"Mannen och hans hustru frihetsberövades i samband med en insats av Säkerhetspolisen i tisdags. Paret, som båda är anhållna, greps i gryningen i Stockholmsområdet och misstänks för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
Säpo har genomfört husrannsakningar på flera platser och beslag har gjorts, bekräftar Säpo för TT. Enligt Expressen rör det sig om bland annat om mobiler och datorer. Husrannsakan ska också ha gjorts på de misstänktas arbetsplatser.
– Just nu är vi i ett väldigt tidigt skede i en pågående förundersökning. Med anledning av det är det väldigt svårt för oss att beskriva ärendet som sådant och vad vi gör nu, säger Säpos presstalesperson, Adam Samara.
Mannen har haft flera nyckelpositioner inom Försvarsmakten både i Sverige och utomlands, skriver Expressen. Periodvis har han arbetat med koppling till den militära underrättelsetjänsten Must. I dag arbetar han i en annan myndighet.
Säpo vill inte kommentera uppgifterna om var de två personerna arbetar.
– Det är väldigt tidigt, och därför har vi väldigt lite att säga, säger Samara.
Enligt Expressen har landets högsta försvarsledning, inklusive ÖB, informerats om fallet. Även statsråd som försvarsminister Pål Jonsson och justitieminister Gunnar Strömmer har fått den.
Försvarsminister Pål Jonsson vill inte kommentera gripandet.
Brottsrubriceringen i sig kan ge vissa ledtrådar om vad ärendet handlar om, berättar Tony Ingesson, forskare i underrättelseanalys vid Lunds universitet.
– De har hanterat hemliga uppgifter på ett sätt man inte ska göra. Och det är ju dessutom grovt, det brukar betyda att det är synnerligen känsliga saker.
Skillnaden mot exempelvis spioneri är att man inte kunnat styrka att syftet var att lämna uppgifterna vidare till främmande makt.
– Det kan betyda två saker. Antingen har man inte kunnat bevisa det, men misstänker det, eller så har det aldrig varit syftet, säger Ingesson.
Om uppgifterna att det rör sig om en tidigare toppmilitär stämmer skulle det kunna innebära att man behållit hemliga uppgifter som man hade rätt till i sin tidigare roll, men inte har det längre.
– Jag skulle inte utesluta det. För behörigheten styrs av vad som är motiverat för tjänstebruk, och upphör det rimliga behovet så upphör också behörigheten. Så även om man haft behörighet till exakt samma dokument tidigare så har man inte det för all framtid."