Är det jävligt svårt att begripa att internationella bolag skiter höge faen i lojalitet mot annat än den egna vinsten...
"SSAB:s vd Martin Lindqvist var belåten när han i slutet av januari summerade deras nya rekordresultat: 29,3 miljarder kronor.
– Visst finns det mycket elände i världen nu, men för SSAB går det väldigt bra, sa han till nyhetsbyrån TT samma dag.
Rekordet kom efter ett omskakande år för många stora företag, som påverkats av Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina. Den svenska ståljätten var inget undantag.
”Alla SSAB:s leveranser och försäljningar till Ryssland och Belarus har avbrutits”, skrev koncernen kort efter anfallskriget.
Men när DN nu granskar SSAB:s affärer träder en annan bild fram.
Spåren leder till en mellanhand i Uzbekistan – och till en karaokebar i Kazakstan.
Den 3 mars 2022 skrev SSAB i ett pressmeddelande: ”All SSAB:s verksamhet i Ukraina har avbrutits och alla leveranser och försäljningar till Ryssland och Belarus har avvecklats.”
DN har fått tillgång till stora mängder data från de ryska tullmyndigheterna. Där framgår hur produkter från svenska storbolag har fortsatt strömma in i Ryssland.
Våra frågor till bolagen har fått omedelbara konsekvenser.
Säkerhetsbolaget Securitas har bett om ursäkt. Verkstadsjätten Trelleborg har backat från sitt tidigare löfte till allmänheten. Lastbilstillverkaren Scania och låsjätten Assa Abloy har brutit samarbetet med sina kunder.
Nu kan vi avslöja att även SSAB förekommer i de register DN granskat.
I 26 fall har leveranser från den svenska ståljätten registrerats som importerade till Ryssland, mellan augusti 2022 och februari 2023. Det är så långt informationen sträcker sig.
Som leverantör i samtliga fall angavs SSAB Europe, med säte i Finland. Som slutmottagare av varorna angavs två olika ryska företag nära Moskva och i Sankt Petersburg.
I början av september ställde vi inledande frågor till SSAB. Bolaget svarade då att man inte hittat något som tydde på att uppgifterna stämde, men tillade:
”Vi tar informationen från DN på största allvar och fortsätter nu med att tillsätta en utredning för att verkligen säkerställa att vi inte har brustit i något led.”
Sedan blev det tyst. På flera veckor gjorde sig storbolagets företrädare oanträffbara för intervjuer.
Medan deras utredning pågick framkom helt nya uppgifter från andra håll.
Vi har utgett oss för att vara ryska affärsmän, på jakt efter SSAB:s stålprodukter
I leveranserna DN granskat förekommer – förutom SSAB och de ryska slutmottagarna – även namnen på tre olika företag i Kazakstan, Uzbekistan och Kirgizistan. Tre länder som pekats ut som viktiga för att kringgå sanktionerna mot Ryssland.
Av datan framstår det som att dessa tre bolag på olika sätt agerat mellanhänder innan stålet från SSAB registrerades på plats i Ryssland.
För att få direkt information om bolagens egentliga roll har vi utgett oss för att vara ryska affärsmän, på jakt efter SSAB:s stålprodukter. Genom ett fiktivt ryskt bolag lyckas vi komma i kontakt med bolaget i Uzbekistan.
Det är ett kemibolag i huvudstaden Tasjkent. Chefen skriver till oss att han gärna vill medverka i affärer för att föra SSAB:s stålprodukter till Ryssland.
I slutet av september ger chefen oss en exakt beskrivning av vad 20 ton stål från SSAB skulle kosta. Han berättar detaljerat om upplägget för att föra varorna från ståljättens anläggning i Finland, via Uzbekistan och vidare in i Ryssland.
Leveransen kommer vara redo sex till sju veckor efter beställningen, meddelar chefen.
”SSAB kommer inte att vara medvetna om vart varorna har tagit vägen eftersom jag kommer att tillhandahålla dem alla dokument vid ankomsten till Uzbekistan”‚ skriver han.
På en direkt fråga om hans företag använt upplägget i tidigare affärer med SSAB svarar han:
”År 2022 levererade vi till Sankt Petersburg med hjälp av detta upplägg och täckte hela den volym som behövdes.”
Uppgifterna överensstämmer med de register DN granskat. Där framgår det att bolaget var involverat i leveranser till Ryssland, ett halvår efter den fullskaliga invasionen av Ukraina.
När vi senare berättar att vi egentligen är svenska journalister bryter chefen all kontakt.
Registren visar – hit gick SSAB:s stål
■ I de leveranser från SSAB som senare registrerats i Ryssland framkommer det två olika slutkunder.
■ Det ena är ett stålbolag nära Moskva, som länge samarbetat med SSAB.
■ Så sent som två månader efter anfallskriget, i april 2022, beskrev det ryska bolagets chef i en intervju SSAB som en av deras ”huvudsakliga strategiska partners”.
■ DN:s granskning visar att bolaget även kan kopplas till verksamhet i diktaturen Belarus, och på den illegalt annekterade Krimhalvön.
■ Den andra registrerade slutkunden är ett bolag med säte i Sankt Petersburg. Bolaget har öppet skyltat på sin sajt att de är återförsäljare av SSAB:s mer hållbara stålprodukter, under namnet ”Greencoat”.
■ DN har sökt båda dessa ryska bolag för att ställa frågor om leveranserna av SSAB:s produkter. Inget av företagen har besvarat våra frågor.
■ DN har även varit i kontakt med företaget i Kirgizistan, som var involverat i en av leveranserna till Sankt Petersburg. Bolaget bekräftar att de gjort affärer med SSAB, men förnekar att varor slutlevererats till Ryssland."