Ja frågan är väl om det inte mer har börjat handla om när Turkiet, Ungern och Polen kan lämna NATO under politiskt trovärdiga förespeglingar.
För det blir ju bara bättre och bättre inför morgondagen.
"Ledarna kommer under mötet att diskutera Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, samt hur länderna tillsammans kan fortsätta stärka sitt samarbete med Nato och utveckla sin förmåga att hantera hybridhot. Mötet blir ett viktigt tillfälle att diskutera gemensamma utmaningar, stärka banden till varandra och skapa goda förutsättningar för gemensamma insatser.
Joint Expeditionary Force (JEF) är ett regionalt försvarssamarbete mellan tio nordeuropeiska länder: Sverige, Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Storbritannien. Samarbetet syftar till att stärka förmågan att agera gemensamt och är ett ramverk för en snabbinsatsstyrka som ska kunna ingripa vid kriser i norra Europa. Dessutom utgör samarbetet ett komplement till Nato och kan vid behov stödja andra internationella samarbeten.
Mötet hålls på Gotland som spelar en central militärstrategisk roll i försvaret av Östersjön. Det visar på vikten av det operativa och strategiska samarbetet inom JEF."
– Vi har nu ett akut behov av att Sverige blir en del av Nato. Vi kan inte längre vänta på att Sverige står i en ”stand-by-situation” när de inte vet om de är medlemmar av Nato eller inte, säger Danmark försvarsminister Troels Lund Poulsen till DN.
Natoländernas 31 försvarsministrar möts under onsdagen och torsdagen här i Natohögkvarteret i Bryssel. Onsdagen dominerades av ländernas stöd till Ukraina vars president Volodymyr Zelenskyj deltog i den av USA ledda kontaktgruppen för att stärka Ukrainas försvar.
På agendan står också Hamas terrorattack på Natos partnerland Israel och läget i Kosovo där Nato förstärker sin fredsstyrka. På tisdagen tillkom ännu en fråga: skadorna på gasledningen under Finska viken mellan Natoländerna Estland och Finland.
Man skulle kunna tro att Sveriges medlemskap därmed hamnar långt ner på Natos agenda. Men i en allt osäkrare omvärld blir de nya planer för avskräckning och försvar som Natotoppmötet i Madrid 2022 beslutat om allt viktigare. För norra Europa ska en regional försvarsplan, utarbetad av Natos överbefälhavare för Europa Christopher Cavoli, vara klar i slutet av året.
Men planeringen försvåras av att Sverige inte är medlem. Nato kan inte räkna på hur Sverige kan bidra i försvaret, och Sverige vet inte vilket stöd man kan få i de allierade planerna.
– Det är helt avgörande att Sverige kommer med så snart som möjligt. Jag kommer också att ta upp frågan med min turkiske kollega, säger Kajsa Ollongren, Nederländernas försvarsminister.
Även hennes kanadensiske kollega Bill Blair understryker för DN hur Kanada och andra allierade är engagerade i att få in Sverige.
– Med Natos regionala planer är det viktigt att svenska territoriet fullt ut kan integreras i Natos gemensamma försvarsplanering. Men också att våra resurser kan ingå. Jag upplever ett ökande tryck och förväntningar inom Nato på att ratifikationsprocessen ska bli klar, säger försvarsminister Pål Jonson (M),
Det har nu gått 16 månader sedan Nato enhälligt bjöd in Sverige och Finland att bli medlemmar vid toppmötet i Madrid i juni 2022. Finland blev medlem i april i år, och 29 länder har godkänt Sveriges anslutning, men Turkiet och Ungen stretar emot.
Inför Natos toppmöte i Vilnius skedde 10 juli ett genombrott. Natochefen Jens Stoltenberg, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) skakade hand på att Sverige ”så snart som möjligt” skulle komma med i Nato.
– Nu är det oktober och därför bör det inte vänta längre. Vi har mycket klara förväntningar om att man nu, inom kort, ska ratificera det svenska medlemskapet i både Ungern och Turkiet, sade Norges försvarsminister Björn Arild Gram till norska VG.
Denna kör av olika uttalandena är ingen slump:
– Frustrationen här är mycket stor. Det finns nu inom Nato en enad front av övriga 29 länder som kräver att Turkiet och Ungern ratificerar Sveriges ansökan, säger en Natodiplomat till DN.
I uppgörelsen från Vilnius åtog sig Nato att utse en särskilt samordnare för anti-terrorism. Den posten tillsattes precis före försvarsministermötet.
– Sverige har uppfyllt sina åtaganden och också Nato. Nu är det upp till Turkiet att leverera, säger Natodiplomaten.
Sverige kommer upp på ministermötets agenda under torsdagen."