Svenska Nationella Säkerhetsrådet

2023-10-18

Jag inser såklart att det skapades helt utan någon bakomliggande planering, eller..

"Det säkerhetspolitiska rådet på regeringskansliet inrättades 2014/2015 av regeringen Löfven I för att regelbundet kunna diskutera och samordna med berörda statsråd, samt informera dessa om, frågor som rör Sveriges säkerhet."

https://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4kerhetspolitiska_r%C3%A5det

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2022/11/regeringen-utser-henrik-landerholm-till-nationell-sakerhetsradgivare/

Publicerad 10 november 2022
Sverige står inför de största utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska prövningarna i modern tid. Därför måste Sveriges säkerhetspolitiska agerande samordnas och Sveriges krishantering måste organiseras så att den speglar dagens komplexa hotbild och risker. Regeringen avser därför att inrätta ett nationellt säkerhetsråd i Statsrådsberedningen.
Regeringen utser i dag en nationell säkerhetsrådgivare, som initialt får i uppdrag att lämna förslag till hur en funktion i Statsrådsberedningen ska byggas upp för samordning, inriktning och analys av frågor som rör nationell säkerhet. Säkerhetsrådgivaren ska överväga vilken organisatorisk struktur och vilka kompetenser som behövs för att fullfölja uppdraget på det mest effektiva sättet.
Till rollen som nationell säkerhetsrådgivare utser regeringen Henrik Landerholm.
– Jag och övriga regeringen ser mycket positivt på att Henrik Landerholm tackat ja till att bli Sveriges första nationella säkerhetsrådgivare. Vi lever nu i en tid där många olika hot kan riktas mot Sverige. Det kräver mer av den samlade förmågan att analysera och koordinera insatser mot nationella säkerhetshot, säger statsminister Ulf Kristersson.
Henrik Landerholm är för närvarande generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar. Han inledde sin karriär i armén 1983 och är för närvarande överstelöjtnant i reserven. Han har tidigare varit riksdagsledamot och ordförande i Försvarsutskottet, ledamot i Försvarsberedningen och rektor och chef för Försvarshögskolan samt generaldirektör för Folke Bernadotteakademin.
Under 2011–2021 tjänstgjorde han i utrikesförvaltningen och ledde under två år den samlade svenska insatsen i Norra Afghanistan för att därefter vara Sveriges ambassadör i Lettland respektive Förenade Arabemiraten. Han är sedan 1999 ledamot av Kungl. Krigsvetenskapsakademin och Kungl. Örlogsmannasällskapet.

https://www.svd.se/a/f99f5e35-9b3e-3652-be51-a1cff7803f18/full-moderat-tvingas-ta-politisk-paus

Som ett skyggt, skrämt rådjur träder han fram medan fotografernas kameror blixtrar. Hans vänsterben skakar när han börjar sin egen berättelse om vad som hände i torsdags. Han hade varit på vinprovning, smakat på 25 vinsorter, och skulle bege sig hemåt.
Eftersom det var en strålande sensommardag joggade han genom Stockholm.
Plötsligt kommer en kvinnlig ordningsvakt ifatt honom och ber honom stanna. Hon har sett hur han kommit springande med en barnvagn och uppenbarligen berusad genom den hårt trafikerade Stockholmstrafiken. I rädsla för att en olycka ska inträffa springer hon ifatt Per Bill. Men den moderata riksdagsmannen blir aggressiv och slår vakten på armen och i ansiktet. Till slut får den kvinnliga ordningsvakten ned Per Bill på marken och sätter handbojor på honom.
Han förs sedan, enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB), till polisstationen på Södermalm där han tillbringar natten.
– Jag greps av panik när vakten kom i fatt mig och jag trodde att hon ville skada mig och min son. Min enda tanke var att jag måste fly. Jag kan säkert både ha sagt och gjort dumma saker för jag hade panik, säger han.
Att han var berusad förnekar han inte, men han säger att han inte tror att han var så stupfull som vakten trott.
– Jag kände mig glad, men inte berusad. Men nu i efterhand ångrar jag att jag inte tog en taxi hem istället.
Per Bill har tidigare engagerat sig i alkoholpolitiska frågor och kritiserat den svenska alkoholpolitiken för att vara allt för förmyndarpolitisk. Han har istället efterfrågat en alkoholpolitik som utgår från det personliga ansvaret.
Fredrik Reinfeldt, partiledare för moderaterna, vill ännu inte uttala sig om huruvida Per Bill kommer behöva avgå eller inte. När han fick beskedet om arbetskollegans uppträdande i torsdagskväll blev han nedstämd.
– Jag såg decennier av politiskt engagemang som nu riskerar att gå förlorat, bara för en enda grej. Jag hoppas att han kan få tillbaka sitt förtroende, säger Fredrik Reinfeldt.
Brott mot tjänsteman kan leda till böter eller fängelse i högst fyra år. Per Bill nekar till brottet men vill på inrådan av sin advokat Gunnar Falk inte berätta om han slog ordningsvakten eller berätta hur mycket han druckit vid vinprovningen.
– Jag ska ägna mig åt min familj och åt den långa rättsprocess som vi nu har framför oss. Jag ska också passa på att låta professionella människor avgöra om jag har några alkoholproblem, säger Per Bill.
Konstigt att han inte fick Serafimerorden...
"Den blivande landshövdingen Per Bill säger i en intervju med GD att Gävleborg i framtiden bör ingå i en storregion med Uppsala och Stockholm. Han sätter också ner foten i myggfrågan och kommenterar det faktum att fylleskandalen för elva år sedan åter flutit upp till ytan.
Några timmar efter att det blivit känt att den moderate politikern Per Bill blir Gävleborgs läns nästa landshövding gjorde GD en intervju med honom utanför hans blivande bostad, Gävle slott.
Han gav direkt klara besked om var han står i ett par brännande frågor, som i var Gävleborg bör hamna i en kommande regionindelning.
– Jag ser både Gävle och Uppsala som delar av en framtida Storstockholmsregion, absolut. Men det allra viktigaste tror jag är att man börjar med att titta på den specialiserade sjukvården och ser till att våra universitetssjukhus har lagom många patienter för att kunna behålla sin spetskompetens. Sedan får man titta på de andra regionfrågorna. När man väl har löst ut sjukvården så tror jag att det blir väldigt mycket lättare, säger han.
När det gäller myggfrågan menar Per Bill att den återkommande situationen med osäkerhet och oro till följd av brist på pengar är oacceptabel.
– Jag tycker att det är självklart att problematiken ska fixas. Jag tycker inte att vi långsiktigt ska behöva stå och be regeringen om fem miljoner när det är kris. Det här problemet måste lösas en gång för alla.
När nyheten om att Per Bill blir ny landshövding i Gävleborg kom ut på torsdagen så flöt även en elva år gammal historia om en fylleskandal upp till ytan. På sociala medier länkades det friskt till gamla kvällstidningsartiklar och många verkade känna till Per Bill enbart med anledning av skandalen, trots hans gedigna erfarenhet som politiker.
Efter en vinprovning hamnade Per Bill i bråk med en ordningsvakt och omhändertogs i samband med det av polis för fylleri. Vid tillfället hade han sitt spädbarn med sig i en barnvagn.
Per Bill förnekade dock att han slagit ordningsvakten och han förnekade även att han var full. Han friades senare i tingsrätten.
– Jag har lagt historien bakom mig för extremt länge sedan och det var egentligen aldrig någon skandal. Om man läser tingsrättens dom så får man en god bild av vad som faktiskt hände, säger han.
Om drygt en månad flyttar han in på Gävle slott med sin familj, som består av hustru och fyra barn.
– Det ser vi väldigt mycket fram emot."

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram