Eftersom rapporteringen från Ukrainas slagfält nära nog helt har försvunnit så får vi väl anta att Ryssland nu är besegrade...eller har det kanske varit si och så med den mediala verklighetsbeskrivningen...
"Det är ännu inte klart vem som ligger bakom att en gasledning och en kommunikationskabel mellan Finland och Estland skadats. Men Finlands centralkriminalpolis utreder saken som ett grovt sabotage och president Sauli Niinistös uppger i ett uttalande att skadorna orsakats av externa orsaker.
Johan Huovinen, överstelöjtnant vid Försvarshögskolan i Stockholm, hävdar att det knappast kan vara några andra än den ryska ledningen som ligger bakom angreppet.
– Det finns ingen annan än Ryssland som har intresse av att göra det. För ryssarna kan det vara ett sätt att bestraffa Finland för att de gått med i Nato, säger Johan Huovinen.
Angreppet kommer också lägligt, anser Johan Huovinen. Det är oktober, vintern närmar sig och behovet av energi ökar.
Även om gasen bara står för en mindre del av energibehovet i Finland kan avbrottet driva upp priserna och skapa oro bland befolkningen i både Finland och Estland. Det gynnar Ryssland.
– Det kan skapa en känsla av att det är bäst att sluta fred med Ryssland så att energipriserna kan komma ned och allt bli som förut igen. Dessutom sänder det här signalen att Finland inte kan försvara sin gasledning och det visar vad som kan hända i ett ännu sämre läge, säger Johan Huovinen.
– Det här är signalpolitik från Ryssland. Gasledningen kan fungera i fredstid men vid en fullskalig konflikt mellan Ryssland och Nato skulle den slås ut. Nu är vi i ett gråzonsläge och ledningen har skadats.
Gasledningen går mellan Finland och Estland på botten av Finska viken. Den binder samman gasnäten i de båda länderna och är en länk för Finland till det europeiska gasnätet.
Balticconnector kallas gasledningen som går mellan Finland och Estland.
Johan Huovinen påpekar att Ryssland vid många tillfällen riktat in sig mot viktig infrastruktur. Det har till exempel rapporterats om avbrott på kablar utanför den norska kusten.
Han pekar även på att det finns en speciell enhet inom den ryska marinen som arbetar med ubåtar som kan ta sig ned till stora djup och störa installationer på havsbotten. De har sin bas i Sankt Petersburg, inte långt från den gasledning som nu skadats.
– De har kapacitet att ge sig på de stora kablarna i Atlanten. För dem skulle det här vara en väldigt enkel operation. Betydligt enklare än att göra någonting med Nord Stream, säger Johan Huovinen.
Sverige och Finland har sedan flera år ett allt tätare militärt samarbete. Enligt Johan Huovinen är det oklart om samarbetet nu måste utvecklas för att kunna hantera även den här typen av hot.
– Man kan tänka sig att det framöver blir mer samövningar i Finska viken. Men Sverige och Finland vill nog inte provocera Ryssland genom att föra Nato ännu närmare de ryska gränserna."