nu säger han till politiksajten Politico att det är ”rimligt” att diskutera ett utträde ur Nato – och FN också.
Ron DeSantis har ifrågasatt Natos uppdrag och gjort klart att han tycker att alliansens medlemmar borde bidra mer till kampen för att minska det kinesiska inflytandet.
Kontrasten mot Joe Biden kunde inte vara större. Den sittande amerikanske presidenten har satsat politisk prestige på att få in Sverige och Finland i Nato. En talesperson för Bidenkampanjen säger till konservativa Washington Examiner att Trumps hot om att överge Nato visar att han bara bryr sig om en sak – sig själv."