Ja vad försöker rättsväsendet uppnå...

"En före detta fastighetschef på Statens fastighetsverk döms även i hovrätten till fängelse efter en uppmärksammad korruptionshärva. Hovrätten lindrade dock fängelsetiden på grund av långsam handläggning. I hovrätten dömdes även två entreprenörer.
Det var i februari 2021 som Stockholms tingsrätt dömde den före detta fastighetschefen på Statens fastighetsverk (SFV) för bland annat grovt tagande av muta och trolöshet mot huvudman, grovt brott till fyra års fängelse. Två entreprenörer dömdes för liknande brott till fängelse, och en tredje för grovt givande av muta till villkorlig dom. En tidigare generaldirektör för SFV frikändes från åtalet om tjänstefel.
Mutorna till den före detta fastighetschefen har främst avsett byggnationer på hans privata fastigheter som utförts av entreprenörernas bolag, samt betalningar av luftfakturor via hans bolag.
Tingsrättens bedömning
Beträffande åtalet rörande trolöshet mot huvudman har huvudfrågan i målet varit om SFV oriktigt har fakturerats för kostnaderna för mutorna. Utredningen i målet om sådan fakturering har delvis utgjorts av indiciebevisning. Tingsrätten ansåg att åklagaren hade bevisat åtalet om detta i vissa delar. I större delar ansåg tingsrätten dock att det saknats övertygande bevisning om påstådd fakturering och skada för SFV, och i dessa delar ogillat åtalet.
Tingsrätten dömde den huvudåtalade före detta fastighetschefen för grovt tagande av muta i flera fall, avseende ett sammanlagt värde om cirka 7,6 miljoner kronor. Han dömdes även för flera fall av trolöshet mot huvudman, grovt brott, som riktats mot SFV. Slutligen dömdes han även för grovt bokföringsbrott i flera fall samt för olovligt förfogande. Straffet bestämdes till fängelse i fyra år.
Tingsrätten dömde även de tre entreprenörerna för grovt givande av muta. Två av dem dömdes även för medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt brott. En av entreprenörerna, som givit mutor om totalt cirka 5,8 miljoner kronor, dömdes till fängelse i två år och sex månader. Övriga två döms till fängelse i ett år och tre månader respektive villkorlig dom och böter.
De fyra som dömdes meddelades även näringsförbud i tre eller fem år.
Vidare förverkades de mottagna mutorna från den före detta fastighetschefen. Denne och två av entreprenörerna ska också betala skadestånd till SFV om totalt cirka 1,2 miljoner kronor.
Domen överklagades
Domen överklagades av både åklagare och den före detta fastighetschefen samt två av de dömda entreprenörerna.
Statens fastighetsverk har även yrkat att den tidigare fastighetschefen och en av entreprenörerna solidariskt ska förpliktas utge skadestånd till verket med ytterligare 3 miljoner kronor.
Hovrätten väljer dock att stämma in i tingsrättens bedömningar och menar att det är utrett att fastighetschefen och entreprenörerna har haft gemensamma brottsplaner som innefattat att de otillbörligt utnyttjat sina respektive roller och uppdrag i och för Statens fastighetsverk (SFV) respektive i entreprenad- och byggbolagen.
Åklagaren yrkade att fastighetschefen skulle dömas för ytterligare ett fall av trolöshet mot huvudman och en av entreprenörerna för medhjälp till samma brott men hovrätten håller med tingsrätten och friar dem på denna punkt.
”Beträffande frågan om SFV har fakturerats för de otillbörliga förmånerna som givits till N.N delar hovrätten tingsrättens bedömning att det, trots förekomsten av en brottsplan, i varje enskilt fall krävs konkret bevisning för att så faktiskt skett. Det räcker inte med att det förekommit oegentligheter och en allmänt otydlig fakturering inom vilken det funnits en praktisk möjlighet att fakturera SFV. Det går inte genom uteslutningsmetoden att dra tillräckligt säkra slutsatser för en fällande dom”, skriver hovrätten.
Grovt tagande och givande av muta
Hovrätten håller även med tingsrätten om åtalspunkten som avser grovt tagande och givande av muta och skriver att det är bevisat att något arbete inte utförts och att de aktuella fakturorna därmed är osanna. Det innebär att de betalningar som byggbolaget har gjort till fastighetschefens bolag utan motprestation utgjort en otillbörlig förmån om cirka 3 770 000 kronor. Åtalet för tagande och givande av muta är, som tingsrätten funnit, därmed styrkt. Samma sak gäller beträffande åtalet för grovt bokföringsbrott.
Men när det gäller frågan om byggbolaget vidarefakturerat kostnaderna till SFV finner även hovrätten att ”det har varit fullt möjligt och att det är mycket som talar för att så skett. I brist på konkret bevisning utvisande att så faktiskt har skett anser dock hovrätten, i likhet med tingsrätten, att bevisningen inte är tillräcklig för en fällande dom i detta avseende”. Tingsrättens dom ändras därför inte i denna del.
Lindrar fängelsestraffets längd
Även om hovrätten håller med tingsrättens bedömningar väljer hovrätten att lindra påföljden för de dömda männen.
”När hovrätten meddelar dom har det gått ytterligare cirka två år och sju månader sedan brotten begicks. Hovrätten anser därför att det finns skäl att reducera fängelsestraffens längd för samtliga tilltalade med ytterligare två månader. För samtliga tilltalade är straffvärdet dock så högt att det inte är aktuellt med någon annan påföljd än fängelse”.
Påföljdsdelen ändras på det sättet att fastighetschefens fängelsestraff bestäms till tre år och tio månader, En av entreprenörernas fängelsestraff bestäms till två år och fyra månader och den andre entreprenörens fängelsestraff bestäms till ett år och en månad.
Hovrätten gör ingen annan bedömning än tingsrätten när det gäller näringsförbudet, skadestånd och förverkande."