Svenskt I Palestina

2023-10-09

https://www.commsupdate.com/articles/2014/05/01/bezeq-selects-ericsson-for-lte-rollout/

https://www.haaretz.com/israel-news/2023-05-15/ty-article/.premium/israels-un-envoy-downplays-netanyahus-relationship-with-bezeq-at-corruption-trial/00000188-208f-d18b-a79d-24dfb3710000

Det här var så bra att jag tar upp det igen Sven Andreas Eriksson, lite förkortat men hoppas att folk förstår, tack 🙂
===
"1947 var Sverige ett av 33 länder som röstade för FN:s delningsplan för Palestina, som skulle ha skapat två självständiga stater, en judisk och en arabisk, i det brittiska mandatet Palestina. Planen förkastades av arabstaterna och av de palestinska araberna och ledde till det arabisk-israeliska kriget 1948".
===
Svensk NGO ekonomiskt stöd till Palestina från 1948
Svenska kommittén för Palestina (SCP):
SCP grundades 1948 och är en av de äldsta och mest framstående svenska frivilligorganisationerna som arbetar i Palestina. SCP tillhandahåller ett brett utbud av humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd till palestinier, inklusive sjukvård, utbildning och försörjningsstöd. SCP:s årliga budget är cirka 150 miljoner SEK (15 miljoner USD).
Svenska kyrkans bistånd (CSA):
CSA är Svenska kyrkans biståndsmyndighet. CSA ger stöd till palestinska partner inom områdena mänskliga rättigheter, fredsbyggande och hållbar utveckling. CSA:s årliga budget är cirka 1 miljard SEK (100 miljoner USD).
Folke Bernadotte Akademin (FBA):
FBA är en svensk fredsbyggande och utvecklingsorganisation. FBA ger stöd till palestinska partner inom områdena konfliktlösning, medling och dialog. FBA:s årliga budget är cirka 30 miljoner SEK (3 miljoner USD).
Diakoni:
Diakonia är en svensk utvecklingsorganisation som arbetar för att främja social rättvisa och hållbar utveckling. Diakonia ger stöd till palestinska partner inom områdena mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet. Diakonias årliga budget är cirka 500 miljoner SEK (50 miljoner USD).
Solidaritetsrörelsen med Palestina: Solidaritetsrörelsen med Palestina är en svensk solidaritetsorganisation som arbetar för att stödja det palestinska folket. Organisationen ger stöd till palestinska partner inom områdena mänskliga rättigheter, fredsbyggande och kultur. Solidaritetsrörelsen med Palestinas årliga budget är cirka 5 miljoner kronor (500 000 USD).
Utöver dessa enskilda NGOs finns det ett antal svenska paraplyorganisationer som ger stöd till palestinska NGOs;
Svenska NGO-rådet (SNC):
SNC är ett nätverk av svenska frivilligorganisationer som arbetar med internationell utveckling och humanitärt bistånd. SNC ger stöd till sina medlemmar, inklusive opinionsbildning, utbildning och nätverksmöjligheter.
Forum Syd:
Forum Syd är en svensk utvecklingsmyndighet som stödjer civilsamhällets organisationer i utvecklingsländer. Forum Syd ger stöd till palestinska icke-statliga organisationer inom områdena mänskliga rättigheter, demokrati och hållbar utveckling.
Union to Union (U2U):
U2U är en svensk facklig organisation som stödjer den palestinska fackföreningsrörelsen. U2U ger stöd till palestinska fackföreningar inom områdena kapacitetsuppbyggnad, opinionsbildning och internationell solidaritet.
Det totala beloppet för svenska icke-statliga organisationers ekonomiska stöd till Palestina från 1947 till 2023 är svårt att uppskatta, men det kommer sannolikt att uppgå till hundratals miljoner amerikanska dollar.
Denna förklaring gjordes i ett brev från Arthur James Balfour, den brittiske utrikesministern, till Lionel Walter Rothschild, 2:a baron Rothschild (av Tring), en ledare för det anglo-judiska samfundet.
Sykes-Picot-avtalet var ett hemligt fördrag som undertecknades i maj 1916 mellan Storbritannien och Frankrike, med samtycke från det ryska imperiet, för att definiera deras ömsesidigt överenskomna sfärer av inflytande och kontroll i en eventuell uppdelning av det osmanska riket. Avtalet förhandlades fram av Sir Mark Sykes och François Georges-Picot och fick sitt namn efter dem.
År 1917 publicerade bolsjevikerna Sykes-Picot-avtalet i de ryska tidningarna Pravda och Izvestia, och exponerade det för världen. Denna publikation orsakade utbredd ilska och förbittring bland araberna, som kände att de hade blivit förrådda av sina brittiska och franska allierade.
1947 var Sverige ett av 33 länder som röstade för FN:s delningsplan för Palestina, som skulle ha skapat två självständiga stater, en judisk och en arabisk, i det brittiska mandatet Palestina. Planen förkastades av arabstaterna och av de palestinska araberna och ledde till det arabisk-israeliska kriget 1948.
Jag undrar visste Ericsson?
Ericsson har en närvaro i Palestina, med kontor i Ramallah. Företaget har varit verksamt i Palestina sedan 1996 och har varit en nyckelpartner i utvecklingen av den palestinska telekommunikationssektorn.
Ericsson tillhandahåller en rad produkter och tjänster till den palestinska telekommunikationsmarknaden, inklusive mobila och fasta nät, nätverksoptimering och hanterade tjänster. Företaget samarbetar även med palestinska operatörer för att utveckla och lansera nya tjänster, som 5G och IoT.
Ericsson har åtagit sig att stödja utvecklingen av den palestinska telekommunikationssektorn och att hjälpa till att överbrygga den digitala klyftan. Företaget arbetar nära den palestinska regeringen, tillsynsmyndigheter och operatörer för att utveckla och implementera hållbara lösningar som möter det palestinska folkets behov.

Visa ditt stöd till det informationsarbete Carl genomför

Swish

Scanna QR eller skicka till 076-118 25 68. Mottagare är Caroline Norberg.

Patreon

Här kan du visa ditt stöd genom att bli månadsgivare på Patreon.

Swish

Bidra genom att Swisha till 076-118 25 68, mottagare är Caroline Norberg.

De Fria

Besök folkrörelsen som jobbar för demokrati genom en medveten och upplyst befolkning!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram