Ja den bildsättningen är vad den är...

"Sverige kan redan räkna med sina allierade. Det är budskapet från höga brittiska officerare som just nu besöker Göteborg. ”Vi har mäktiga vänner som kommer till vår undsättning om det behövs”, säger svenska marinchefen Ewa Haslum Skoog.
Sveriges marinchef: ”Vi har mäktiga vänner”
Containerfartyget på kajplatsen intill ser förvisso ut att vara ännu större. Men med sina 280 meter i längd och 40-tal stridsflyg plus helikoptrar och 1 600 man i besättningen är HMS Queen Elisabeth ett av de största militära fartyg som någonsin besökt Sverige.
En symbolik som alla inblandade vet att även Ryssland noterar.
Något liknande krigsfartyg kan den svenska marinen knappast visa upp på egen hand.
– Vilket jag nog får vara glad för, med tanke på hur mycket personal det är ombord. Det hade varit spiken i kistan för vår personförsörjning, säger marinchefen Ewa Haslum Skoog till SvD med ett lätt skratt.
Den brittiska och svenska marinens inbjudan till pressträff på HMS Queen Elisabeth är en uppvisning i enighet och militär styrka mellan två organisationer som verkar i skilda världar: Den brittiska marinen med hangarfartyg och drygt 30 000 anställda. Den svenska motsvarigheten som går på knäna för att klara uppgiften att patrullera Öresund och som i inhemsk debatt ofta benämnts som ”anorektisk”.
Tisdagens träff inleddes med en panel och förberedda uttalanden. Skoog Haslum lade tyngdpunkt på att Sverige har ”mäktiga vänner”. Den brittiska ambassadören, i beige kavaj bland marinblått och kamouflage, beklagade gårdagens dödskjutning av två svenskar i Bryssel.
Formellt är den brittiska marinen i Sverige för att visa upp arbetet inom Joint Expedition Force (JEF), ett samarbetet mellan tio länder vars ledare möttes i Visby förra veckan. Uppdraget är att skydda Arktis, Nordatlanten och Östersjön med en slags insatsstyrka som ska kunna rycka ut snabbt. Den kan aktiveras vid minde händelser, innan Natos artikel 5 aktiverats, men också glida över i det större samarbetet om fullskaligt krig utbryter.
Sedan Finlands inträde är Sverige nu det enda av de tio JEF-medlemmarna som står utanför Nato. En uppochnedvänd värld för Kevin Latchman, överste i det brittiska flygvapnet Royal Airforce, som vid sin senaste visit i Sverige, runt 2016, uppfattade att Sverige var betydligt mer redo för Nato än grannlandet Finland.
– Då var Finland väldigt tydliga i att de inte ville vara med i Nato, för att vårda relationen till Ryssland. Korten har hunnit att blandas sedan dess kan man säga, säger han i en enskild intervju med SvD.
Inte oväntat har britten Latchman inga synpunkter på att den svenska marinen på hemmaplan ses som underfinansierad och underbemannad. Istället säger han sig imponeras han av den svenska inställningen som han menar kommer sig av att länge ha varit utanför Nato.
– Det svenska konceptet har varit att ”vi ska klara oss själva tills någon kommer till vår undsättning” och det är väldigt intressant.
Den mer övergripande västerländska trenden att montera ner territorialförsvaren är definitivt död sedan Rysslands invasion av Ukraina, menar han. Nu handlar det mesta om Ryssland, och om hur länder allierade genom Nato och JEF ska kunna behålla herraväldet över bland annat Östersjön vid en eventuell konflikt.
– Vi bli synade av Ryssland när vi är här. På så sätt är det här ett budskap som vi skickar till dem, säger han och syftar på den brittiska marinens närvaro i Göteborg.
Samtidigt är Sverige, på grund av Turkiets ovilja att ratificera ansökan, inte en formell medlem av Nato. Latchman menar att Sverige redan är i militär ”symbios” med bland annat Storbritannien genom JEF-samarbetet och genom en redan pågående samverkan med Nato.
– Det finns lite problem på den punkten, så är det. Vi väntar bara på att Sverige ska kunna gå med. Sverige kommer att bli en vital del, och bidra med unika förmågor I Östersjön och kommer att öka avskräckningseffekten. Ni har geografin, de strategiska hamnarna och undervattensövervakning som kompletterar andra medlemsländer. Vi skulle inte kunna fylla hela Östersjön med våra egna fartyg, säger Latchman.
Så hur påverkar det JEF-samarbetet i det fall att det bli fullskalig konflikt, ifall Sverige inte är fullvärdig medlem i Nato?
– Jag tror att Sverige, oavsett vad, kommer att göra det rätta och bidra till en koalition.
Och gäller det omvänt också skulle du säga, med tanke på svensk säkerhet?
– Det gör det, svarar Latchman.
James Blackmore, flottiljamiral och befälhavare på för brittiska hangarfartygsgruppen UK Carrier Strike Group, är inne på samma spår. Sverige är redan i en militär symbios med Storbritannien och andra länder, både genom JEF och samverkan med Nato, menar han.
– Jag känner ingen tvekan om att ni redan nu har den säkerheten. Det enda som saknas är den slutgiltiga ratificeringen in i Nato, säger han.
Marinchef Ewa Skoog Haslum säger att väntan på Nato inte är svårt främst ur säkerhetssynpunkt, utan att den är ”mentalt jobbig”. I övrigt är det konflikter och spänningar i världen som oroar.
– Omvärldsläget är ju inte så där vansinnigt kul att titta på, säger marinchefen.
Vilket är det största svagheten för den svenska marinen just nu?
– Det är att vi är för få. Vi behöver vara fler personal för att lösa våra problem. Just för att skapa den här uthålligheten. För när någonting händer, då räcker vi liksom inte till."